• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÖTV mevzuatında yeni dönem başlıyor
07 Temmuz 2015 Salı 11:48

ÖTV mevzuatında yeni dönem başlıyor

Maliye Bakanı Şimşek, bir süredir üzerinde çalıştıkları ÖTV mevzuatını sadeleştiren çalışmanın bittiğini söyledi.

ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 2002 yılından bu yana, söz konusu vergiyle ilgili, çeşitli düzenlemelerle yüzlerce değişiklik yapıldığını anlatan Mehmet Şimşek, şimdi tüm bunların toparlandığını ifade etti.

Şimşek, KDV'de daha önce buna benzer bir yapının olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"İlk adımlarını akaryakıt ve motorlu taşıtlar sektörleri için attığımız  ÖTV düzenlemesini bitirdik. Tütün mamulleri, alkollü içkiler, kolalı gazozlar ve çeşitli tüketim mallarının yer aldığıÖTV mevzuatının da sadeleşmesiyle yüzlerce değişiklik 4 genel tebliğ altında toplandı. KDV'de yaptığımız gibi, ÖTV mevzuatındaki karmaşık yapı da tarihe karışacak, düzenlemeler her vatandaşımızın anlayacağı sadelikte olacak, hem vatandaş hem devlet kazanacak."

"Tütün ve alkollü içki kaçakçılığıyla mücadelede caydırıcılık artacak"

Geçen yılki ÖTV gelirlerinin yaklaşık yüzde 32'sinin tütün mamulleri, alkollü içkiler ve kolalı gazozun yer aldığı ÖTV (III) sayılı listeden elde edildiğini belirten Şimşek, bu kadar önemli bir alanda yapılacak söz konusu değişikliğin, kayıtdışılıkla mücadeleyi de önleyeceğinden ekonomiye büyük katma değer yaratacağını söyledi.

Bakan Şimşek, söz konusu alana ilişkin taslağı hazırlanan genel tebliğle, daha önce kafa karışıklığına neden olan konulara açıklık getirildiği, hesaplamaların nasıl yapılacağı ve hangi malların ÖTV kapsamında olduğunun detaylı şekilde anlatıldığını bildirdi.

Özellikle bandrolsüz sigara ve alkollü içkilere ilişkin mevzuatın detaylı şekilde elden geçtiğinin altını çizen Şimşek, "Bandrolsüz sigara ve alkollü içki bulunduranlar hakkında yapılacak işlemler çok net olarak belirlendi. Bu kapsamda, tütün ve alkollü içki kaçakçılığıyla mücadelede vergisel caydırıcılık artacak" dedi.

Son çalışmayı da ÖTV gelirlerinin yaklaşık yüzde 3,62'sini oluşturan elektronik cihazlar, kristal eşyalar, kozmetik eşyalar gibi çeşitli tüketim mallarının yer aldığı ÖTV (IV) sayılı listede yaptıklarını ifade eden Şimşek, aynı şekilde, bu alan için yapılan düzenlemeyle de gerekli sadeleştirmenin yapıldığını kaydetti.

"Vergi artışı veya yeni istisna yok"

Yapılan düzenlemeyle herhangi bir vergi artışı, azalışı veya herhangi bir istisna getirilmesi ya da kaldırılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Şimşek, bu değişikliğin tamamen dağınıklığı ve "gri alanları" gidermek ile mevzuatı sadeleştirmek amaçlı yapıldığını bildirdi.

Mehmet Şimşek, düzenlemeyle ÖTV konusunda yeni bir dönemin başlayacağını, bundan sonra kimsenin konuyu anlamak için onlarca farklı mevzuata bakması gerekmeyeceğini, vatandaşın işinin kolaylaşacağını ve kayıtdışılıkla daha etkin mücadele edileceğini sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA