• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Parklarda gösteri ve yürüyüşe izin vermeyiz
07 Temmuz 2013 Pazar 10:57

Parklarda gösteri ve yürüyüşe izin vermeyiz

İçişleri Bakanı Güler, parklarda ve genel yollarda toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenemeyeceğini belirterek, "Oralarda toplantı gösteri ve yürüyüşlere izin vermeyiz" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nın halka açılması dolayısıyla olay beklenip beklenmediği sorusuna Güler, "Gezi Parkı, İstanbulluların öteden beri kullandıkları bir yer. Gerçi son olaylardan sonra Gezi Parkı'nı bilmeyenler de öğrendi. Belediyemiz orada ilave ağaçlandırma ve çiçeklendirme yaptı. Çevre hassasiyeti olan bütün İstanbullulardan rica ediyorum; artık orada çiçeklere ve ağaçlara zarar vermeyecek yaklaşım içinde olalım" karşılığını verdi.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre parklar ve genel  yollarda toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenemeyeceğini ifade eden Güler, bunu İstanbul Valisi veya İçişleri Bakanı'nın değil, kanunların söylediğini belirtti. "Oralarda biz toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin vermeyiz, veremeyiz" diyen Güler, vatandaşların orada toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmadan, Gezi Parkı'nı diledikleri gibi kullanabileceklerini kaydetti.

Güler, "Çiçekleri sevmeye mi gelsinler?" sorusu üzerine "Çiçekleri sevmeye, ağaçlarla beraber olmaya, sohbete, oturmaya gelsinler, diledikleri kadar otursunlar. Çadır da kurdurmayız" dedi.

Bir gazetecinin "Orada Toma ve biber gazı araçlarını görecek miyiz?" sorusuna Güler, şöyle cevap verdi:

"Onlara lüzum hissettirmeyecekler. Bizim kendilerinden isteğimiz; kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak suretiyle onları karşılarına almasınlar. Ama biz kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşü olursa TOMA'sıyla da  polisiyle de her türlü araç gereçle tabii ki oradayız. Polis, kanunsuz toplantıları önlemekle ilgili her türlü yetkiyi kullanır. O zaman polisin varlığı niye? Polis gerektiğinde kuvvet, gerektiğinde tazyikli su, biber gazı kullanır, kanunda sayılan belli aparatları, vasıtaları var. Ama biz inşallah polisin müdahalesini gerektirecek durum ortaya çıkmasın, insanlar kendilerini rahatlıkla ifade edebilsinler diyoruz.  Şu anda İstanbul'da tekrar bir kanunsuz gösteri için arayış, zorlamalar var, polisimiz de buna izin vermiyor, gayet doğal. İstanbul'da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak o kadar çok alan var ki..."     

Taksim'de toplanmak hukuki değil

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle üniversitenin Davutpaşa Kampüsü'nde düzenlenen "Çocuk Üniversitesi Mezuniyet Töreni"nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa'nın gösteri ve yürüyüşe hak tanıdığını vurgulayan Vali Mutlu, kendilerine başvuru gelmesi halinde uygun yerlerde buna müsaade edeceklerini, ancak Gezi Parkı'nın gösteri alanı haline dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orayı sürekli bir eylem ve gösteri alanı haline dönüştürmeyi düşünürseniz, bu sıkıntı olur. Bu, arzu etmediğimiz bir şeydir. 'Biz kendi kararımızı kendimiz veririz, bildiğimiz gibi hareket ederiz' derseniz, bu hukuk ve kamu düzeni ile çelişir. İstanbullluların ortak huzuruna, mutluluğuna, neşesine hizmet edecek bir duruş içerisinde bunları değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Artık hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu şey kardeşliktir. Huzurlu bir ramazan ve huzurlu günler yaşamayı tercih ediyoruz."

Taksim Meydanı'nda bazı grupların toplanma çağrısı yaptığını hatırlatan Mutlu, yasal olarak kendisine böyle bir talep gelmediğini söyledi.

Her hafta cumartesi ve pazar günleri insanlara çağrılar yapıldığını, insanların da hukuki bir toplantı yapılıyormuş gibi toplandığını vurgulayan Mutlu, şunları kadyetti:

"Yapılan çağrı, hukukun dışında bir çağrıdır. Yanlış çağrıları yapanları hukukun içerisine davet ediyorum. Taksim'de toplanmak hukuki değil. Hukukun müsaade etmediği bir yerde toplanmanıza müsaade edemem. Edersem, hukukun dışında davranmış olurum. Hukuk dışındaki toplanmaya müsaade etmeyeceğiz. Polisimiz gerekli uyarıları yapacak. Makul bir süre bu çağrıları yapacağız. Vatandaşlarımız bu çağrıları dikkate alacaktır.Ancak her zaman polisle çatışmak isteyen gruplar var. Halkımızı tenzih ediyorum."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA