Özal'a Suikast İncelemesinin Ayrıntıları Belli Oldu
Yayınlanma:
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kabrinden tüm cenazeyi alacaklarını belirten Adli Tıp Başkanı İnce, sonucu 48 saatte açıklayacaklarını söyledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Anıt Mezarı’nı açarak, ölüm nedeni konusunda inceleme yapacak olan Adli Tıp Kurumu’nun Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, mezarın açılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, ‘’Nokta atış, ‘Şu tarihte başlayacağız, şu tarihte bitireceğiz’ şeklinde oluşan bir tarih yok ama en kısa zamanda, bir-iki gün içinde belli olur’’ dedi.
İŞ AKIŞ ŞEMASI YAPILDI
Özal’ın feth-i kabir işlemiyle ilgili dosya kendilerine geldikten sonra hızlı bir şekilde çalışmaya başladıklarını anlatan İnce, “Bu çalışmalar doğrultusunda da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen savcılarla toplantı yaptık ve ‘Nasıl bir işlem yapılacak, bu işlemin doğru yapılabilmesi için hangi şartların oluşması gerekir?’ sorularının yanıt bulduğu ‘İş Akış Şeması’ oluşturduk” dedi.
Özal’ın feth-i kabir işlemiyle ilgili dosya kendilerine geldikten sonra hızlı bir şekilde çalışmaya başladıklarını anlatan İnce, “Bu çalışmalar doğrultusunda da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen savcılarla toplantı yaptık ve ‘Nasıl bir işlem yapılacak, bu işlemin doğru yapılabilmesi için hangi şartların oluşması gerekir?’ sorularının yanıt bulduğu ‘İş Akış Şeması’ oluşturduk” dedi.
CENAZE 48 SAATTE TESLİM EDİLECEK
Mezar açma işleminin ardından cenazenin tamamını Adli Tıp’a getireceklerini anlatan İnce “Burada otopsi işlemi yapılacak. Yapılan tüm prosedürler rahmetli Cumhurbaşkanımız için de yapılacak. Cenazeyle ilgili işlemleri olabilecek en kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz. Sonra da cenazenin gömülme işlemleri için cenazeyi aileye, devletimize teslim edeceğiz. Buradaki işlerimiz için en az 48 saate ihtiyacımız var. Cenaze, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edilecek” diye konuştu.
7 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞACAK
Cenazenin çıkarılması işleminde Adli Tıp Kurumu’ndan 7 kişilik bir ekibin çalışacağını belirten Doç. Dr. İnce, “Ben de sürecin başından sonuna ekibin başında duracağım. Benim yanımda da bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi olacak. Kurumda çalışacak ekip sayısı 20’ye kadar yükselecek” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı’nın cenazesini Adli Tıp’ta saklayacaklarını anlatan Haluk İnce “Otopsi yapıldıktan sonra olayın da özelliği dikkate alındığında cenazeyi çok özel bir yerde saklayacağız. Onun da güvenliği söz konusu. O güvenliği almak için de düzenlemeler yaptık. Bu cenaze bu şekilde gelen olgularla birlikte durmayacak. Ayrı bir yerde duracak. Özellikli bir yerde duracak ve sayın Cumhurbaşkanımız’a gösterilecek en yüksek hassasiyet gösterilecek” dedi.
CENAZENİN KORUNDUĞU ALANA HERKES GİREMEYECEK
Merhum Turgut Özal’ın cenazesinin konulacağı yerin hazır olduğunu anlatan Doç. Dr. İnce “Duracağı yer dahil her şey hazır. Ülkemize mal olmuş, emeği geçmiş bir Cumhurbaşkanı’ndan bahsediyoruz. Onun cenazesine başta saygısızlık olmak üzere en ufak bir yanlış işlemin yapılmaması konusunda çok büyük özen gösterdiğimizi bilmenizi isterim. Cenaze herkesin girip çıkamayacağı bir yerde olacak. Adli Tıp Kurumu içinde ama herkesin bilmediği bir yerde olacak. Kurumun güvenliği iyidir ama kurum içinde dahi korunacak” dedi.
Güvenlik konusunda olağanüstü hassasiyet gösterdiklerini anlatan İnce, “Bu bilgiyi, kurum içinde de paylaşmıyoruz, sadece çalışmayı yapacak ekip biliyor. Kurumda 600 çalışan var, 600 çalışan arkadaş içinde 20 kişi bu bilgiye sahip. İki kişinin bildiği sır değildir ama 20 kişinin de işin ne kadar hassas olduğunun bilincinde olduğunu düşünüyorum. Bu iş için ayrılan bir yer ve hiç kimsenin de kapısını açıp da girdiği bir yer değil. Kurumda, otopsi salonuna sadece otopsi bölümünde çalışan arkadaşlarımız girer, kimya laboratuvarına sadece burada çalışanlar yetkilendirilmiştir. Sonuçta o odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak. 20 kişi yeri bilecek ama 5 kişi girecek” dedi.
ÇALIŞMALAR NE KADAR SÜRECEK
“Adli Tıp Kurumu’ndaki çalışmalar ne kadar sürecek?” sorusuna İnce “Kurumun bu konudaki gücünü biliyorum. Arkadaşlarımız bu çalışmayı sonuçlandırıncaya kadar çok yoğun bir şekilde mesailerini buraya vereceklerdir, hafta sonu da dahil. Daha önce verdiğimiz süre şudur; iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın mutlaka gerekçesini söyleyeceğiz. Bu dosya hızlı bir şekilde çıkacak ve tabii ki çok özellikli bir dosya ve bu dosyayı gösterebileceğimiz maksimum hassasiyette çalışarak yoğun bir tempo ile çıkartmaya çalışacağız. Soru işaretleri varsa, öyle veya böyle kaldırmaya çalışacağız ama iki aydan kısa sürede çıkarılabileceğini düşünmüyorum” dedi.
NAAŞ NASIL İNCELECEK
Özal'ın mezarında yapılacak çalışmalar ve ardından Adlmi Tıp’ta yapılacakların ayrıntılarını da anlatan Adli Tıp Başkanı Haluk İnce, “Bütün kalan vücut parçalarında travmatik, patolojik bulgu var mı? Bunlar arkadaşlarımız tarafından incelenecek. Sonrasında da Kimya İhtisas Dairesi’nde yapılacak toksikolojik analiz için örnekler alınacak. Bu örnekler hem rahmetli Cumhurbaşkanımız’dan hem cenazenin konulduğu yerden hem de toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden alınacak. Cenaze ve bulunduğu yerle hiç ilgisi olmayan mezarlığa ait yerlerden de kontrol amaçlı örnekler alacağız. Bu örneklerde toksikolojik analizler yapacağız. Bütün toksik maddelere bakabilecek cihazlar var” dedi.
SAÇA ÇIKMAMIŞ OLABİLİR
“Bütün uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller, aklınıza gelebilecek her maddeye bakacağız” diyen İnce, karşılarına çıkacak zorlukları da şöyle sıraladı: “Bazı zehirler var, bunların hiçbiri vücutta kemikte birikecek kadar kalmıyor. Örneğin, ‘saç kılı’ deniyor. Bir maddeden bir-iki gün sonra ölüm olduysa bunu saçta tespit etme olasılığı çok fazla yoktur. Çünkü saça çıkacak kadar bir zaman geçmemiştir. Saçta bir kimyasalı bulabilmemiz için saçın uzaması lazım. Aynı şey kemik için de söz konusu. Örneğin, süre göz önüne alındığında hedef organ olarak kemik olmayan, kemikte birikimli olmayan toksik malzemeleri, yumuşak dokuda lezyon yapacak malzemeleri bulma şansımız çok fazla yok. Bütün örnekleri teker teker inceleyeceğiz, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporlarını ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu’na göndereceğiz. Oradaki hocalarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak ve istenilen ölüm nedeninin tespitini yazacağız.”
DOĞRU YORUMLAMAK GEREK
Özal’ın ölümünün ardından geçen 19 yıllık sürenin aleyhlerine olduğunu bilerek ellerinden geleni yapacaklarını belirten İnce “Bunun sonucunda hiçbir şey bulamayabiliriz, bulduklarımız ölüme sebebiyet veremeyecek malzemeler olabilir, bunların doğru yorumlanması gerekiyor. Her şeyi geniş perspektifte düşünerek değerlendirmek gerekir. Arkadaşlarım da bu donanımda. Bu konuda en donanımlı ülke ABD ve Avrupa ülkeleri. Orada kullanılan cihazlar şu anda bizim cihaz parkımızda var. Onlarla elde edeceğimiz sonuçları yorumlayacağız. Her çıkan madde de Cumhurbaşkanımız’ı şu veya bu sebeple etkilemek için kullanılmış anlamına da gelmiyor” dedi.
HİÇ BİR ŞEY DE ÇIKMAYABİLİR
Kamuoyundaki ‘’Mezar açılacak ve kesin ölüm nedeni belli olacak’’ beklentisi hatırlatılan İnce “Bazı çalışmalar istenilen sonuçları vermez. Raporda, vermeme sebeplerini de yazacağız. Hiçbir şey de çıkmayabilir. Çıkanların da çıkmayanların da yorumlamasını mutlaka raporda belirteceğiz” diye konuştu.
Mezar alanına yakın bölgelerden gömülme derinliği ve mevcut stratigrafik yapı dikkate alınarak kontrol örnekleri alınacak.
Mineralojik, Petrografik ve Jeo-kimyasal incelemeye uygun tabaka - eğim ve doğrultuları göz önünde alınarak toprak ve kayak örneği alınacak.
Özal’ın Anıt Mezar’ında dün çalışma vardı. Ekipler, yapılacak çalışmaların dışardan görülememesi için mezarın çevresine teneke çit çekti.
Güncel
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.