• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PEGIDA destekçileri ve karşıtlarından eylem
22 Ocak 2015 Perşembe 09:40

PEGIDA destekçileri ve karşıtlarından eylem

Almanya’nın Leipzig kentinde, PEGIDA hareketinin destekçileri ile ırkçılık karşıtları gösteri yaptı.

Almanya’nın Leipzig kentinde, İslam ve göçmen karşıtı, Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinin  destekçileri ile karşıtları gösteri yaptı.

Polis yetkilileri, PEGIDA'nın Leipzig kentindeki uzantısı "LEGIDA'nın" düzenlediği yürüyüşe 15 bin kişinin katıldığı bildirdi.

Augustusplatz Meydanı’dan başlayan eylemde göstericiler, Georgring kavşağı ve Rossplatz Meydanı üzerinden yeniden Augstusplatz’a yürüdü ve gösteri burada son buldu.

Göstericiler, "Halk biziz" sloganları atarken, "Almanya’nın değişiminin başlangıcı" yazan  dövizler ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’i başı örtülü gösteren ve "gerçeğe cesaret" yazan poster ve Alman bayrakları taşındı.

Gazeteciler saldırıya uğradı

Yürüyüş sırasında görüntü almak isteyen bazı foto muhabirleri saldırıya uğradı ve LEGIDA eylemcileri tarafından tekmelendi.

Dresden kentinde geçen Pazartesi günü ''somut terör tehdidi'' sebebiyle iptal edilen PEGIDA gösterisi nedeniyle LEGIDA eylemine Dresden'e tepki olarak 60 bin kişinin katılması bekleniyordu.

Karşıt göstericilerin sayısı daha fazla

Öte yandan  LEGIDA eylemini yaklaşık 20 bin karşıt gösterici  protesto etti.

LEGIDA eylemi sürerken kentin 19 farklı noktasında karşıt gösteriler yapıldı. Karşıt gösterilerde "No PEGIDA, No LEGIDA, NO …GIDA", "Dünyaya açık bir Saksonya", ''Siz halksanız, biz mülteciyiz" yazan dövizler açıldı ve "LEGIDA yürümeyecek" ve "Naziler dışarı" sloganları atıldı.

Karşıt gösterilere katılan bazı gruplar, LEGIDA gösterisine katılanların geçeceği güzergahta durarak yürüyüşü engellemek istedi ancak bu girişime polis müdahale etti.

LEGIDA’yı protesto edenler arasında yer alan Leipzig Belediye Başkanı Burkhard Jung, Leipzig’de bugün olağanüstü bir durum yaşandığını, barışçıl insanların çeşitlilik ve dünyaya açık olduklarını göstermek için toplandığını ifade etti.

İki karşıt grup arasında yer yer gerginlik yaşanırken elinde barış bayrağı olan bir kişi LEGIDA eylemcilerinin önüne gelerek tahrik etmek istedi. Polis söz konusu şahsı olay yerinden uzaklaştırdı.

Güvenliği sağlamak için 4 bin polisin görev yaptığı gösteriler sırasında bazı çöp kutuları ateşe verildi.

Tren seferleri aksadı

Öte yandan gösteriler başlamadan önce tren hattı kablolarının kundaklanmasından dolayı Leipzig ana tren garında peronların yarısı kapatıldı. Federal polis tarafından Leipzig yakınlarındaki Volkmarsdorf’da bulunan kabloların kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından ateşe verildiği doğrulandı.  Bunun nedenle Leipzig ile Dresden arasındaki tren hattının kapatıldığı, şehirler arası sefer yapan trenlerin de değişik güzergahlara yönlendirildiği öğrenildi.

LEGIDA gösterisini protesto etmek amacıyla Augstusplatz Meydanı’nda bulunan Leipzig Operası’nın ve diğer önemli binaların  ışıklandırma sistemleri kapatıldı.

Propstei Kilisesi’nin çatısında 60 kişi LEGIDA'cılara tepki olarak şarkı söyledi. Johannisplatz Meydanı'nda da  23 ülkeden gelen 38 balerin ile gösteri yaptı.

LEGIDA gösterisi bittikten sonra iki grup arasında gerginlik çıkmasına polis engel oldu. LEGIDA eylemcileri ile karşıt göstericiler birbirlerine maytap ve şişeler attı.

LEGIDA’nın gelecek Çarşamba günü de bir gösteri yapmayı istediği ifade edildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA