• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Pelikan kolonisi İvrizde
20 Ekim 2011 Perşembe 12:21

Pelikan kolonisi İvriz'de

Güneye doğru göç yolculuklarını sürdüren pelikanlar, her yıl konakladıkları Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl sazlıkları büyük oranda kuruyunca, Halkapınar ilçesindeki İvriz Barajı'nda mola verdi.
Güneye doğru göç yolculuklarını sürdüren pelikanlar, her yıl konakladıkları Konya'nın Ereğli ilçesindeki Akgöl sazlıkları büyük oranda kuruyunca, Halkapınar ilçesindeki İvriz Barajı'nda mola verdi.
Doğa Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Erdem, yaptığı açıklamada, Tuna Nehri Deltası'nda ve çeşitli Avrupa ülkelerinde üreyen pelikanların, havaların soğumasıyla Moritanya başta olmak üzere Batı ve Orta Afrika ülkelerine doğru koloniler halinde göç yolculuğuna başladığını söyledi.    
 
Göçmen kuşların uzun göç yolculuğunda dinlenmek, beslenmek ve enerji depolamak için sulak alanlara ihtiyaç duyduklarını ifade eden Erdem, ''Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasındaki 4 önemli kuş yolundan ikisinin geçtiği Türkiye'de, İç Anadolu'daki sulak alanlar, pelikanlar gibi diğer göçmen kuşlar için de çok büyük öneme sahip. Türkiye, göçmen kuşlar açısından anahtar ülke konumunda. Bu nedenle Türkiye'deki sulak alanların korunması diğer ülkelerden çok daha önemli'' dedi.    
 
Erdem, bu öneme karşın İç Anadolu'da yanlış sulama politikaları ve kullanımı nedeniyle sulak alanların, sazlık ve bataklıkların kaybedildiğini iddia ederek, şunları kaydetti:    
 
''Yeraltı su kaynaklarını bitirdik. Baraj yapılmaması gereken yerlere baraj yaptık. Seyfe, Hotamış, Akgöl gibi sazlıklarımızı kuruttuk. Oysa göçmen kuşların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için sulak alanlara ihtiyaç var. Göç yolunda sulak alan yoksa, göçmen kuşların pek çoğu yolculuğunu sürdüremeyecek. Uzun yola çıkmış insanlar için benzin istasyonları, yol üstündeki lokanta ve restoranlar ne ifade ediyorsa, göç yolculuğundaki kuşlar için de sulak alanlar aynı şeyi ifade ediyor. Uzun yolda arabana yakıt almazsan yolda kalırsın. Çoğu göçmen kuşta, yeterince beslenemediği ve enerji depolayamadığı için göç yolunda telef oluyor. Bize düşen görev sulak alanlarımıza sahip çıkmak, korumak ve doğru politikalar üretmek olacaktır. Aksi taktirde bugün kuşların yaşadıkları, yarın insanlar için de kaçınılmaz olacaktır.''         
 
-''İç Anadolu çok önemli''-         
 
Göçmen kuşların göç yolundaki İç Anadolu'daki sulak alanların kuşlar için çok büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Erdem, ''İç Anadolu'da sulak ve sazlık alanlarda yaşanan olumsuz süreç, dünya genelindeki kuş popülasyonunda azalmaya neden oluyor'' diye konuştu.    
 
Erdem, pelikanların her yıl mola verdikleri Akgöl sazlıklarında yeterince su ve besin bulamayacaklarını anlayınca İvriz Barajı'na yönelmelerinin de bu olumsuz sürecin bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.      Ereğli Doğa Parklar Koruma Mühendisi Asım Niyazoğlu da pelikanların İvriz Barajı'nı tercih etmelerinin en büyük nedeninin Akgöl sazlığının büyük oranda kuruması olduğunu belirtti.    
 
Pelikanların, barınmak, beslenmek ve göç yorgunluğunu atmak için ilk kez İvriz Barajı'nı tercih ettiklerini anlatan Niyazoğlu, ''Pelikanlar, balıkçıl kuşlardır. Beslenmek, dinlenmek ve geceyi geçirmek için sığ ve sazlık alanlara ihtiyaç duyarlar. Aradıklarını bu barajda buldular mı onu bilmiyorum'' dedi. 
 
 
 
 
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA