• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PKK ile mücadelede yeni strateji
07 Aralık 2016 Çarşamba 09:10

PKK ile mücadelede yeni strateji

Terör örgütü PKKile mücadelede yeni strateji belgesi hazırlandı.

Buna göre, aileler ve kanaat önderleri devreye sokulacak, alan çalışması yapılarak periyodik şekilde raporlar hazırlanıp örgütle mücadelede atılacak sivil adımlar belirlenecek.

İçişleri Bakanlığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, terörle mücadele stratejisini güncelleyerek yeni strateji belgesi hazırladı. Güvenlik güçlerince aralıksız sürdürülen operasyonlarla birlikte terör örgütlerine yeni katılımların önüne geçilmesi için çalışma yapılacak. Terörle mücadelede yeni stratejide izlenecek yollar şöyle:

DAHA GÜÇLÜ İLETİŞİM

“Terörizme yol açan radikalleşme ve şiddete varan aşırıcılıkla mücadele stratejisi geliştirilecek. Terörden etkilenen kesimlerle daha güçlü iletişim geliştirmeye dönük projeler hayata geçirilecek. Bölgedeki kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, aileler ve aşiret liderleriyle diyalog çalışmaları yapılarak alan araştırması çalışması yürütülecek. Terör örgütlerinin yeni militan devşirmelerinin engellenmesi, mali kaynaklarının kurutulması, güvenlik tedbirlerinin yanı sıra vatandaşın devlete olan güven bağının güçlendirilmesi için sosyal ve ekonomik politikalar uygulanacak. Bölgede alan çalışması yapılarak araştırma-geliştirme projeleri ortaya konulacak, radikalleşme sorunu ve yabancı teröristlerle ilgili araştırma raporları hazırlanacak, analiz ve raporlarla karar alıcı nitelikte bilgi üretilecek.”

KATILIM SIFIRA İNDİ

Terör örgütü PKK ile yürütülen mücadelede örgüte katılımın sıfıra yakın olduğu, teslim olan terörist sayısında ise artış olduğu belirtildi. Örgütten kaçarak teslim olanların sayısının son 17 yılın en yüksek rakamına ulaştığı, 2016 yılının aralık ayına kadar 457 kişinin teslim olduğu kaydedildi. Örgütte çözülme başladığı, birçok üyesinin teslim olmak için yol aradığı ancak örgüt içi ‘infaz edilirim’ korkusuyla kaçış yolu bulamadığı belirtildi.

5 YILDA 3743 ÇOCUK

Terör örgütü PKK’nın yeni mensup bulmakta zorlandığı, bu nedenle son yıllarda çocukları kandırarak dağa çıkardığı, aileleri tehdit ederek çocuklarını alıkoyduğu iddia ediliyor. Son 5 yılda çoğu 13-14 yaş aralığında olan 3 bin 743 çocuğun örgüte giderek dağ kadrosuna katıldığı öğrenilirken, çocukların örgütün yurtdışındaki kamplarında silahlı eğitime tabi tutulduğu ve çatışma alanlarına gönderildiği bilgilerine yer verildi. Örgüte katılan çocukların çoğunun ise çözüm süreci döneminde teröristlerce düzenlenen bahar şenlikleri ve etkinliklere götürülüp kandırılarak dağa çıkarıldığı belirtildi. Çözüm sürecinin devam ettiği dönemde 1643 lise ve ortaöğretim öğrencisinin okullarını bırakarak PKK’ya katıldığı kaydedildi.

ZARAR GÖRENLERE 3.5 MİLYAR TL

Terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması için de çalışmalar devam ediyor. Bu yönde kanunun çıktığı 2004 yılından 2016 yılının aralık ayına kadar terörden doğan zararın karşılanması için 398 bin 331 kişinin başvurduğu, bunlardan 369 bin 891 dosyanın sonuca bağlandığı, 3 milyar 662 bin 136 liranın vatandaşa ödendiği belirtildi.

Hürriyet

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA