• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Recep Konuktan çarpıcı açıklamalar
01 Şubat 2011 Salı 09:10

Recep Konuk'tan çarpıcı açıklamalar

Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliğinin 2011 yılı eğitim seminerine katılan Başkan Recep Konuk, Türk tarımının sorunlarına yönelik çözüm önerilerini sıraladı.
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin 2011 yılı eğitim seminerine katılan Başkan Recep Konuk, Türk tarımının sorunlarına yönelik çözüm önerilerini sıraladı ve Konya Şeker’in 3 dev projesi hakkında bilgi verdi.
 
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin geleneksel eğitim semineri Antalya’da başladı. Seminerin açılışına Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ve Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ile bürokratlar ve kooperatif yöneticileri katıldı. Açılışı Birlik Başkanı Şaban Güven yaptı.
 
Güven, Konya’ya havza dışı su transferinin mutlaka yapılması gerektiğini belirterek, bunun temellerinin şimdiden atılmasını istedi. Beyşehir Gölü’nde şu anda 3 milyar 850 milyon metreküp su olduğunu ifade eden Güven, bu suyun en az 500 milyon metreküpünün, çiftçinin sulama yapmadığı bu dönemde havzaya bırakılmasını talep etti. Başkan Güven’in bir başka talebi ise tarımsal sulamada kullanılan enerji maliyetlerine yönelik oldu. Tarımsal üretimin en önemli girdisinin enerji olduğunu belirten Şaban Güven, enerjide yeşil tarifiye geçilmesini istedi.
 
Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara ise konuşmasında ovaya havza dışı su transferinin şu aşamada oldukça maliyetli olacağını kaydetti.
 
Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi de tarım kesimine yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’nın bu özelliğini kaybetmemesi gerektiğini ifade eden Selvi, birlik ve beraberlik içerisinde çözülmeyecek bir sorunun olmadığını kaydetti. 
 
RECEP KONUK'UN KONUŞMASI 
 
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği’nin Eğitim Semineri açılışına PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un konuşması damga vurdu. ‘Yoksulluk üreticilerin kaderi olmamalıdır” diyen Konuk, Türkiye’nin zengin yeraltı ve yer üstü kaynaklarının harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ülke genelinde tarıma elverişli 28 milyon hektar arazinin çok az bir bölümünün sulanabildiğini belirten Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Geçtiğimiz günlerde TÜİK yoksulluk rakamlarını açıkladı. Yoksulluk sınırının 4 kişilik ailede 825 TL  olduğu belirtildi. Türkiye’nin yüzde 18’inin yoksul olduğu ortaya çıktı. Yüzde 18’lik bölümün yüzde 40'ını maalesef üreticiler oluşturuyor. Yani Türkiye’nin yoksulluk sınırı altında kalan en büyük kesimi çiftçiler. Peki yoksulluk üreticilerin kaderi mi olacak? Bu böyle mi sürmeli? Bunu hep beraber değiştirmeliyiz.
 
Çok zengin, müthiş bir coğrafyaya sahibiz. Bugün yeraltı ve yer üstü kaynaklarımız fevkalade güçlü ve büyük... Yeter ki biz bunları harekete geçirebilelim. Bakın bugün Türkiye, dünyadaki 12 bin endemik tür arasında, bütün Avrupa 2 bin 400 endemik bitki türüne sahipken, 3 bin 900 endemik türe sahiptir. Ülkemizde bin 100 rakımında tarım yapılabilecek arazilerimiz vardır. Türkiye’de tarıma elverişli arazi, yaklaşık 28 milyon hektardır. Bunun 8,5 milyon hektarı sulanabilir arazi, 4,7 milyon hektarı da sulanan arazidir. Sulamayı mutlaka arttırmalıyız. Çöldeki vahayı arayan insan gibi biz Konya’da su arıyoruz" 
 
'KONYA OVASI'NA HAVZA DIŞINDAN SU GETİRİLMESİ GEREKİYOR'
 
Sulama oranlarının artırılması için yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Recep Konuk, Konya Ovası’na mutlaka havza dışı suyun getirilmesi gerektiğini belitti. Konuk şöyle devam etti:
 
"Çevre adı altında, insanı yok sayanlar var. Şu veya bu şirket adına ülkenin kalkınmasına mani olanlar var. Bunları tek tek açıklayacağız. Hepsinin günü gelecek, bunları sizlerle paylaşacağım. Havza dışı su getiremezsiniz, diyorlar. Biz bugün işlediğimiz doğalgazı havza dışından getirmiyor muyuz? Santralleri havza dışından getirip kurmadık mı? Bugün Ceyhan’daki elektrik üretim tesisi Güney Afrika’dan kömür getirmiyor mu? Bu havza dışı transfer değil mi? Bizim sularımız başka ülkelere taşınmıyor mu? Başka memleketler havza dışından su getirecek, Türkiye’ye gelince, havza aşıyor, sınır aşıyor, gümrük aşıyor, duvar aşıyor gibi gerekçeler sunulacak. Bunu kabul etmemiz mümkün değil... Bizi susuz tarıma mecbur ediyorlar. Erzincan’daki Karasu'yu Konya Ovası'na taşımamız lazım. Bugün bu proje pahalı gibi gözükebilir. Ama kesinlikle yarınlarda olmazsa olmazımız olacaktır. Su, Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına kadar gelecek, oradan da Konya Ovası'na pompalanacaktır. Bunun başka yolu yoktur" 


KONYA ŞEKER'İN 3 DEV PROJESİ
 
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, konuşmasının sonunda Konya Şeker’in 3 önemli projesi hakkında bilgi verdi. İlk olarak 2011 yılında tamamlanması planlanan Et ve Süt Entegre Tesisine değinen Konuk, hayvancılığa sahip çıkmak zorunda olduklarını, kuracakları tesisin dünyadaki ilk 3'e girecek büyüklük ve kalitede olacağını kaydetti.
 
Konya’ya mutlaka bir tarım üniversitesinin de kazandırılacağını ifade eden Recep Konuk "Üretimdeki zafiyetlerimizi giderecek, hepimize vizyon oluşturacak çok nitelikli bir ihtisas üniversitesini Allah nasip ederse Konya’mıza kuracağız. Ziraate, tarımsal üretime, işletmelere yön verecek, marka değerleri oluşturacak dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olacak. Bunu yaparken, Japonya’nın Kyoto, Birleşik Devletlerin Kuzey Dakota,  Hollanda'nın Wageningen Üniversiteleriyle anlaşmalar yaptık. Bizim sorunlarımızı çözecek, bizim çocuklarımızın, çiftçi çocuklarının doktora ve master yapacağı bir üniversiteyi inşallah sizlere kazandırmış olacağız" dedi. 
 
Konuk’un açıkladığı diğer proje ise Karapınar’da kurulması planlanan ve 3 bin kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğü termik santralle ilgiliydi. Tarımsal alanda kullanılacak olan enerjinin çok daha iyi fiyatlarla üretileceği bir tesis üzerinde çalıştıklarını ifade eden Konuk "yaklaşık 2 milyar dolara mal olacak Karapınar havzasındaki termik santrali de ülkemize kazandıracağız. Bununla ilgili başvurumuzu yaptık. Finansal konsorsiyumu kurduk, iş hükümete kaldı. İnşallah ruhsat verildiği zaman, biz de orayı bu memlekete kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu. 
 
Eğitim seminerinin açılışında Konya’ya kurulması planlanan ve yaklaşık 312 milyon EURO’ya mal olacak rüzgâr enerjisi projesinin protokolü de Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven ile yüklenici firmanın yetkilileri arasında imzalandı. Projenin Dünya Bankası desteğiyle hayata geçirileceği açıklandı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA