• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Pazar hala durgun
03 Ekim 2010 Pazar 20:04

Pazar hala durgun

Sebze ve meyvede verimin düşmesi ve fiyatların artmasına bağlı olarak vatandaş alışverişlerinde daha temkinli davranıyor. Daha az alışveriş yapılınca, pazarlarda da durgun günler yaşanıyor
Meyve ve sebzelerde verimin düşük olması fiyatların tavan yapmasına neden oldu. Bir çok meyve ve sebzenin çiçek dönemindeyken hastalığın çıkması verimi düşürdü. Özellikle domateste görülen hastalık fiyatları yükseltirken müşterilerin cebini yakıyor. İklim şartlarında da yaşanan sorun ürünlerin kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Tüm olumsuzlukların üst üste gelmesi nedeniyle meyve ve sebze üretiminde düşüş ve kalitesizlik görülmeye başlandı. Verimin düşmesi ve talebin artması ise fiyatları yükseltti. Sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olduğunu gören vatandaşın alışverişte temkinli davranması ve ekonomisini düşünerek daha az alışveriş yapması ise pazarcı esnafının işlerinde durgunluğa neden oldu.

Muhacir Pazarı’nda satışların çok durgun olması pazarcıyı kara kara düşündürüyor. Domatesin tarihte en yüksek fiyatlarından birine satıldığını vurgulayan Muhacir Pazarı Esnaflarından Menderes Furunkoyak, “Pazarda ürünlerin az olması fiyatları çok yükseltti. Hemen hemen tüm meyve ve sebzelerde verim geçen yıllara göre yarı yarıya, bunu üstüne bir de ihracatın olması fiyatları etkiliyor. Ben bu pazarda geçen yılın bu ayında günlük 40-50 kasa domates satıyordum. Bu sene 15-20 kasa zor satabiliyorum. Müşteri ihtiyacını en aza indirerek ürün alıyor. Önceleri 4-5 kilo sebze-meyve satarken şimdi yarım kilo veya 1 kilo satabiliyoruz. Yaptığımız satışlarla masraflarımızı zor karşılayabiliyorum” dedi. Vatandaşların salça çıkartacak ucuz domates bulamadığını dile getiren Esnaf Mehmet Köprülü ise “Müşterilerde bir yerde haklı. Fiyatlar çok yüksek, müşteri ürün alamıyor. Satışlarımız çok durgun fiyatlarda gittikçe daha da pahalanıyor. Geçen haftaya göre sebze ve meyvelerde fiyatlar yüzde 30 daha pahalandı, gelecek günlerde fiyatlar daha yüksek olacak bu gidişle. Vatandaşlar salça çıkartacak domates ucuza bulamıyor. Salçalık domatesin kilosu 1 TL 50 Kuruşa satılıyor. Müşteri hazır domates salçalarını tercih ediyor daha hesaplı olduğu için” diye konuştu. Fiyatların el yaktığı pazarda sebze ve meyve fiyatları şöyle.

Domates: 2 TL ile 4 TL arası

Fasulye: 1. 50 TL ile 3 TL arası

Biber: 2 TL

Soğan: 1 TL ile 2 TL arası

Patates: 1.50 TL

Patlıcan: 1.50 TL ile 2 TL arası

Salatalık: 1.50 TL ile 2 TL arası

Muz: 2 TL ile 3 TL arası

Üzüm: 2 TL ile 3 TL arası

ÇİLEK: 1.50 TL ile 2.50 TL arası fiyatlarıyla satılıyor

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA