• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PKK/PYDyi kullanıp attılar
28 Mart 2016 Pazartesi 09:14

PKK/PYD'yi kullanıp attılar

ABD, Rusya ve Esed rejimi PYD'yi Suriye iç savaşında resmen kullanıp attı. PYD'nin federasyon ilanına karşılık hep bir ağızdan 'federasyon kuramazsın' dedi.
PKK'nın Suriye uzantısı PYD 5 yıl süren iç savaşta ABD, Rusya ve Esed tarafından desteklendi ve Esed katliamının yardımcı kuvveti olarak kullanıldı. Bu desteği kullanarak muhaliflere ve sivillere karşı savaşan PYD, federasyon ilan etmeye kalkınca arkasındaki desteğin yok olduğunu gördü.

SURİYE BÖLÜNMEYECEK

Rusya iç savaşın bitmesiyle birlikte katliam yaptığı PYD terör örgütünü unuttu. PYD'yi Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda uyardı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya Suriye'nin parçalara ayrılmaması gereken birleşik ve bölünmez bir ülke olduğunu söylediklerini aktardı. PYD'yi oyalamak için açıklamalar yaptı. Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, “Bizim görevimiz, Kürtlere yardım etmek, ortak bir zemin ve yaklaşım bulmak. Suriye'nin ulusal çıkarlarının her şeyin üstünde tutulması gerek” dedi. Rusya’nın terör örgütü PYD ile iyi ilişkilere sahip olduğunu kaydeden Bogdanov,“Kürtlerle iyi ilişkilerimiz var. Sadece PYD ile değil diğer parti ve örgütlerle de temastayız” diye ekledi. PYD'nin bir başka katliam ortağı olan Esed de PYD'yi kullananlar arasında. Esed, ülkesinin federasyon fikri için “fazla küçük” olduğunu söyledi. Suriye’nin başkenti Şam’da bugün Esed’la görüşen Fransız parlamenterlerden Nicolas Dhuicq, görüşmenin detaylarını Rus haber sitesi Sputnik’e anlattı. Nicolas Dhuicq, “Esad, Suriye’nin küçük bir ülke olduğunu, federasyon fikrinin uygulanması içinse fazlasıyla küçük olduğunu söyledi” dedi. Dhuicq, “Esad, federasyon fikrinin Suriye’deki halkların birbirinin içine geçmiş olması nedeniyle de uygun olmadığını belirtti” diye konuştu.

ABD DE KARŞI ÇIKMIŞTI

PYD'yi Suriye'de DAEŞ'e karşı savaştığı gerekçesi ile silah ve mühimmatlarla besleyen ABD'de Suriye'de bir kürt devleti kurulmasına karşı çıkmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da yaptığı açıklamada, “Suriye'de hiçbir özerk bölgeyi tanımayacağız” demişti.

Müslim ne yapacağını şaşırdı

Terör örgütü PYD'nin lideri Salih Müslim ise umudunu bir sonraki Cenevre görüşmelerine bağladı. Dün yaptığı açıklamada Cenevre görüşmelerinden çıkan kararı tanımayacağını açıkladı.  Müslim, Cenevre -3’ün ikinci tur görüşmelerine ilişkin kendilerine henüz bir davetiyenin ulaşmadığını da belirtti. PYD'nin ikinci tur görüşmelerinde yer almamaları durumunda, toplantıda alınan kararları uygulama mecburiyetlerinin olmadığını söyledi. (Güneş)

 
 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA