• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Özgecan için Sessiz Çığlık Eylemi
15 Şubat 2015 Pazar 16:48

Özgecan için ''Sessiz Çığlık Eylemi''

YUSUF KARAKAŞ / YENİHABER

Konya’da yaklaşık 500 kişi öldürülüp cesedi yakılan Özgecan Arslan ve kadına şiddete dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi

Mersin Tarsus’ta 3 kişi tarafından tecavüz edildikten sonra cesedi yakılan Özgecan Arslan için Türkiye’nin bir çok kentinde olduğu gibi Konya’da da eylem yapıldı. Sosyal medya üzerinde örgütlenen ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği başta olmak üzere  bir çok vatandaşın da  katıldığı yürüyüşte sloganlar atıldı. Zafer meydanında başlayan yürüyüş Anıt alanında basın açıklamasının okunması ile son buldu.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan İlayda Özcan, bugün burada Türkiye’nin gizli kalmış sorunu olan kadına şiddetin son kurbanı Özgecan Arslan’ın korkunç ölümünü lanetlemek ve sorumluların en ağır cezayı almalarını istemek için toplandıklarını söyledi. Özgecan Arslan’ın okuldan evine dönen masum bir öğrenci olduğunu ifade eden İlayda Özcan, ’’Bizler kadınların tecavüze uğramasını, öldürülmesini asla normal görmüyoruz. Buna teşvik edenleri olayı normal gösterenleri de en az yapanlar kadar aşağılık görüyoruz. Son istatistiklere göre geçtiğimiz yıl 214 cinayet, 164 tecavüz vakası yaşandı. Bunlar tabi ki istatistiklere yansıyanlardır. Türkiye’de eşinden şiddet gören kadınların yüzde 73’ü bunu devlete bildirmiyor. Kadına yönelik şiddetin altında yatan en temel neden bireyin eğitimsizliği yatmaktadır. Okullarda yeterli eğitim almayan kadınlar şiddeti kabullenmek zorunda kalıyorlar. Erkekler ise kadınları bir cinsel obje olarak görüyor. Yetkililer ve medya ise her gün kadına yönelik şiddete farklı anlamlar yükleyerek bu algının oluşmasına neden olmaktadır. Özgecan Türkiye’de şiddet gören ilk kadın değil ama umut ediyoruz onun yarattığı infial bilinçlenmeye imkan verecektir. Bu insanlık ayıbını ülkemizin gündeminden düşmesi için yapılması gerekenler bir an önce yapılmalıdır’’ şeklinde konuşarak yaşanan olaya tepki gösterdi.

İdama evet diyenlerde var hayır diyenlerde

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Konya Şube Başkanı Nazife Demirhan ise kadına şiddete hayır demek için geldiklerini, Özgecan Arslan’ın hesabının sorulması gerektiğini söyledi. Herkesin başta yetkililer olmak üzere bu tür olayların bir daha yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini söyleyen Nazife Demirhan, Türkiye’nin bu çirkinlikleri yaşamaması gerektiğini belirterek son günlerde gündeme gelen idamın ise bu cinayetler için geri gelmesini istediğini söyledi.

Yaşanan vahşete tepki gösteren ve sesini duyurmak için eyleme destek verdiğini söyleyen Melek Ödünç Veren adlı vatandaşta Türkiye’de kadın cinayetlerinin her yıl giderek arttığını ve bunun için önlem alınması gerektiğini söyledi. Melek Ödünç Veren yaşanan olayın bir vahşet olduğunu ve bu tür suçlar için idamın geri gelmesini istediğini sözlerine ekledi.

Bir çok erkeğinde  destek verdiği eylemde yaşanan olaya değinen Lütfi Dilek adlı vatandaş, bunun toplum adına bir vahşet olduğunu, gündeme gelen idam tartışmalarının çözüm olmayacağını ve verilen cezaların ağırlaştırılması gerektiğini söyledi.

Toplumda kadının çocuk doğuran, cinsel obje olarak görüldüğünü ifade eden Kadir Ulaş adlı vatandaş da, Türkiye toplumunun zihniyetiyle alakalı bir sorun olduğunu, sistemin değişmesi gerektiğini ve idamın sorunun ortadan kaldıracak bir çözüm olmadığını kaydetti.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA