• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Pedallı musluk üreticisi patentini aldı
02 Ocak 2010 Cumartesi 13:59

Pedallı musluk üreticisi patentini aldı

Elini yıkarken fazla su tüketildiğini düşünüp tasarruf sağlayan pedallı musluk tasarlayan girişimci, ürününe patent aldı.
Elini yıkarken fazla su tüketildiğini düşünüp tasarruf sağlayan pedallı musluk tasarlayan girişimci, ürününe patent aldı. Konyalı girişimci Abdülkerim Uysal, pedallı musluğun okul, fabrika ve hastane gibi kalabalık yerlerde yüzde 50 tasarruf sağladığını ileri sürdü.

Konya'da asıl işi endüstriyel ürün fotoğrafçılığı olan Abdulkerim Uysal çekim için gittiği bir fabrikada elini sabunlarken musluktan akan suyun boşa gittiğini fark etti. Uysal, beş yıllık çalışmanın sonunda ayak pedalıyla çalışan bir musluk tasarladı. Böylece hem önemli bir cihaz geliştirdi hem de kendine yeni bir işin kapısını araladı. Uysal, tasarımının özellikle toplu su kullanımının yaygın olduğu okul, umumi tuvalet ve fabrikalar için önemli bir tasarruf sağladığını ifade ediyor.

Pedallı musluk fikrinin 5 yıl önce ortaya çıktığını anlatan Abdulkerim Uysal, şunları anlattı: "Endüstriyel ürün fotoğrafçılığı ile uğraşıyordum. Bir gün bir fabrikada çekim sonrası elimi yıkamak için lavaboya gittim. Yağlanan elimi sabunlarken musluğu açık bırakmıştım. Elimi sabunlarken hem musluk yağlanmıştı hem de su boşa akıyordu. Ben de bu mesele üzerine kafa yormaya başladım. Ne yapabilirim diye düşündüm. 5 yıllık uğraşın sonunda pedallı musluk fikri ortaya çıktı. Türkiye Patent Enstitüsü'ne müracaatım kabul oldu. Patent alarak ürünümü koruma altına aldım."

Çok sayıda kişinin aynı musluğu kullanmak zorunda olduğu yerlerde sağlık açısından oluşabilecek risklerin kendi cihazı sayesinde ortadan kalktığını anlatan Uysal, "Domuz gribinin yaygın olduğu günümüzde musluklara dokunmadan ayak ile pedala basıp suyu kullanabiliyorsunuz. Özellikle okul, askeri birlik, hastane ve çok sayıda kişinin çalıştığı fabrikalarda rahatlıkla hem tasarruf hem de hijyen amaçlı kullanılabilir." dedi.

 

TÜRKİYE'NİN DEĞİŞİK İLLERİNDEN ÇOK SAYIDA TALEP GELİYOR

Hijyen ve tasarruf açısından aynı görevi yerine getiren fotoselli musluklara oranla çok daha ucuz olan sistemi kullanmak isteyen çok sayıda kişi talepte bulunuyor. Ordu, İzmir, Çorum, Gaziantep, Kayseri gibi illerden çok sayıda sipariş alan Uysal, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Konya'da bağlı bazı okullarda deneme amaçlı kullanılıyor. Ayrıca halkın yoğun kullandığı bazı umumi tuvaletlerde uzun süredir deneniyor.

Klasik ve fotoselli sistemlere göre ürünün daha ucuz olduğunu anlatan Abdulkerim Uysal şunları söyledi: "Fotoselli sistemler 300 TL civarında. Biz ise aynı sistemi 30 TL'ye satıyoruz. Ayağınızı pedalden çektiğinizde bir damla su akmıyor. Diğer klasik sistemlerle çalışan musluklara göre yüzde 50'nin üzerinde tasarruf yapmak mümkün."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA