• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Rapor hazırlanacak
17 Aralık 2012 Pazartesi 09:08

Rapor hazırlanacak

Başbakanlık Menderes'in yargılama dosyalarını Meclise gönderdi. Meclisin atayacağı bilirkişi dosyaları inceleyerek rapor hazırlayacak. İdam kararlarının iptali gündemde...
Meclis, tarihi bir karar alma yolunda. Başbakanlık ve TBMM, 1960 ihtilali sürecinde idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in, “mahkumiyet kararı”nın iptal edilmesi için harekete geçti.
Menderes’in avukatı Burhan Apaydın, bir süre önce TBMM Başkanlığı’na başvurarak, yargılama kararının hukuka uygun olmadığını savundu. Yassıada yargılamaları sırasında iki kez azledilen Apaydın, Menderes’le ilgili mahkeme kararında, “Türk milleti adına” ifadesinin yer almadığı, bu nedenle idam kararının kaldırılması gerektiği görüşünü dile getirdi. Apaydın dilekçesinde, Yassıada’da yapılan duruşmaların ve verilen idam kararının yok hükmünde olduğunu savundu.
BAŞBAKANLIK'TAN İSTENDİ
Apaydın’ın TBMM Başkanlığı’na başvurmasının ardından Dilekçe Komisyonu harekete geçti. Menderes’in “mahkumiyet kararı”nın iptal edilmesini isteyen başvuruyu işleme koyan TBMM, Adalet Bakanlığı ve Anayasa Mahkemesi ile yazışmalarının ardından, merhum Başbakan’ın yargılama dosyasının Başbakanlık’ta olduğunu belirlendi. Ardından dosyalar Başbakanlık’tan istendi.
RAPOR HAZIRLANACAK
Başbakanlık, Meclis’in talebine olumlu yanıt vererek, o dosyaları klasörler halinde TBMM’ye gönderdi. Klasörleri teslim alan TBMM Dilekçe Komisyonu, yeni bir adım attı, inceleme için bilirkişi tayin etme kararı aldı. Önümüzdeki günlerde Meclis tarafından tayin edilecek bilirkişi, merhum Menderes’in dosyalarını inceleyerek, raporunu Meclis’e sunacak. Bilirkişi raporu doğrultusunda, TBMM, Menderes’in idam kararının iptal edilip edilmeyeceğini gündeme getirecek.
İTİBAR İADESİ YAPILMIŞTI
11 Nisan 1990’da “hukuken itibarlarının iadesine ve eski Başbakanlardan Adnan Menderes ve eski bakanlardan Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan’ın İmralı’da bulunan mezarlarının nakli ile isimlerinin
bazı tesislere verilmesi hakkında Kanun” çıkarıldı ve itibar iadesi yapıldı.17 Eylül 1990’da naaşı Yassıada’dan alınarak Devlet töreni ile İstanbul Vatan Caddesi’nde yaptırılan Anıtmezarda toprağa verildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA