• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ovada kanola bereketi
20 Temmuz 2011 Çarşamba 12:01

Ovada kanola bereketi

Konya Şeker 5 ilçe ve 22 köyde sözleşmeli kanola üretimi yaptırıyor..

Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticilerin Konya Ovası’nda üretebileceği ürün sayısını alternatif ürünlerle çeşitlendirerek çiftçinin gelirini arttırmayı amaçlayan ve bu amacı gerçekleştirmek için tarımsal AR-GE çalışmalarına büyük önem veren Konya Şeker, 6 yıl önce başlattığı kanola üretimi deneme çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdı.

Konya Şeker’in kanola denemelerinde elde ettiği başarı arpa, buğday ve şeker pancarı gibi geleneksel ürünlerin dışında da Konya Ovası’nın yeni bir münavebe ürün kazanmasına vesile oldu.

Konya Şeker, bir yandan ülkemizin yağ ihtiyacının karşılanması, diğer taraftan da üreticilerin alternatif ve ticari değeri yüksek tarım ürünleri üreterek daha fazla gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla yağlık bitki üretimi için bundan 6 yıl önce deneme üretimlerine başladı. Dünyanın değişik ülkelerinden getirilen 93 değişik türdeki kanola Tohumunu tarlalarda denendi. 4 yıl boyunca deneme tarlalarında sürdürülen çalışmalar sonucunda, Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun, soğuğa dayanıklı, verimli ve yüksek yağ oranına sahip 5 çeşit kanola üretiminin Konya şartlarında gerçekleştirilebileceği tesbit edildi. Bunun üzerine, ürünün deneme tarlaları dışında üreticilere de ürettirilerek, arazideki uygulama başarısını da değerlendirmek isteyen Konya Şeker, 2 yıl önce üreticilere ait tarlalarda da sözleşmeli kanola üretimi yaptırmaya başlamış ve birim alandan da istenilen verim alınmıştı.

Tarımsal AR-GE çalışmaları ve kanola üretimiyle ilgili değerlendirmede bulunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kanola gibi yağlık bitkilerin özellikle Orta Anadolu’nun üretim desenine kazandırılmasının hem bölge çiftçisi, hem de ülke ekonomisi açısından bir kazanç olduğunu belirterek, kanola üretiminin iki yıl öncesine kadar laboratuvar ve deneme ortamlarında yapıldığını söyledi.

Konya Ovası’nda gerçekleştirilen sözleşmeli kanola üretiminden yüksek verim alınmasının önümüzdeki yıllarda kanola ekiminin artmasına vesile olacağını belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk,  “Emek verdik, zaman ayırdık, sonuç aldık ve artık kanoladan üreticinin gelir elde edebileceği bir aşamaya geldik. Gelinen bu nokta hepimizi mutlu etmiştir. Bu yıl Cihanbeyli, Çumra, Altınekin, Kulu ve Konya merkezde gerçekleştirdiğimiz kanola ekimi ve hasadı sonucunda birim alandan istediğimiz verimi almada olumlu gelişmeler yaşandı. Şu anda AB ülkeleriyle dekara alınan verim konusunda başabaş gidiyoruz ve pekçok Avrupa ülkesinden de iyiyiz. Almanya gibi kanola üretiminin yaygın olduğu ve birim alandan alınan verimin de yüksek olduğu bir ülkeyi geride bıraktık” dedi.

Kanola ve benzeri alternatif tarım ürünlerinin ülkemizde yeterince üretilemediğine dikkat çeken ve ülkemizin ihtiyacı bulunan yağın önemli bir kısmının ithal edilmek suretiyle temin edildiğini söyleyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, diğer yeni ürün çalışmaları ile birlikte yağlık bitkilerle ilgili denemelerinde  Konya Şeker bünyesinde bulunan Tarımsal AR-GE Müdürlüğü tarafından yütüldüğünü söyledi. Konuk, üretim desenine yeni bir ürün kazandırmanın zaman ve sabır gerektirdiğini söylediği konuşmasında kanola için de uzun bir zaman diliminde hassas deneme çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmalar sonunda özellikle Konya Ovası’nın toprak yapısı ve iklimine uygun çeşitlerin yetiştirildiğini ve başarılı sonuçların alındığını vurguladı.

Konuk, ayrıca tarıma elverişli veya kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretiminin yapılması halinde ise ülkemizin bitkisel yağ konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceğini ve bugün tükettiğimiz motorinin büyük bir bölümünü de tarımsal yoldan elde edebileceğimizi söylerken, kanola üretiminin üreticilerimizin yeni gelir kapısı olacağını da belirtti.

Bu arada, 2 yıl  önce sözleşmeli kanola üretimine başlanmasıyla birlikte dekar başına alınan verimin istenilen düzeyin üstünde gerçekleşmesi sonucu, Konya Şeker sözleşmeli kanola ekim alanlarını genişletilerek bu yıl 5 ilçe ve 22 köy de 2000 dekarlık bir arazide sözleşmeli kanola ekimi yaptırdı. Kanola ekimi yapan üreticiler de alınan yüksek verimden memnun olduklarını belirterek, Konya Şeker tarafından alım garantisi kesin olan kanolayı önümüzdeki yıllarda da daha çok arazide ekeceklerini söylediler ve düşüncelerini şöyle anlattılar;

“Konya Şeker bize yeni bir münavebe ürünü kazandırdı. Kanola ekiminden ve veriminden de memnunuz. Arpa, buğday ve şeker pancarının yanında üçüncü bir ürüne kavuşmamız bizi sevindirdi. Bu yıl ekimini yaptığımız kanoladan verim olarak iyi sonuçlar aldık. Birim alandan 250 ila 400 kg arasında verim alıyoruz. Parası da iyi seneye daha çok kanola ekmeyi düşünüyoruz. Kanolayı Konya’ya kazandırdığı için başta Pankobirlik Genel Başkanı sayın Recep Konuk olmak üzere Konya Şeker camiasına teşekkür ederiz.”

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA