• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Petrol lordları rahatsız
31 Ocak 2014 Cuma 09:24

Petrol lordları rahatsız

Mısır'da Sisi'nin Cumhurbaşkanı Mursi'yi devirmesine yardım eden petrol şirketleri çıkarları tehlikeye girince cunta yönetimine de sırt çevirmeye başladı.

Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi geçtiğimiz Temmuz ayında deviren askeri darbenin ardından Mısır cuntasına para yağdıran Suudi Arabistan'ın 4 milyar dolar daha yardım yapacağı belirtildi. TRT Arapça'ya konuşan Al Ahram Gazetesi'nden Salih Vehbi, Suudi Arabistan'ın IMF'deki ağırlığını kullanarak Mısır'a 4.8 milyar dolar verilmesini destekleyeceği sözünü verdiğini söyledi.

KASA TAM TAKIR

Mısır Merkez Bankası'nın mevduatlarını artırabilmesi amacıyla 2 milyar dolar para ve 2 milyar dolarlık petrol ürünleri şeklinde hazırlanan yardım paketinin detayları önümüzdeki hafta Kahire'de gerçekleşecek olan toplantıda görüşülecek. Al Ahram gazetesine açıklamayı yapan ve adı paylaşılmayan bakanlık yetkilisi, önümüzdeki hafta Suudi Arabistan'dan gelecek olan heyetin geçici Başbakan Hazım el-Biblavi ile görüşeceğini, paketle ilgili detayların da görüşme sonrası çözülmüş olacağını belirtti.

DIŞ YARDIMLA AYAKTA

Mursi'nin devrilmesinden bu yana sadece dış yardımlarla ayakta kalmaya çalışan Mısır Merkez bankasının rezervleri de yine Körfez'den gelen bu yardımlarla destekleniyor. Ekonominin toparlanması zaman alacağa benzerken Finans Bakanı Ahmed Galal, hükümetin ikinci canlandırma paketini birkaç gün içinde açıklayacaklarını belirtti. Darbe sonrasında Körfez ülkelerinden 12 milyar dolar yardım alan Mısır, ilk olarak 4.3 milyar dolarlık bir canlandırma paketi sunmuştu. İkinci paketin ise General Abdulfettah Sisi'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı duyurusuna denk gelebileceği belirtiliyor. Suudi Arabistan ve IMF'den gelecek olan bu yeni yardım Sisi'ye seçim kampanyası desteği olarak değerlendiriliyor.

Mursi'yi devirdiler Sisi'den rahatsızlar

Mısır'da seçilmiş Başkan Mursi'yi devirmek için lobi yapan Batılı petrol şirketleri, şimdi darbeci Sisi yönetimi ile kanlı bıçaklı hale geldi. İngiltere'nin ikinci büyük petrol ve doğal gaz üreticisi British Gas Group, Mısır'daki darbe yönetimini baskılarından dolayı zorlayıcı güç ilan etti. İngiltere'nin ikinci büyük petrol ve doğal gaz üreticisi BG Group, Mısır'daki sahalarda çıkardığı doğal gazı yurt dışına değil de çok düşük fiyatlara Mısır iç piyasasına satınca olan oldu; BG Group bu yıl Mısır'da 1,3 milyar dolar zarar etti. Şirketin hisseleri de yüzde 14 oranında değer kaybetti.

PARA SIKINTISI VAR

Ülkede yaşanan kargaşadan kaynaklı hükümet baskısının artması ve nakit sıkıntısı yüzünden diğer yabancı enerji şirketlerin de olumsuz etkilenmesi bekleniyor. BG Group'un en büyük LNG alıcısı, İskenderiye'deki Idku tesislerinde de küçük bir hissesi olan Fransız GDF Suez firması. BG, Mısır'daki LNG üretiminin yarısını her yıl GDF Suez'e ihraç ediyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA