• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Putin, 100 milyar dolarla geliyor
10 Ekim 2016 Pazartesi 13:15

Putin, 100 milyar dolarla geliyor

Rusya lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün bir araya gelecek. İki lider görüşmede 100 milyar dolarlık ticaret hacmini canlandıracak başlıkları masaya yatıracak.

İstanbul'un ev sahipliği yaptığı 23. Dünya Enerji Kongresi dün itibariyle başladı. Kongre kapsamındaTürkiye’ye gelecek olan RusyaDevlet Başkanı Vladimir Putin, bugün saat 16.00’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Uçak krizinden sonra Rusya ve Çin’de yüz yüze görüşmeler yapan iki lider Türkiye’de ilk kez bira araya gelecek. İki ülke arasında uçak krizinden önce belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin kritik görüşmeyle tekrar canlanması bekleniyor. İki liderin görüşmesindeki en önemli gündem maddesini doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Türk Akımı Projesi oluşturuyor. İki ülke arasında Türk Akımı Hükümetlerarası Anlaşması’nın imzalanması bekleniyor. Ayrıca Türkiye ile Rusya arasında, BOTAŞ’ın bu ülkeden aldığı doğalgazda yapılması istenen ilave indirimin de toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor.

TÜRK AKIMI DA MASADA

Yaklaşık 25 milyar dolar bütçeyle Rusya tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGS projesi görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bunun yanı sıra uçak kriziyle Rusya’ya yönelik vizesiz geçişler durdurulmuştu. Bu görüşmelerde bu konunun ele alınması ve geçiş serbestisinin yeniden başlaması talep ediliyor.

RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA TARİHİ ANLAŞMA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev dün basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda hizmetler ve yatırımlar alanında iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması ile ilgili konular ele alındı. Heyetler tarihi anlaşmanın en geç 2017 sonuna kadar imzalanması konusunda mutabık kaldı. Bunun yanı sıra iki ülke arasında son derece önemli olan ortak fonun kurulması. Rusya Yatırım Fonu ile beraber Türkiye Varlık ve Yatırım Fonu bir araya gelecek ve ilk etapta 500'er milyon dolarlık rakamı ortaya koyarak 1 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulacak, sonra ihtiyaç duyulduğunda daha fazlası devam edecek.

RUSYA İLE ANLAŞMA YOLUNDA DOLARA DARBE!

İki bakan ayrıca Rusya ve Türkiye'nin karşılıklı ticarette ödemelerin ulusal para birimleriyle yapılma imkanını görüştü. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu fikir gündemde. Bugün bir kez daha bu konuya değindik. Heyetimizde Merkez Bankası temsilcileri de var. Görüşmelerde Türkiye Merkez Bankası'nın temsilcisi de vardı. Biz tabi ki bu imkanları başta bölgelerarası ticarette daha sonra geniş çaplı yatırımsal ilişkilerde kullanacağız. Şirketler ihracat karlarını biriktirirlerse bir başka deyişle yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi sırasında kullanmak üzere Rus ürünlerini lirayla ve Türk ürünlerini rubleyle biriktirmeleri doğru olur" dedi.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus devlet televizyonuna dün verdiği röportajda, "Talihsiz bir uçak düşürme olayından sonra sekiz aylık bir süre geçti. Bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 100 milyar dolarlık bir hedefimiz vardı, bazı dev projelerimiz aksamaya uğradı, Akkuyu Projesi gibi. Şimdi bunları yeniden ele alma fırsatımız olacağı gibi inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak." demişti.

Haber7

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA