• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Palmira’da hasar büyük
27 Nisan 2016 Çarşamba 17:47

'Palmira’da hasar büyük'

UNESCO uzman heyetinin, terör örgütü DAEŞ'in tahrip edilen Suriye’deki tarihi Palmira ziyaretinin ön raporunda, tarihi kentin büyük zarar gördüğü tespitinde bulunuldu.

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu’nun (UNESCO) uzman heyeti, terör örgütü DAEŞ tarafından tahrip edilen Suriye’nin Humus kentindeki tarihiPalmira (Tedmur) şehrine yaptığı ziyareti tamamladı.

UNESCO Kültür Mirası Merkezi Başkanı Mechtild Rössler ile 24-26 Nisan tarihlerinde bölgeye giden uzman heyeti yayımladığı ön raporda, Palmira'nın büyük zarar gördüğü tespitinde bulundu.

BM güvenlik güçlerinin koruması altında bölgeye giden heyet, Palmira'daki büyük heykellerin, büstlerin, mezarların ve anıtların büyük bir kısmının yıkılıp, parçalandığını bildirdi.

"Çok sayıda eser yağmalanmış olabilir"

"Yıkılan ve parçalanan heykel ve büstlerin parçalarının hala yerlerde bulunduğu" belirtilen raporda, çok sayıda eserin yağmalanarak kaçırıldığının tahmin edildiği kaydedildi. 

Heyet ön raporunda, terör örgütü DAEŞ’in bölgeye döşediği çok sayıda mayının hala temizlenememiş olmasından dolayı “Zafer Takı”nın yakınına gidilemediği ve hasar tespitinin uzaktan yapıldığı belirtildi.

Raporda, parçalanan ve kırılan tarihi eserlerin ve kültür eserlerinin tasnifi ve öngörülen restorasyon projesi ile ilgili çalışmanın başlatıldığı bildirildi. 

Konu ile ilgili kapsamlı rapor, UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin temmuz ayında İstanbul’da yapacağı toplantıda kamuoyuna açıklanacak.

Terör örgütü DAEŞ, Palmira'yı Mayıs 2015’te ele geçirmişti. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA