• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Paşalara tutuklama kararında olay çıktı
12 Şubat 2011 Cumartesi 07:25

Paşalara tutuklama kararında olay çıktı

Balyoz davasında tutuklama kararı üzerine gergin bekleyiş sürüyor. Mahkemenin verdiği karar üzerine sanık yakınları alkışlarla, sanıklar ise marş söyleyerek, kararı protesto etti.

Balyoz davasında 133 sanık hakkında tutuklama, duruşmaya katılmayan 29 sanık hakkında yakalama ve yine duruşmada bulunmayan ancak başka suçtan tutuklu bulunan Dursun Çiçek'in de tutuklama kararı yüzüne okunması için mahkemede hazır edilmesine karar verildi. Sanık yakınları alkışlarla, sanıklar ise marş söyleyerek kararı protesto etti. Sanıklar, aralarında Orgeneral ve Korgeneral rütbesine sahip askerler bulunduğunu belirterek kendilerini teslim almaya gelen görevlilere izin vermediler. Önce adliyeye girişler yasaklanırken ardından da duruşma salonunun kapısı kapatıldı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 13'üncü duruşmasında iki gün boyunca süren taleplerin tamamlanmasının ardından taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya yaklaşık 4,5 saat ara verildi. Aranın ardından saat 20.36'da Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanıklar ile avukatlarına iki gün boyunca yeterli konuşma süresi verildiğini belirterek, "Saatin geç olması nedeniyle tekrar söz vermek olmadığından mahkeme kararı, Hakim Ali Efendi Peksak tarafından okunacaktır." dedi.

KARAR OKUNURKEN SANIKLAR VE AVUKATLARI AYAĞA KALKMADI

Bunun üzerine sanık avukatları, "Tutuklama kararı verecekseniz bize de tutuklama kararına karşı diyeceğimizi sormak için ayrıca konuşma izni vermek zorundasınız." diye itirazda bulundu. Ancak Başkan Ömer Diken, duruşmanın bittiğini ve ara kararın okunacağını açıkladı. Avukatların, "Savunma makamı yok sayılmaktadır." şeklindeki ikinci itirazı üzerine Başkan Diken, "Savunma makamına yeteri kadar süre verilmiştir." ifadesini kullandı. Bunun üzerine avukatlar arasından, "Madem öyle, dışarı çıkalım." diyenler olsa da sessiz bir şekilde kararı dinlemeyi tercih ettiler. Ancak kararın okunması sırasında sanıklar ile avukatlarının ayağa kalkmaları gerektiği halde kimsenin ayağa kalkmadığı dikkat çekti.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Genel Kurmay Özel Harp Dairesi Başkanı emekli Korgeneral Engin Alan, Süha Tanyeri, Feyyaz Öğütçü, Mehmet Otuzbiroğlu, Şükrü Sarıışık, Kadir Sağdıç'ın da aralarında bulunduğu 133 sanık hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Duruşmaya katılmayan sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Nejat Bek ve Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Ayrıca yine duruşmaya katılmayan başka suçtan tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in de tutuklama kararı yüzüne okunması için tutuklu bulunduğu cezaevi aracılığıyla mahkemede hazır edilmesine karar verildi.

Mahkeme tutuklama kararına, delillerin henüz toplanmamış olması, kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol hükümlerinin suç şüphesi karşısında yeterli olmayacağı, delilleri karartma ihtimali ile CMK 100 maddesindeki katalog suçlardan olmasını gerekçe olarak gösterdi.

GÜVENLİK TEDBİRİ ARTIRILDI

Kararın okunmasının ardından izleyici bölümünde bulunan sanık yakınları verilen kararı alkışlarla protesto etti. Sanık yakınlarından "Çocuklarınıza iyi sarılın bu gece" diye bağırdılar. Sanık yakınlarının protesto içerikli bağırmalarının ardından sanık bölümünden önce koro halinde Harbiye Marşı, ardından da Deniz Harp Okulu Marşı okundu. Duruşmanın görüldüğü salonda jandarma astsubay ve uzman çavuşlarından oluşan yaklaşık 30 kişi güvenlik için takviye edildi. İlçe, tabur ve cezaevi komutanlarının da kadrosuyla birlikte duruşma salonunda sanıkların kaçma ihtimaline karşı güvenlik önlemi aldıkları gözlendi. Duruşmanın görüldüğü binaya girişler yasaklanırken, dışarı çıkan kişilerin de tekrar girişlerine izin verilmedi.

'KORGENERALİ ANCAK ORGENERAL TESLİM ALABİLİR, SİZE VERMEYİZ'

Duruşma salonunda hakkında tutuklanması istenenler, aralarında Korgereral rütbesinde asker bulunduğunu belirtilerek "Size onu teslim etmeyiz. Buraya onu teslim almak için Orgeneral gelecek." dedi. Yaklaşık yarım saat beklenildikten sonra duruşma salonunun da kapısı kapatıldı. Adliyede gergin bekleyiş sürerken sanıklar ile bazı yakınlarının da bulunduğu duruşma salonunda ne olup bittiği konusunda bilgi alınamıyor.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA