• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Prostatla ilgili doğru bilinen 10 yanlış!
10 Mayıs 2012 Perşembe 11:31

Prostatla ilgili doğru bilinen 10 yanlış!

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oruç; 50 yaş üzerindeki erkeklerin hiçbir sorun yaşamasalar bile senede bir yaptıracakları bir kontrolün hayat kurtarıcı olacağını belirtti.
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oruç; 50 yaş üzerindeki erkeklerin hiçbir sorun yaşamasalar bile senede bir yaptıracakları bir kontrolün hayat kurtarıcı olacağını belirtti.
Özel Akademi Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Özgür Oruç, ülkemizde konuşulması ayıp karşılanan ve konuşulmadığı için de hastaların hurafeler, söylentiler ve yanlış bilgiler nedeni ile doktora başvurmasının geciktiği önemli bir sağlık sorunu olan prostat hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi. Prostatın bir hastalık değil tüm erkeklerde doğuştan itibaren bulunan bir organ olduğunu ifade eden Oruç, prostat ile ilgili bilenen diğer yanlışları söyle sırladı:
''Yanlış: Sık idrara çıkan bir kişi prostat olmuştur! 
Doğru: 'BPH'li yani iyi huylu prostat büyümesi olan hastada şikayetlerin temel nedeni prostatın büyümesi nedeniyle idrar torbasının etkilenmesi sonucunda işeme şikayetleri olmasıdır. Sık idrara çıkmak prostat hastalıklarında olabilir ancak sık idrara çıkmanın tek nedeni prostat değildir.

Yanlış:Sık cinsellik prostat kanseri yapar!
Doğru :Aksine, cinsel yaşamın aktif olmasının ve haftada en az 1-2 kez cinsel birleşme yaşanmasının prostat hastalıklarından koruyucu olabileceği bildirilmiştir. Ancak çok partner değiştirenlerde geçirilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar prostat sorunlarına neden olabilir.

Yanlış:Prostat kanseri varsa biyopsi kanserin vücuda yayılmasına neden olur!
Doğru :Prostat kanserinin teşhisi ancak ve ancak biyopsi ile konulabilmektedir ve tüm dünyada yaygın olarak uygulanan bu biyopsilerin incelemelerinde hiçbir şekilde vücuda yayıldığına dair bir bulgu saptanmamıştır.
Yanlış:Makattan parça alınması işlemi cinsel yaşantımı etkiler!
Doğru :Biyopsiyi takip eden 1-2 günlük süreçte meninin hafif kanlı gelebilmesi dışında cinselliği etkileyen hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

Yanlış:Prostat ameliyatı erkekliğin bitmesine neden olur!
Doğru: Özellikle yaşa bağlı selim prostat büyümesi nedeni ile yapılan ameliyatlarda, gelişen teknoloji, cinsel sorunlar yaşanmasını engellemektedir.

Yanlış:Prostat kanseri sadece ileri yaştakileri etkiler!
Doğru :Prostat kanseri 40'lı yaşlardan itibaren görülebilmektedir. Eğer ailede özellikle baba, amca gibi yakın akrabalarda prostat kanseri hikayesi var ise yüksek risk grubu olduğundan 40 yaş üzerinde prostatlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
 
Yanlış:Erken yaşta yapılacak prostat ameliyatı prostat kanserinden korur!
Doğru:Prostat yapı olarak portakala benzer. Kanser olmayan prostat büyümeleri için yapılan ameliyatlarda portakalın içindeki tıkanıklık yapan etli kısmı çıkarılır. Oysa ki prostat kanseri, dışındaki kabuk kısmından çıkar. Prostat ameliyatı geçirenlerde bile ileride prostat kanseri olmaz diye bir kural yoktur ve senelik kanser taramalarının yapılması gerekir.

Yanlış: PSA prostat kan testinin yüksek olması kanser olduğunu gösterir!
Doğru:PSA prostat bezinin ürettiği bir maddedir. Kanser taramasında kullanılmasına rağmen prostatın iltihabı, yaşa bağlı selim büyümesinde de yükselebilmektedir. Bu nedenle PSA yüksekliği olan hastalarda klinik şüphe varsa mutlaka biyopsi yapılması gerekmektedir.

Yanlış: Ameliyat edilirse prostat kanseri vücuda yayılır!
Doğru: Yanlış bilinen ''bıçak değerse kanser yayılır'' inanışı, tedavi olabilecek birçok hastanın ameliyattan kaçarak, hastalığı tedavi edilemez hale getirmesine neden olabilmektedir. Prostat kanseri erken evrede yani portakalın kabuk kısmının da dışına yayılmadığı dönemde yakalandığında yüzde 100'e yakın tedavi edilebilir. Tedavi seçeneklerinin başında, tüm dünyada ve ülkemizde de cerrahi gelmektedir.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA