• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Patronların anketinde ne çıktı?
06 Nisan 2011 Çarşamba 22:57

Patronların anketinde ne çıktı?

Yükselir, patronların yaptırdığı seçim anketlerini köşesine taşıdı. İşte çarpıcı kulis rakamları..

Türkiye seçim atmosferine iyiden iyiye girdi. Araştırma şirketlerinin son anketleri büyük ilgi görüyor. Uzun vadede daha iyi bir strateji belirleme çabasında olan iş dünyası da anketçilerin kapısını çalıyor. Patronların yaptığı anketleri köşesine taşıyan Sabah Gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, çarpıcı oranları köşesine taşıdı.

İŞTE YÜKSELİR'İN BUGÜNKÜ YAZISI

Gizli anketlerden bomba kulisler! Seçim sath-ı maili'ne girdik ya! Bu sebeple de araştırma şirketlerinin anketleri ortalığın tozunu attırıyor. Dün adı bende saklı mühim bir işadamı ile uzun uzun sohbet etme imkânı buldum seçimler üzerine. Patronlar da artık siyasi tabloyu net görebilmek ve konjoktürel önlemler alabilmek için gizli gizli araştırmalar yaptırıyor kendileri için. Dün tesadüfen karşılaşıp konuştuğum işadamının elinde de taptaze bir seçim yoklaması sonucu olduğunu duyunca atladım tabii:

315 İLA 350 ARASI

- Başbakan, "Bu dönem 315 ila 330 arası milletvekilliğini alırız" dedi. Ne diyorsunuz? - "Söylediği rakam yüzde 44'e tekabül ediyor, ki bu hiç yanlış değil. Biz de kendimiz için yaptırdığımız araştırmalarda genellikle aynı oranı yakalıyoruz!" - Peki sizce CHP'nin durumu nedir? - "Yüzde 23 ila 25 arası bir banttalar şu anda! Güneydoğu'da ve Doğu'da neredeyse hiç yoklar. Ege ve Trakya'da da seçmeninden MHP'ye büyük oranda kayış var!" - Ee bu durumda MHP barajı geçer!

PATRONLAR İSTİŞARE HALİNDE

- "Sanıldığı gibi bir baraj sıkıntısı yok. Yüzde 15 bekliyoruz!" Bu arada siz de bilirsiniz ki büyük patronlar birbirleriyle sürekli istişare halindedir. Ben de bu tahminden hareketle meseleyi deştim.

KONDA'NIN ANKETİ

O holdingin anketi, bu patronun anketi falan derken laf KONDA'ya geldi. Yani tahminlerinde son yıllarda en çok tutturabilen Tarhan Erdem'in şirketine. - Acaba onun da var mı gizli bir anketi falan? "Varmış" dedi. Sonra da ekledi: - "Adını vermeyelim ama Tarhan Bey'in bir büyük holding için araştırma yaptığı iddia ediliyor. Yalan değilse AKP'yi yüzde 50, CHP'yi yüzde 22 civarında gösteren bir orana ulaşmış!" - Oyy... Oyyy... Oyyy. Peki, KONDA, MHP'yi nasıl bulmuş? - "Onu bilmiyorum işte. Ne söylersek söyleyelim yanlış olur!"

GENAR'IN SEÇİM ANKETİ

- Ya GENAR? GENAR'la çalışan bir patron var mı? - "Evet var. 'AKP yüzde 47, CHP yüzde 24' diyorlar. Hatta şirketin sahibi Mustafa Şen, 'CHP 12 Haziran'da yüzde 25'i geçsin ben bu işi bırakacağım' diyormuş, araştırma yaptığı şirketin patronuna!" -

SONAR'IN ANKETİ

Peki SONAR? Sahibi Hakan Bayrakçı. İyi tanırım. CHP'ye biraz daha yakındır. Onun var mıymış bir araştırması? - "CHP için en iyimser rakamı o bulmuş zaten. 'Yüzde 26 ila 30 arasında bir oy oranına sahip' diyormuş. AKP için de yüzde 44 gibi bir rakam telaffuz ediyormuş!" - Peki bu sonuçlara bakarak, AKP'nin en kötü rakamı aldığını yani yüzde 44 olduğunu varsayarsak, CHP'nin de en iyi rakamını baz alsak. Yani yüzde 30 desek. MHP de yüzde 14 filan dersek. Vekil dağılımı nasıl olur?

CHP VE MHP İÇİN İYİMSER SENARYO

- "Şöyle olur yaklaşık olarak: 300 AKP, 150 CHP, 70 MHP. Geri kalan 30 sandalye de bağımsızlar arasında paylaşılır! Tabii bu tablo AKP için en berbat, CHP ve MHP için en iyimser tablo. Ha olur mu? Bana kalırsa hayır! Ama burası Türkiye! 24 saat bile uzundur siyaset için! Görünen köy kılavuz istemez ama biz seçime yakın bir araştırma daha yaptıracağız. O zaman sana kesin sonuçları da vereceğim, söz. Fakat bil ki ben bu tablonun değişeceğine inanmıyorum. Ama yüzde 50, ama yüzde 44! AKP tek başına yine iktidar!"

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA