• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Recep Konukun 19 Mayıs mesajı
18 Mayıs 2012 Cuma 12:00

Recep Konuk'un 19 Mayıs mesajı

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Konuk, mesajında şunları kaydeti:

“Milletlerin hayatında olayların ve tarihin seyrini değiştiren, coğrafyalar ve milletler için yazılıp çizilen masa başı senaryolarının değişmesine vesile olan anlar ve kişiler vardır. Sergiledikler irade, aldıkları inisiyatif, üstlendikleri sorumluluk, koydukları tavır, attıkları adımla akışı değiştiren, milletlerin kaderini şekillendiren önderler ve yaşanan sürecin kilometre taşlarını oluşturan o özel günler yüklendikleri mana ile millet hafızasında ayrı ve özel bir yere sahip olur. Bu anlamda 19 Mayıs 1919 bizim millet hafızamıza silinmemek üzere nakşettiğimiz özel ve özellikli bir tarihtir.

Ya bağımsızlık ya ölüm parolası ile O gün Samsun’a tarihin akışını değiştirme kararlılığıyla ayak basan Mustafa Kemal, o yolculuğun başlamasına sebep olan ve tarihin akışına müdahil olmamız için millet olarak irade göstermemizi gerektiren şartları şu sözlerle özetliyordu; “Koşulları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış.


Ulus yorgun ve yoksul bir durumda. Ordunun elinden silâhları ve cephanesi alınmış ve alınmakta. İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’da. Adana iline Fransızlar; Urfa, Maraş, Antep’e İngilizler girmişler. Antalya ile Konya’da İtalyan birlikleri bulunuyor. Yunan ordusu İzmir’e çıkarılıyor. Ortada bir avuç Türk'ün barındığı bir ata yurdu kalmıştı. Son olarak, bunun da paylaşılmasını sağlamak için uğraşılmaktaydı.”
İstanbul’dan, İtilaf donanmaları ve askerlerinin kontrolündeki Payitaht’tan hareket edip 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşan Bandırma Vapurundakilerin karaya ayak basarak noktaladıkları yolculuk, İstanbul, Adana, Urfa, Maraş, Antep, Antalya, Konya, İzmir ve ata yurdu için yapılan hesapları ters yüz etmek, millet olarak son sözü söyleyerek tarihin akışına yön vermek için yeni ve daha büyük, daha kalabalık, millet olarak tek vücut olduğumuz kararlı bir yolculuğun başlangıcıdır. Onlarca yıl, onlarca cephede yorgun düşmüş Türk milleti kendisine dayatılan şartlara da, karşısındaki güce de boyun eğmeyeceğini Samsun’dan başlayan süreçle ilan etmiş, tüm unsurlarıyla bir ve bütün olarak ata yurdunda hür, bağımsız ve egemen bir millet olarak tarih yolculuğuna devam etmek için verdiği mücadeleyi zaferle taçlandırmıştır.

19 Mayısların millet hafızasına nakşettiği aynı irade, aynı kararlılık ve aynı mana bütünlüğü bugün de bu topraklarda dipdiri ve canlıdır. Bizim milletimiz için 19 Mayıslar sadece tarihi bir olayın yıldönümünden ibaret değildir. Milletimiz için mana ve anlamı özel olan 19 Mayıs’larda biz o tarihi mana ve mirastan geleceğimiz için ders çıkarırız. O ders şartlar ne olursa olsun umutsuzluk, karamsarlık ve teslimiyetin milletimizin karakteri olmadığıdır. Bir ders daha çıkardık biz tarihten; birlik. Tarihin en çetin imtihanlarından geçerek çelikleşmiş birlik hasletimiz, her zorluğu aşmada milletimizin yaslandığı ve asla vazgeçmeyeceği en temel değerdir.

Bizler Türk çiftçisi olarak bu özel günün milletimiz için yüklendiği manayı hafızamıza silinmemek üzere nakşettik. İstiklalin anlamını biliyoruz ve nasıl korunacağının da tam idrakindeyiz. Üzerimize düşeni dün olduğu gibi bugün de eksiksiz yerine getiriyor, yarınlarda da aynı mücadeleyi sürdürme kararlılığımızı muhafaza ediyoruz.  Biz o gün muharebe meydanlarında verilen egemenlik mücadelesinin bugün başka alanlarda verildiğinin farkındayız. Bunlardan biri, belki de en önemlisi iktisadi egemenlik mücadelesi. Bu mücadelenin de en önemli unsuru üretim. Şartlar ne olursa olsun üretimde devamlılık. Her üretilen başağın, her ekilen pancar tohumunun iktisadi egemenlik mücadelesinde bir cephane, her dikilen sanayi tesisinin bir kale olduğunu biliyor ve o idrak ile üretiyoruz.  Hür bir Türkiye için tarihten gücünü alan bir azim ve kararlılıkla gelecek için, genç nesiller için istikbali garantide, istiklalini ekonomik bağımsızlıkla taçlandırmış bir Türkiye için üretmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle 93 yıl önce Samsun’da hürriyet ateşini yakan Ulu Önder Atatürk’ü, milletimizin istiklal ve istikbal yolculuğunda ona eşlik eden silah arkadaşlarını, yokluk ve yoksulluk içinde verdiği mücadeleden birliğe ve birbirlerine sarılarak zaferle çıkan ecdadımızı ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anarken, şuur, idrak ve nitelikleri ile gurur kaynağımız olan ve en büyük zenginliğimiz olarak gördüğümüz, Cumhuriyetimizi yaşatma ve yüceltme mesuliyetini tevdi ettiğimiz, geleceğimizin teminatı gençlerimizin ve tüm milletimizin Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.”

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA