• Konya14 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Özür...

26 Mart 2013 12:10

Tarihe kayıt düşmek gerekir. Çoğunlukla geçmişte söylenenler ve yaşananlar unutulur. İsrail’in geçtiğimiz hafta Mavi Marmara’da şehit edilen 9 Türk vatandaşı için özür dilemesinin yankıları ve etkileri sadece bugünlerde kalmayacağı için bu konuda kim ne yazmış gelecekte tekrar bir bakmak için bu konuyu yazmak gerekir.

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı diplomasi atağını genel dünya aktörleri “Aklı başında hareketler değil” diye lanse etse de, bugüne geldiğimizde gündelik ve gelecekteki sonuçları itibariyle tamda bu dönemde hükümete yakışacak, tamda stratejik derinlikte bakabilen Ahmet Davutoğlu’nun tutarlığına işaret edecek bir tutumdur.

Son bir haftada Türkiye’nin yaşadığı iki önemli olaya çok iyi bakmak gerekir. İster tek tek, ister sonuçları itibariyle ikisine birlikte.

Öncelikle Nevruz günü terör örgütünün silahları bırakması, geri çekilme ve sınır dışına çıkma kararı. Sonra İsrail’in tarihi boyunca yapmadığı bir kararla özür dilemesi.

Bu iki konuda normal zamanlarda mesela 10 yıl önce gerçekleşmesi hiç mümkün hadiseler değildi. Burada Türkiye’nin kararlı tutumu ve vatandaşlarına her şekilde sahip çıkması öne çıktı.

Her iki olaya da şüpheli yaklaşan ve nasıl bir taviz verildi paranoyasında olanlar var. Açıkçası onları anlamak ve anlamlandırmak mümkün değil. Terör örgütünün silahları bırakması, sınır dışına çıkması sonucunda ne olacak? Askeri birliklere saldırı olmayacak, herhangi bir askerimiz şehit düşmeyecek. Sadece tek bir askerin şehit olmaması için bile yapılmaz mı bu. Gerçekten Türkiye’de muhalefeti anlamak çok ama çok zor.

Diğer taraftan İsrail’in özrü için bin bir gerekçe üretenler, komplo teorileri kuranlar var.Her ne olursa olsun İsrail açıktan özür diledi. Bu özür sadece şöyle görünse bile yeter; Tüm dünyada özellikle Arap dünyasında neredeyse bir mitolji kahramanı olan İsrail ve unsurlarının aslında zorda kalınca mecburen özür dileyecekleri ve dünyada bundan sonra keyfi zorbalık yapamayacakları bir gerçeği ortaya çıkmış olmuyor mu?

Öte yandan en büyük kapalı hapishane olan Gazze bu özür ile özgürlüğüne kavuşacak. Hem yardımları hem ticari sevkıyatlar başladı bile. Gazze’ye kuşatmanın kalkmasını pek çok uzman özürden daha önemli bir gelişme olarak görüyor.

Gazze’nin özgürlüğüne kavuşması elbette insani bir durum ancak uluslar arası ilişkilerde bunun anlamı çok daha ötelerde. Bunun siyasi ve sosyo-ekonomik kazançlarını Filistin halkı çok yakın zamanda görmeye başlayacaktır.

İsrail’in özür dilemesinde şüphesiz kararlı tutumu sebebiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan baş aktördür. Ayrıca Türk dış politikasına bu dönemde bir duruş kazandıran Ahmet Davutoğlu da önemli bir rol üstlenmiştir.

Bu konuda sosyal medyada konuşulanlar olayı özetler nitelikte. Tabi Türkiye’de muhalefet olmak ülke menfatine bile olsa her şeye karşı gelmek olarak algılanıyor.

Bu iki hadise Türkiye’nin bir küresel aktör olduğunun sözde değil, artık fiili bir durum olarak ortaya konduğunun en önemli işaretidir.

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA