• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ramazanda kırmızı ete zam yok
19 Haziran 2014 Perşembe 14:52

Ramazanda kırmızı ete zam yok

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Tunç, her yıl ramazan ayı öncesi art niyetli insanların et fiyatlarını gündeme getirerek artış olması yönünde çaba sarf ettiklerini ancak buna müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Bülent Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında gıda sektöründe ister istemez bir hareketlilik yaşandığını, bu hareketliliğin de küçük de olsa fiyatlara yansıdığını söyledi.

Sektördeki esnafın yanı sıra fırsatçılık yapma düşüncesinde olan spekülatörlerin de ramazan ayını beklediğini belirten Tunç, hem üreticilerin hem de vatandaşların bu insanlara fırsat vermemek için bilinçli davranması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının yem başta olmak üzere tüm girdi maliyetlerinin artması ve her yıl gerçekleşen ortalama yüzde 7-8'lik enflasyon oranlarına rağmen 4 yıldır değişmeyerek üreticiden çıkışının 18-19 lirada kaldığını ifade eden Tunç, şunları kaydetti:

"Ramazan ayının ilk haftasında yoğun talep olması nedeniyle tüm gıda maddelerinde olduğu gibi et fiyatlarında da 1-2 liralık psikolojik bir artış olabiliyor. Ancak ikinci hafta talebin azalmasıyla birlikte et fiyatları da eski seviyesine geriliyor. Biz Birlik olarak et fiyatlarının artmaması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımıza, fiyat artışına fırsat vermemek için et alımlarını ya ramazandan önce ya da ramazan ayının ikinci haftasından itibaren yapmalarını tavsiye ediyoruz."

Et ve Süt Kurumu'nun İstanbul'daki zincir mağazalarında et fiyatlarının kesinlikle artmadığını ve bu şekilde devam edeceğini dile getiren Tunç, vatandaşların da bu kurumların mağazalarından etlerini güvenle temin edebileceklerini vurguladı.

"Ramazan fırsatçılık ayı değildir"

Türkiye'de besicilerin ülkenin kırmızı et ihtiyacının tamamını rahatlıkla karşılayabildiğini, bu nedenle üreticileri et fiyatlarını artırmaya çalışan kişilerin oyununa gelmemeleri konusunda uyaran Tunç, şöyle devam etti:

"Fiyatların artmasını ve bununla birlikte ithalatın önünün açılmasını isteyen büyük firmalar, eti kimi üreticiden 17,5 kimi üreticiden 18,00 liradan alıyor. 50 kuruş, 50 kuruş fiyatlar artırılmaya çalışılıyor. Üreticilerimizin bu oyuna gelmemesi lazım. Eğer et ithalatına izin verilirse bundan en büyük zararı yerli üreticiler görür. Bir seferde çok kazanmak yerine az kazanalım ama sürekli olsun. Üreticilerimiz ellerinde hayvan varsa bunu satsın, yerine de yenisini alarak, beslemeye devam etsin. 'Fiyat artacak' diye bekleyerek piyasayı dar boğaza sokmayı düşünmesin. Ramazan fırsatçılık ayı değildir. Şunu da unutmamak lazım, et ithal edilince insanlar ucuz et yiyecek diye bir şey yok. Geçmişte de ithal edildiğinde ne kasaplarda ne de marketlerde et fiyatları ucuzladı."

Tunç, şu anda kırmızı etin üreticiden çıkış fiyatının 18,5 lira olduğunu, market ve kasaplarda ise 22-30 lira arasında değiştiğini söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA