• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Paralel yargıdan çifte standart
08 Nisan 2014 Salı 09:00

Paralel yargıdan çifte standart

Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon kapsamında yargılanan işadamı Nusret Argun'un avukatı İlker Turdan, Argun'u savunmasının bedelini 6 yıldır tutuklu şekilde yargılanarak ödüyor. Turdan'ın tahliye edilmemesinin gerekçesi ceza miktarının çokluğu ve kaçma şüphesi olarak açıklanırken, aynı davada 90 yıl ceza alanların tutuksuz yargılanmaları dikkat çekiyor

 

Paralel yapının hedef tahtası haline gelen Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun'un avukatı İlker Turdan, Argun'u savunmasından dolayı paralel yargının hışmına uğradı. Kamuoyunda 'Okyanus Davası' olarak bilinen, Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun'a yönelik paralel operasyonda tutuklanan avukat İlker Turdan, 23 Eylül 2008 tarihinden bu yana cezaevinde tutuluyor. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davada 40 yıl hapis cezasına çarptırılan Turdan, 11 ay geçmesine rağmen gerekçeli karar yazılmadığı için, sanığın temyiz yoluna başvurması engellendi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk süresi konusunda onlarca emsal kararına rağmen halen 6 yıldır cezaevinde tutulan Turdan'ın, tutukluluğunun sona erdirilmesi için yaptığı başvurular ise mahkeme tarafından garip gerekçelerle reddedildi. Turdan'ın tahliye talebini reddederken aldığı ceza miktarı ve kaçma şüphesini gerekçe gösteren mahkemenin aynı davada 97 yıl alan İ.Ü, 48 yıl H.G ve 42 yıl ceza alan A.K.'yi 6-7 ay tutukluluk süresinin ardından tutuksuz yargılaması hatta yurt dışı çıkış yasağı bile koymaması mahkemenin uyguladığı çifte standardı ortaya koyuyor.

DİLEKÇE GÖRMEZDEN GELİNDİ

İlker Turdan'ın uzun tutukluluk süresi nedeniyle AYM'ye verdiği tahliye dilekçesi henüz sonuçlanmadı. Ancak Turdan, aynı davada birlikte yargılandığı bazı sanıkların tutuksuz yargılanırken kendisinin niçin kaçma şüphesi bulunduğunun izah edilemediğini ve 18 ay olan azami tutukluluk süresinin çoktan aşıldığını belirterek 06.03.2014'te 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi. Ancak mahkeme dilekçeyi görmezden gelerek yaklaşık 1 yıl boyunca beklettiği dosyayı aynı günün mesai saati bitiminde Yargıtay'a gönderdi. ÖYM'lerin kaldırılmasıyla da dosyayı gönderdiği andan itibaren yetkisiz hale gelen 8. ağır Ceza Mahkemesi, böylece Turdan'ın dilekçesini işleme koymadı.

YARGITAY'A DA BAŞVURDU

İlker Turdan'ın avukatlarından Battal Özer, bunun üzerine hem Yargıtay'a hem de Nöbetçi Mahkeme'ye başvurarak Turdan'ın tahliyesini talep etti. Dilekçede yaşanan hukuksuzluklar ve hak gaspı anlatıldı. Avukatlar, Turdan'ın dilekçesinin incelenmeden dosyanın Yargıtay'a gönderilmesinin bir Anayasal hak gaspı olduğunu belirterek dosyanın Yargıtay'tan istenmesi ve bu hak gaspının acilen önüne geçilmesini talep etti. Yargıtay'a verilen tahliye dilekçesinde ise Anayasa Mahkemesi'nin emsal kararları gerekçe gösterilerek Turdan'ın tahliyesine karar verilmesi istendi.

HER SANIĞA FARKLI MUAMELE

Aynı davada yargılanan İ.Ü 97 yıl, HG 48 yıl, A.K 42 yıl hapis cezası istemiyle tutuksuz şekilde yargılanmasına rağmen 40 yıl ceza alan Avukat İlker Turdan 6 yıldır tutuklu şekilde yargılanıyor. Tutuksuz yargılanan isimlerin yurt dışı çıkış yasağı bulunmazken Turdan'ın yurt dışı çıkış yasağı bulunması davadaki çifte standardı ve özensizliği ortaya koyuyor.

AYM'NİN KARARI EMSAL ALINMADI

Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz ay 180 yıl cezaya çaptırılan Nusret Argun hakkında tutukluluğunun makul süreyi aştığı gerekçesiyle verdiği tahliye kararının Argun'un Avukatı İlker Turdan için niçin emsal alınmadığı ise merak konusu oldu. Turdan'ın davanın hedefindeki isim olan Nusret Argun'dan daha fazla cezaevinde kalması paralel yapının hukuk garabetini de gözler önüne sererken, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan sanıkların tamamı tek bir emsal karar ile tahliye edilmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA