• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Paralel Networke ağır darbe
17 Nisan 2014 Perşembe 08:05

Paralel Networke ağır darbe

Paralel yapının bürokrasideki ayağına ilk darbe... 5 bakanlıkta hayati öneme sahip bilgi-işlem daire başkanları ve müsteşar yardımcıları görevden alındı.

Paralel yapının bilgi işlem ağına ağır darbe vuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bilgi-işlem daire başkanları görevlerinden alındı. Bu isimlerin ortak özelliğinin, kurumların bilgi-işlem altyapısının kurulumunda paralel yapının yazılım şirketleri olan Sürat Yazılım ile Ngine Yazılımdan hizmet almaları olduğu öğrenildi. Bu şirketlerce kurulan altyapının da değiştirileceği, kullanılan yazılımların revize edileceği kaydedildi.

SİSTEMİN İÇİNDELER

Resmi Gazete'de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ile ilgili bakanların imzasıyla görevlerinden alınan isimler şöyle: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dursun Gökmen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Volkan Kaplan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Türker Turan Yıldız. Gökmen ve Yıldız, başka bir birime atanmak üzere görevden alınırken, Kaplan, Bakanlık müşavirliğine getirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na ise Müşavir Huzeyfe Yılmaz atandı.

Kamuda birçok kurumun bilgi işlem altyapısı paralel yapının bilişim ve bilgisayar teknolojileri alanında faaliyet gösteren şirketleri tarafından kuruldu. Buralarda yalnızca altyapı kurmakla kalmayan bu şirketler, aynı zamanda hizmet satın alınması yoluyla da bu kurumlarda yazılımdan donanıma kadar tüm bilgi işlem merkezlerinde faaliyet gösteriyor. Yazılım güncelleme sebebiyle buralarda hizmet alımı ile personel de istihdam eden şirketler aynı zamanda bu kurumların tüm mahrem bilgilerine erişebiliyor. Devletin bilgi işlem dairelerinde yönetici konumundaki elemanları vasıtasıyla kurumların tüm sırlarını da ellerinde bulunan paralel yapı, sözkonusu 'sızmaları' yazılım sektöründe isim yapan iki önemli şirketi aracılığıyla yapıyor. İstanbul merkezli 'Sürat Yazılım' ile Ankara Merkezli 'Ngine Yazılım' kamu kurumlarının bilgi işlem dairelerinin 'çözüm ortağı' olmasıyla dikkat çekiyor.

TERCİH ARTIK TEKNOKENT

Yapılan atamalarla birlikte kamu kurumlarında kullanılan yazılımlar ve bu yazılımları geliştirme adı altında verilen hizmetler de artık paralel yapı şirketlerinden temin edilmeyecek. Bunun için ilgili kurumlar yeni bir yapılanma içine girecek. Kurumlar, üniversitelerin yardımıyla ihtiyaçlarını karşılayacak yeni yazılımlar geliştirecek. Bilgi-işlem daireleri, çözüm ortağı olarak bundan böyle üniversitelerin teknokentlerindeki şirketlere ağırlık verecek. Kamudaki paralel yazılım tekelinin bu şekilde kırılması hedefleniyor.

Manipülasyon deşifre olmuştu

İşlemlerin neredeyse bütünü bilgisayarlar üzerinden yürütüldüğü için devlet kurumlarında bilgi-işlem daireleri, güvenlik açısından hayati önem taşıyor. Vatandaşlara verilen hizmetin kalitesi de bilgi-işlem departmanlarının kalitesiyle eşdeğer nitelikte. Paralel yapı, kontrolü ele geçirdiği iddia edilen bazı kurumlarda sistemle istediği zaman oynayarak kaosa sebep olabiliyor. Bunun bir örneği 30 Mart yerel seçimleri öncesinde yaşanmış, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aldığı ani bir kararla iş göremezlik paraları, evlenme yardımları, emzirme yardımları, ilaç, tedavi ve tıbbi malzeme bedelleri ile benzeri ödemeleri, Ziraat Bankası üzerinden şahsa havale yöntemiyle göndermekten vazgeçmiş, bu da seçimler öncesinde 'hükümete manipülasyon' olarak yorumlanmıştı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA