• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Peygamberimizin anlatımıyla kabir
05 Kasım 2010 Cuma 13:26

Peygamberimizin anlatımıyla kabir

Kabir nedir, ruhlar kabir âleminde ne yapar? İşte peygamberimizin anlatımıyla kabir hayatı...
Kabir, insanın ebedi yurduna gidişinde ilk duraktır. Hani küçükpolisiye olaylar karakollarda veya yerel mahkemelerde, büyük cinâyetler ise şehirlerde ve ağır ceza mahkemelerinde görülür ya. Tabiri caizsekabir de mahkeme-i kübrâ'ya bırakılan büyük cinayetlerin yanında, küçük günâh ve lekelerin bir kısmının silindiği yerdir.

Büyük günahların yanında küçük günahları daolan kimselerin birtakım kusurları, dünyada çekilen sıkıntı, musibet ve hastalıklarla temizlenirken, bazısı da vefat anında silinir. Kalanlarda büyük mahkemeye bırakılmasın diye kabirde bir temizlemeameliyesinden geçer. Kabrin temizleyemeyeceği ölçüde kabarık olan lekeve günahlar ise ileride haşirde, mîzânda, sıratta ve daha da olmazsacehennemde temizlenir.

PEYGAMBERİMİZ KABRİ NASIL ANLATIYOR?

Ruhlar, cesetlerin bulunduğu kabirleremanevî vasıta ve kablolarla bağlı bir kulak bırakır gibi bekleme salonu olan berzah âlemine geçerler. Dünyadaki amelleri, belli bir keyfiyetve hüviyet kazanmış olarak karşılarına çıkar. Berzâh âlemi âhiretâlemine âit bir keyfiyettir. Artık o ruh için âhiret hayatı başlamışdemektir.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurur:

"Biriniz öldüğü zaman ona sabah akşamoturacağı yer gösterilir. Eğer cennet ehlinden ise cennet gösterilir.Cehennem ehlinden ise Cehennem gösterilir. Ona, işte Allah seni kıyâmet gününde tekrar diriltinceye kadar oturacağın yerin burasıdır,denilir." (Tirmizi, Cenâiz 70) Mü'min ruhları nimet içinde, kâfir vegünahkârınki de azâp içindedir. Azap ve dereceleri, hak ettikle­rinegöredir ve birbirlerinden farklıdır. Berzâh âlemine intikal eden ruhlar bizi duyabilirler, fakat biz onları duya­mayız.

İnsan kabre konulunca "münker" ve "nekir" denilen iki melekgelerek onun ilk sorgusunu yaparlar. İlk sorguda ve imtihanda başarılıolanlar, dünya hayatından çok daha iyi ve cennet hayatına yakın birgüzellikteki hayat ile yaşarlar. Sorgu ve imtihanda başarılıolamayanlar ise bu dünya hayatından çok daha sıkıntılı ve cehennemhayatına yakın bir hayat içinde yaşarlar. Bu durumda kabir kişi için,ya cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukur olur.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA