• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Provokasyon tutmadı işçi bayram etti
02 Mayıs 2015 Cumartesi 09:20

Provokasyon tutmadı işçi bayram etti

Marjinal grupların Taksim provokasyonu ilgi görmezken, Türkiye’nin çeşitli illerinde horon, halay ve eğlence ile kutlandı. Konuşmalarda ise yeni anayasa vurgusu öne çıktı.

AK Parti iktidarında tatil edilen 1 Mayıs İşçi Bayramı provokasyon çağrılarına rağmen yurt genelinde bayram coşkusunda kutlandı. İstanbul’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, Taksim, Beşiktaş ve Okmeydanı’nda bazı illegal grupların eylemine yapılan polis müdahalesinin dışında, bayram havasında geçti. İstanbul Valiliği’nin simgesel anma dışında Taksim Meydanı’nda hiçbir kitlesel eyleme izin verilmeyeceğine dair açıklamasına rağmen, bazı sendikalar ile illegal grupların Taksim’e çıkma inadı, polisin aldığı yoğun güvenlik tedbirleri ile sonuçsuz kaldı. Taksim ve civarındaki yolları kapatan İstanbul polisi, kalabalık grupların Taksim’e girişine engel oldu.

Sendika temsilcileri girdi

Taksim’de sembolik anmalar olaysız geçti. Birleşik Kamu-İş, HAK-İŞ ve Türk-İş temsilcileri Kazancı Yokuşu’ndaki 1 Mayıs 1977 anıtı ile Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ne 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle çiçek bırakırken, bayram dolayısıyla kutlama mesajlarını basınla paylaştı. Taksim Meydanı’nda kuş uçurtmayan polis, sürpriz eylemle karşılaştı. Geceden Taksim Meydanı’ndaki bir otele gizlenen 25 TKP üyesi aniden otelden çıkarak Cumhuriyet Anıtı’na doğru koşmaya başladı. Meydana sarı basın kartı olmayan gazeteciler hariç kimseyi almayan polis, hemen müdahale ederek göstericileri gözaltına aldı. İstanbul Valiliği de gün boyu 203 kişinin gözaltını alındığını açıkladı.

Sivil polislere özel yelek

İzin verilmeyen Taksim ve civarında olaylar yaşanırken, resmi izin verilen Kadıköy ve Bakırköy’de ise 1 Mayıs coşkusu hakimdi. Kadıköy’de toplanan işçiler, bayramı davul zurnayla kutladı.  Bakırköy’deki Vatan Partisi kutlaması da olaysız geçti. İstanbul emniyeti, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde görev yapan sivil polislere, bağlı oldukları ilçe veya şubeleri dikkate alarak seri numara verilen kırmızı-gri renkte yelek dağıttı.Bu uygulamayla, sivil memurların polis olduğunun anlaşılarak sahadaki emniyet görünürlüğünün artırılması ve müdahale anlarında bu personelin yaralanma ve darp edilme gibi olaylara maruz kalmaması hedefleniyor.

Allah rızası için yazı yazmayın

Şişli Camii’nin duvarına asılan bir pankart dikkat çekti. Pankartta, ‘İşçi bayramınızı kutlar, Allah rızası için tarihi cami duvarlarına yazı yazılmamasını rica ederiz’ ifadeleri yer alıyor.

PARALELİN  BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKTI

Paralel örgütün yayın organları 1 Mayıs’ta büyük katliam beklendiğini, binlerce kişinin tutuklanacağını gün boyu internet sitelerinden haber olarak duyurdular.

Yeni anayasa ve demokrasi talebi

Memur-Sen ve Hak-İş Konfederasyonları, 1 Mayıs’ı “Daha Güçlü Demokrasi İçin Yeni Anayasa” sloganıyla Konya’da kutladı. Konya Şehir Meydanı’nda düzenlenen kutlamalara, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Hak-İş ve Memur-Sen’e üye sendikaların yönetim kurulu üyeleri, binlerce sendika üyesi işçi ve memur ile vatandaşlar katıldı.  Hak-İş olarak 40 yıldır hak, adalet, demokrasi dediklerini ifade eden Başkan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Hak-İş olarak her koşulda demokrasiden yana taraf olduk, olmaya da devam edeceğiz. Onun için daha güçlü demokrasi için yeni bir anayasa diyoruz. Yaşanan bütün darbelere ve darbe girişimlerine, operasyonlara, demokrasi dışı müdahalelere karşı Türkiye demokrasi yolunda ilerlemeye devam edecektir. Çözüm sürecini bu yüzden destekliyoruz. Bugün daha güçlü demokrasi için yeni anayasa diyoruz. Yeni ve sivil bir anayasayı mutlaka Türkiye başarmalıdır” dedi.

Adil taksim için diretiyoruz

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da, “Biz kaldırım taşıyla, esnafın camıyla sorunu olmayan 1 Mayısları göstermek için buradayız. Biz Taksim diye diretmiyoruz, milli gelirin çalışanlara adilce taksimi için diretiyoruz” dedi.

EYLEMCİLERDEN BOMBA VE TABANCA

Polisin Kurtuluş’ta müdahale ettiği gösterinin ardından yolda bir silah bulundu. Silahın eylemcilerin kaçarken yola düşürdüğü tahmin ediliyor. Okmeydanı’nda da göstericilerden alınan pankartların içinden parça tesirli bomba çıktı. Bombanın içinde misket ve metal parçalar olduğu gözlendi.

 
 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA