• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Oyun ile 20 dakikada trafik eğitimi
05 Haziran 2009 Cuma 15:19

Oyun ile 20 dakikada trafik eğitimi

Konyada emekli bir öğretmen geliştirdiği Trafik Eğitim Projesi ile öğrencilere 180 trafik işaretini 20 dakikada öğrettiğini belirtti.
Konya’da emekli bir öğretmen geliştirdiği Trafik Eğitim Projesi ile öğrencilere 180 trafik işaretini 20 dakikada öğrettiğini belirtti.
 
Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan trafik kazalarına çözüm bulmak için böyle bir proje geliştirdiğini ifade eden emekli öğretmen Mehmet Ali Okur, bu proje sayesinde eğitimsizlik ve bilgisizlikten kaynaklanan trafik kazalarının yüzde elli oranında azalacağını iddia etti.
 
Akademik Kültürleme Oyunları başlığında 20 çeşit oyun geliştirdiğini kaydeden Okur, “Ana sınıfından üniversiteye her konuda çocuk, genç ve yetişkinlerin fizyolojik ve psikolojik gelişim durumları, ilgi alanları ve eğitim seviyelerini göz önünde bulundurarak bireysel ve grup halinde oynanabilen eğitici oyunlar geliştirdim. Yurt dışındaki çalışmalarımı Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Ömer Üre danışmanlığında Akademik Kültürleme Oyunları projesi ismiyle tamamladım. Trafik eğitimi konusunda hazırlamış olduğum oyunlardan eğitici, öğretici ve hafıza geliştirici bir oyunum emniyet memuru trafik uzmanı Ramazan Dindar tarafından Beykent Üniversitesi’nde tez olarak kullanıldı. Hımbıl, domino, kızma şoför bey gibi oyunların kartlarına yerleştirdiğim trafik kural ve işaretleri ile öğrenciler daha çabuk trafik kurallarını öğreniyor” dedi.
 
Trafik eğitimi - öğretiminin evrensel ve hayati öneme sahip bir konu olduğunun altını çizen Mehmet Ali Okur, “ Hazırladığım 20 çeşit oyunlarımda tüm trafik bilgilerini, kurallarını ve işaretlerini farklı versiyonlarda öğretiyorum. Bu oyunların eğitici yönü çok yüksektir. Bu projem 22 Ekim 2004 tarihinde 2. Trafik Şurası’nda katılımcılara sunuldu ve çalışmam İç İşleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından teşekkürle ödüllendirildi. Ülkemizde her yıl 10 bin kişi trafik teröründe can vermekte ve yüz binlerce kişide sakat kalmaktadır. Amacım çocukları oyun ile eğlenceli bir şekilde trafik kurallarını öğretmek ve trafik kazalarındaki artışı azaltmaya çalışmaktır. Çünkü bu eğitimler ufak yaşlarda verilmeli. Bu konular normal şekilde anlatıldığında çocuklara sıkıcı geliyor ve öğrenmeleri de zor oluyor. Benim geliştirdiğim yöntemle ise çocuklar severek ve isteyerek kolay bir şekilde trafik kurallarını, işaretlerini öğreniyorlar” diye konuştu.
 
17 yıldır bu proje üzerinde çalıştığını anlatan Okur, hazırladığı projenin de bilim adamları tarafından tartışılmasının ve ele alınmasının proje adına daha faydalı olacağını söyledi.
 
Bu oyunlar sayesinde bütün vatandaşların trafik kurallarını ve işaretlerinin anlamlarını çok çabuk bir şekilde öğrendiğini dile getiren Okur, “ Çalışmalarımın ilk ürünü olan Trafik Hımbıl Oyunu’nu, Anadolu’muzda yaygın olarak oynanan Hımbıl oyunundan esinlenerek, Nasrettin Hoca Trafik Hımbıl ve Trafik Domino oyunları olarak geliştirdim. Ayrıca oyun kartlarına herkesin çok sevdiği Nasrettin Hoca, Keloğlan, Hacivat ve Karagöz gibi milli kültürümüzü yansıtan figürler yerleştirdim. Böylece kurallar ve işaretler akılda daha kalıcı oluyor” şeklinde konuştu.
 
Ayrıca birçok akademisyenin de projesini desteklediğinin altını çizen Mehmet Ali Okur, belediye, valilik ve devlet yetkililerinin de projesine destek vermelerini ve el birliği ile trafik kazaları sorununa çözüm oluşturmalarını istedi.

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA