• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Polislere müjde Cemil Çiçekden geldi
03 Ocak 2011 Pazartesi 20:30

Polislere müjde Cemil Çiçek'den geldi

Cemil Çiçek açıkladı

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunda polislerin askerlik durumuyla ilgili tasarının imzaya açıldığını belirterek, tasarının detaylarını açıkladı.

Bakan Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, polis kısa dönem askerlik hakkı tanıyan tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirtti.
Çiçek, tasarıya göre, Polis Akademisi mezunlarının 3 hafta, polis meslek yüksek okulları mezunlarının ise 6 ay askerlik yapmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çiçek soruları yanıtladı.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, uzun süredir beklenen ve üzerinde çalıştıkları tasarıya ilişkin şunları söyledi:
''Mevcut uygulamalarda polislerimiz normal askerlik görevini yapmaktadır. Polis Meslek Yüksekokulu Mezunları 15 ay, akademi, üniversite mezunları da 12 ay askerlik yapmaktadır. Mevcut polis teşkilatımız içerisinde 36 bin 213 polisimiz halen askerlik görevini yapmamış, 2 bin 202'si de şu anda askerlik görevini yapmaktadır. Dolayısıyla toplam 38 bin 415 kişiyi ilgilendiren bir tasarıyı karara bağlamış olduk. Türkiye'de polis ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Özellikle bir kısım yerlerde jandarma tarafından ifa edilen güvenlik nöbetleri büyük ölçüde artık belediye hudutları içerisinde polis teşkilatımız tarafından yerine getirilmektedir, beldeler hariç. Zaten Avrupa ortalamasına baktığımızda da Türkiye'de kişi başına düşen polis noktasında bir düşüklük durumu söz konusu. Onun için polislere daha fazla ihtiyaç var.

Bunu bir ölçüde gerçekleştirebilmek bakımından daha kısa süreli askerlik yapmalarına imkan verebilecek bir düzenleme getirilmektedir. Yeni düzenlemeye göre akademi mezunları 3 hafta, polis meslek yüksek okulları mezunları da 6 ay askerlik yapacaktır. İnanıyoruz ki bu tasarıyı kısa sürede kanunlaştırırız. Böylece uzun süredir beklenen bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacaktır. Esasen zaten polislerimiz bu manada güvenlik hizmeti yapmaktadır. Emekli oluncaya kadar da bir ölçüde silah altındadır. Tabii bunun ayrıntıları var. Askerlik hizmeti sırasında emniyet teşkilatından herhangi bir nedenle ayrılan veya bu süre içinde herhangi bir sebeple meslekten ilişiği kesilen personel, genel hükümler uyarınca askerlik hizmetinin geriye kalan süresini tamamlayacaktır. Ayrıca terhis edildikten sonra 7 yılını doldurmadan herhangi bir nedenle emniyet teşkilatından ayrılan veya meslekten ilişiği kesilen personel, genel hükümler uyarınca askere alınarak askerlik hizmetinin geriye kalan süresi tamamlatılacaktır. Söylemek istediğimiz şu; polislik görevini ifa ettiği sürece getirilen bu kolaylık.''

ASKERİ ALANLA İLGİLİ TASARI
Bugün ayrıca, askeri alanı ilgilendiren bir başka tasarının da imzaya açıldığını belirten Çiçek, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
''12 Eylül 2010'da yapılan Anayasa oylamasıyla birçok mevzuatta düzenleme yapma, uyum yasalarını çıkarma zarureti var. Anayasa değişikliği böyle bir konuyu da gündeme getirmiştir. Bu değişiklikler çerçevesinde 9 tanesinin ayrı müstakil yasa olarak gönderilmesi, geri kalan kısımlarının da paket halinde uyum yasaları olarak gönderilmesi gerekmektedir.

Askeri alanla ilgili bugün bu tasarıyı benimsedik. Bununla getirilen bir kısım değişiklikler var. Bunlar askeri hakimlerle ilgili, mahkemelerin işleyişiyle ilgili... Bunların sicilleri, 1. sınıfa ayrılma, 1. sınıf olma, özlük hakları, disiplin cezaları ve cezalara karşı idari ve yargı yolları, soruşturma ve kovuşturma usulleri, askeri yüksek yargı organlarının üyeliklerine ve bazı görevlere seçilme şartları, askeri yargının görev alanları hususlarında düzenlemeler getirmektedir. Bu düzenlemeleri yaparken bir taraftan son değişiklikler dikkate alınmıştır. Öbür taraftan da bu alanda daha evvel çıkarmış olduğumuz bir yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Dolayısıyla buradaki gerekçeleri de dikkate almak suretiyle bu paket yasa hazırlanmış olmaktadır. Tamamı 84 maddeden ibarettir.''  

SORULAR
Çiçek, ''4 yıllık başka üniversitelerden mezun olup polis memuru olanlar ne kadar askerlik yapacak?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Tasarıda aynen şöyle deniyor: '16.6.1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'na tabi yükümlülerden Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında bulunan ve emniyet hizmetleri sınıfına mensup Polis Akademisi mezunları, Polis Akademisi mezunu sayılanlar ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapmak üzere Polis Akademisi bünyesinde en az 4 yıllık fakülte ve yüksek okullardan mezun olanlar 21 günlük, temel askerlik hizmetinden sonra Polis Meslek Yüksek Okullarından mezun olanlar 6 ay askerlik hizmetinden sonra terhis edilirler' diyor. Hepsi bu kapsamın içerisindedir.''

Çiçek, ''Polislerle ilgili düzenlemenin Meclis'e ne zaman sevk edileceği?'' sorusuna, ''Bugün imzaya açtık. Kısa sürede tamamlanır ümit ederim, ilgili komisyonda. Artık ondan sonrası Meclis'in takdiridir ama önemli bir konu. Parlamentomuzda gerekli hassasiyeti gösterip yasalaşmasını temin ederiz ama süre koymak bizim işimiz değil'' karşılığını verdi.

YAŞ
Çiçek, ''YAŞ'ta terfi ettirilmeyen 3 generalle ilgili AYİM, geçtiğimiz günlerde kararını açıkladı. Bu terfi ettirilmeme kararı, yürütmenin durdurulması yönündeydi bu karar. Hükümetin bu konuda bir tasarrufu olacak mı?'' şeklindeki soruya, ''Benim biliyorsunuz bu konudaki hassasiyetimi bir defa daha ifade edeyim. Bu dava neticelenmiş değil. Neticelenmemiş bir yargı süreciyle ilgili açıklama yapmam söz konusu değil, zaten bunu Bakanlar Kurulu olarak konuşuyor değiliz. Türkiye'de her işin ne zaman, nasıl, hangi usullerle yapılacağı defaatle bellidir. O çerçevede o süreç işliyor. Hep beraber görürüz. Bu konuda bir açıklama yapmam'' karşılığını verdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA