• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PKKdan medyaya 38 milyon euro
21 Aralık 2011 Çarşamba 10:03

PKK'dan medyaya 38 milyon euro

PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik İstanbul merkezli düzenlenen eşzamanlı operasyonda 41 kişi gözaltına alındı. 17 kişinin de arandığı öğrenildi.

PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik İstanbul merkezli düzenlenen eşzamanlı operasyonda 41 kişi gözaltına alındı. 17 kişinin de arandığı öğrenildi. Şüphelilerin terör örgütü adına basın yayın yoluyla faaliyet yürütmekle suçlandığı bildirildi.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 4 yıl süren teknik ve fiziki takibin ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. İstanbul merkezli Diyarbakır, Mardin, Van, Şırnak, Ankara, İzmir ve Mersin'de eş zamanlı operasyon yapıldı. Özgür Gündem Gazetesi, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Fırat Haber Ajansı (ANF), Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) merkez ve bürolarında arama yapıldı. Gözaltına alınanlar arasında Azadiya Welat Gazetesi, Etik Haber Ajansı, Özgür Halk Dergisi ve BDP'lilerin de bulunduğu öğrenildi. Hakkında işlem yapılan kişilerin, KCK İdeolojik Alan Merkesi Basın Yayın Komitesi içerisinde faaliyet yürüttükleri iddia edildi. ROJ TV'nin Belçika sorumlusu Baki Gül ile Fırat Haber Ajansı'nın Hollanda sorumlusu İsmet Kayhan'ın da şüpheli olarak arandığı belirtildi.

7 BÖLGEDE FAALİYET

PKK/KCK terör örgütü adına yayın yaptığı belirtilen medya organlarının KCK Basın Komitesi adıyla tek çatı altında toplandığı ve tek merkezden belirlenen yayın politikaları çerçevesinde faaliyet gösterdikleri iddia edildi. KCK Basın Komitesi'nin Türkiye, Avrupa, İran, Irak, Suriye, Rusya, Ermenistan ve kırsal alan olmak üzere 7 bölgede faaliyet gösterdiği belirlendi. Örgütün yayın politikası doğrultusunda basında PKK ve Abdullah Öcalan propagandası, ajitasyon, dezenformasyon, bilgi kirliliği ve provokasyon amaçlı yayınlar yaptıkları öne sürüldü. Bu kapsamda KCK Basın Komitesi'nin örgüte katılım ve finansal destek propagandası, PKK/KCK gündeminin örgüt kadrolarına aktarılması, örgüt sempatizanlarının sokak eylemlerine yönlendirilmesi, Türk- Kürt ayrışması ve çatışma çıkarma amaçlı yayınlar yaptığı belirtildi.

EYLEMİ YAYIN TOPLANTISINDAN ÖNCE YAPIN

Operasyon öncesindeki polisin teknik ve fiziki takibine çok ilginç mesajlar takıldı. Edinilen bilgiye göre KCK Basın Komitesi Kandil'de bulunan örgüt yönetimine "Eylemleri yayın kurulu toplantısından önce yapın ki gündem olsun, haberlere yetiştirebilelim" mesajı gönderdiği iddia edildi. Teknik ve fiziki çalışmalarda KCK Basın Komitesi Başkanlığını Mustafa Karasu'nun, KCK Basın Komitesi Türkiye Sorumluluğu'nu ise Cemil Şerik'in yaptığı tespit edildi.

KANDİL'DEN BASIN KOMİTESİ'NE 38 MİLYON EURO

Öcalan'ın avukatlarına yönelik yapılan operasyonda ele geçirilen Rapor-2 isimli belgede "Karayılan'ın verdiği bilgiye göre örgütün 60 milyon Euro'luk bütçesinin 38 milyonunun basın faaliyetlerine harcandığı" bilgisinin bulunduğu kaydedildi. ROJ TV'nin bağlı bulunduğu Mezopotamya Broadcast Şirketi tarafından PKK'nın yayın organı olduğu iddia edilen Dicle Haber Ajansı'na her ay 16 Bin Euro, Fırat Haber Ajansı'na ise 13 bin Euro gönderildiği belirlendi.

DEVRİMCİ KARARGAH MODELİ

2007'de Kandil'de gerçekleştirilen 4. Basın Yayın Konferansı'nda da PKK yanlısı basın yayın organlarında görevli örgüt mensuplarının PKK, PJAK ve Mahmur kamplarında eğitim görmelerinin kararlaştırıldığı tespit edildi. KCK Basın Komitesi'nin 2001'den itibaren 2 yılda bir Kandil'de bulunan kamplarda Basın Yayın Konferansı düzenleyerek yayın politikalarının belirlendiği tespit edildi. Bu toplantılarda Abdullah Öcalan'ın gösterdiği yolda yayın çizgisinin belirlenmesi gerektiği Basın Komitesi'ne anlatıldı. Basın yayın organlarında Devrimci Karargah terör örgütü modeliyle yapılanılması gerektiği belirtildi.

EYLEM TALİMATLARI ROJ TV'DEN

Soruşturmadaki tespitlere göre PKK'lı Vedat Acar tarafından Taksim'de gerçekleştirilen canlı bomba eylemi için talimatı ROJ TV'den aldığı daha önce gündeme gelmişti. KCK Basın Komitesi'ne yönelik soruşturmada da 23 Eylül 2011'de BDP Sultangazi İlçe Başkanlığı binasında yapılan KCK toplantısında bir örgüt mensubunun "Pazar günü 8.30'da Sultangazi, 4 tane mahallede eylem var. Siz böyle hani Roj TV'nin alt yazısında geçsin" şeklinde ifadeleri yer aldığı öğrenildi. Bu ifadelerle bazı eylem talimatlarının ROJ TV yayınındaki alt yazı geçişleri ile verildiği iddia edildi.

"DAĞ YAŞAMINI ÖZENDİRİYORDUK"

2010'da terör örgütünden kaçarak teslim olan Besime Mordeniz'in ifadesi de KCK Basın Komitesi'nin faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgileri ortaya koydu. PKK'lı Mordeniz, KCK Basın Komitesi adına Dole Koge Kampı'nda muhabirlik yaptığı dönemde kamptaki yaşamı videoya çekerek örgütün basın yayın organlarına gönderdiklerini, ROJ TV'de yayınlanmasını sağladıklarını ve dağ yaşamını cazip göstererek örgüte katılımı artırmayı amaçladıklarını itiraf etti. Mordeniz'in kırsalda bulunan kamplarda silahlı eğitim alırken çekilmiş fotoğrafları da ele geçirildi.

KİMLER GÖZALTINA ALINDI?

Sarp Kuray'ın kızı Birgün ve ANF muhabiri Zeynep Kuray, Vatan Gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus, AFP Foto muhabiri Mustafa Özer, Dicle Haber Ajansı (DİHA) İstanbul Haber Müdürü Fatma Koçak, Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Arzu Demir, Berhudan Yaruk, Nahide Ermiş, Çağdaş Kaplan, Ömer Çelik, Çiğdem Aslan, Cihan Albay, Kenan Kırkaya, Semiha Alankuş, Sadık Topaloğlu, Zuhal Tekiner, Ertuş Bozkurt , Van DİHA Muhabiri Evrim Kepenek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA