• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Prof. Dr. Saffet Köse: Bütün organlarımız oruç tutmalı
06 Mayıs 2019 Pazartesi 17:11

Prof. Dr. Saffet Köse: Bütün organlarımız oruç tutmalı

Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “Normal orucumuzun yanında; ellerimize, gözlerimize, kulaklarımıza, kalbimize, ayaklarımıza ve bütün organlarımıza oruç tutturmamız lazım. Kalbimize kötülüğün girişini engellemeliyiz” dedi.

Rahmet ve bereket ayı Ramazan, tüm güzellikleriyle geldi. Yardımlaşma ve paylaşmanın anlam kazandığı oruç ayının bugün ilk günü. Ramazan Ayı’nın Müslüman Alemi için sorumluluklarını yeniden hatırlamak ve günahlardan arınmak için bir fırsat olduğunu belirten Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “Normal orucumuzun yanında; ellerimize, gözlerimize, kulaklarımıza, kalbimize, ayaklarımıza ve bütün organlarımıza oruç tutturmamız lazım. Kalbimize kötülüğün girişini engellemeliyiz” dedi.

Ramazan Ayı’nın Kur’an ayı olması hasebiyle çok büyük önem arzettiğini söyleyen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “Ramazan Ayı’nın Müslümanlar açısından iki önemli özelliği vardır. Birincisi, Kur’an bu ayda indirilmiştir, ikinci olarak ise Ramazan, Müslümanlar için oruç ayıdır. Kur’an-ı Kerim’in Ramazan Ayı’nda indirilmesinin bir sonucu olarak Müslümanlar, Ramazan Ayı’nda Kur’an-ı Kerim’in okunmasına özel bir itina gösteriyorlar. Dolayısıyla hatimler yapılıyor. O sebeple de bu ay Kur’an ayıdır. Hatim yapmak, Kur’an-ı anlayarak okumak, anlamaya çalışmak ve yaşamak üzere azmetmek Ramazan Ayı’nın bize getirdiklerinden bir tanesidir. Rasûlullah Efendimiz, o ayda kendisine gelen bütün ayetleri Cebrail’e okumaktaydı. Biz buna arza diyoruz. Hatta son Ramazan’da kendisine gelen bütün ayetleri, Kur’an-ı Kerim’in tamamını iki defa okumuştur. O yüzden Ramazan’da Kur’an-ı Kerim okumak, Peygamberimiz’in bir sünneti olarak onu yaşamak, onu yâd etmek, onu hatırlamak için çok önemlidir. Diğer taraftan Peygamber Efendimiz’in yaptığı gibi orucun yanı sıra nafile ibadetlerle de Ramazan da, diğer aylardan çok farklıdır“ dedi.

“ORUÇ HARAMDAN UZAK TUTAR”

Orucun bir arınma, günahlara karşı bir kalkan olduğunu söyleyen Köse, “Bütün ibadetlerde olduğu gibi, orucun da nefsi temizleyen, nefsi engelleyen, nefsin gayrı meşru taleplerini engelleyen ve onu helale yönlendiren bir tarafı vardır. Ramazan Ayı’nda Müslümanlar kendilerine helal olan şeylerden uzak dururlar. Bununla aynı zamanda haramlara da hiç yaklaşmayacaklarının sözünü verirler. Eğer bir kimse kendisine helal olan bir şeyin en küçüğünü bile yapamıyorsa kendisine haram olan şeyleri hiç yapmaması gerekiyor. Orucun bize böyle bir terbiye kazandırması gerekiyor. Oruç tutarken şunu düşünmek lazım; oruç sadece yemekten, içmekten, cinsi ilişkiden geri durmak değildir. Orucun bir ruhu vardır. Efendimiz Hadis-i Şeriflerinde; ‘Nice oruç tutanlar vardır, onun yanına kalan açlıktır’ diyor. Bu sebeple, orucun ruhuna uygun şekilde hareket edilmeden tutulan oruçların Müslüman açısından çok fazla bir kıymeti yoktur” dedi.

“BÜTÜN ORGANLARIMIZ ORUÇ TUTMALI”

Müslümanların, Ramazan Ayı’nda bütün organlarına oruç tutturması gerektiğini söyleyen Köse, “Ramazan ayında belli bir vakitte, fecr-i sadıktan akşam ezanına kadar yani akşam namazı vakti girinceye kadar yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmaktan başka bir de organlarımıza da oruç tutturmamız lazım. İnsan ayaklarına oruç tutturmalı, onunla harama gitmemeli; gözlerine oruç tutturmalı, harama bakmamalı; beynine oruç tutturmalı, haramı planlamamalı, tasvir ettirmemeli; eline oruç tutturmalı, eliyle haramı tutmamalı; kulağına oruç tutturmalı, haramı dinlememeli. Bu liste böyle uzar gider. Bakınız bütün bunlar, bir bütün halinde orucun insan hayatında ne kadar önemli bir ibadet olduğunu gösteren ifadeler aslında. Bunlara ilaveten bir de kalben oruç tutmamız gerekiyor. Kalbe kötülüğün girişini engellemeliyiz. Eğer bu üç nokta dikkate alınabilirse orucumuz anlamını ifade etmiş olur. Bunlar, İmam Gazali’nin kategorik anlamda orucu derecelendirmesidir” diye konuştu.

“İNFAK EDELİM”

Ramazan Ayı’nda infak etmenin önemine değinen Köse, “Oruç açları hatırlamaktır. Hazreti Yusuf’a sormuşlar; ‘Sen farz olan oruç dışında neden çok oruç tutuyorsun?’ diye. Demiş ki; ‘Ben devlet hazinelerinin başında bulunuyorum. Bana açlar geliyor. Eğer oruç tutmazsam açları nasıl anlayabilirim?’. Dolayısıyla, oruç bize açları da hatırlatmalıdır. Bu mübarek Ramazan Ayı’nda açları gözetmek, onların yardımına koşmak, onlara iftar yaptırmak, infak etmemize aracı olan yardım kuruluşlarının yanında yer almak, orucun bir tezahürü olarak oralara da yardım götürebilmek gereklidir” dedi.

“RAMAZAN’DA SUÇ ORANLARI DÜŞÜYOR”

Ramazan Ayı’nda oruç tutan insanlara şeytanın çok fazla etki edemediğini söyleyen Köse, “Ramazan Ayı’nın, Peygamber Efendimiz’in de ifadesiyle şeytanların da bağlandığı bir aydır. Şeytan, oruç tutan insanlara çok fazla etki edemiyor. Bu da bir gerçekliktir. Çünkü emniyet istatistiklerine bakıldığında, Ramazan Ayı’nda suçlar büyük oranda düşüyor. Ramazan’ın böyle güzel bir atmosferi var. Bizler de Ramazan Ayı’nın bu atmosferinden istifade etmeliyiz. Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifi’nde, ‘Oruç tutun, sıhhat bulursunuz’ diyor. Biz orucu sıhhat bulmak için tutmuyoruz ama Allah bir şeyi emrettiyse, mutlaka bize bir faydası olduğu için emretmiştir. Oruç tutan insanlar bir ay boyunca bedenlerini bakıma alırlar ve vücut Ramazan Ayı’ndan yenilenmiş olarak çıkar. Oruç aynı zamanda bu noktadan bakınca bir sağlık ifadesidir” şeklinde konuştu.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA