• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Otomobilciler Zamlara Meydan Okuyor
24 Eylül 2012 Pazartesi 09:57

Otomobilciler Zamlara Meydan Okuyor

Geçen yıl olduğu gibi, bir gecede yükselen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları bu kez 1.6 lt ve altındaki motor hacimli otomobilleri vurdu.

Daha önce yüzde 37 olarak uygulanan ÖTV, 3 puan artışla yüzde 40'a yükseltildi. Geçen yıl yapılan ÖTV artışları, toplam pazarın azınlıkta olan motor hacmine uygulanırken, bu kez ÖTV, pazarın yüzde 92.1'lik kısmını ilgilendiren 1.6 lt ve altındaki araçları etkiledi.

FİYATLAR 1000 TL YÜKSELDİ
Yeni ÖTV artışı sonrasında, pazardaki 1.6 ve altı motorlu araçların satış fiyatı en ucuz modellerde 700 TL artarken, daha pahalı modellerde artış 1.500 liraya kadar yükseldi. Son birkaç haftadır beklenen ÖTV artışı, dün Resmi Gazete'de yayınlanıp uygulamaya konulunca, neredeyse tüm markalar kampanyalarını güncelleyerek artışı tüketicilere yansıtmayacaklarını duyurmaya başladı.

EYLÜLDE OTODA ZAM YOK
Yılın son üç ayında satış hedeflerini tutturmak için elinde önemli miktarda araç bulunan sektör, fiyat artışlarını ilk etapta başlattıkları kampanyalarla tüketicilere yansıtmamaya çalışıyor. Eylül sonuna kadar aradaki fiyat farkını üstlenen markalar, vergisiz fiyatlardan satışlarını sürdürme kararı aldı. Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) raporuna göre otomotiv sektörünün yıl sonuna kadar 1.6 lt ve altı motor hacimli araçlardan satış beklentisi 160 bin adet. Yeni ÖTV artışıyla birlikte, bu hedefinde yüzde 10 altında kalınıp, toplam satışın 144 bin adet seviyesine gerileyebileceği yapılan tahminler arasında.

LÜKSLER DE ETKİLENDİ
Daha önceki yıllarda 1.6 lt motorlar genellikle lüks markaların ilgi alanına pek girmiyordu. Ancak son dönemde 1.6 lt ve daha düşük hacimli motorlar günümüzde Audi, BMW, Mercedes, Volvo gibi premium markaların da satışlarında önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle ÖTV'deki 3 puanlık artışın ardından bu markaların büyük çoğunluğu da fiyat artışını yansıtmama kararını açıklamaya başladı.

ARALIK AYI BELİRSİZLİĞİ
Vergi artışı dışında bu yıl sektörü belirsizliklerle dolu bir aralık ayı bekliyor. Daha önceki yıllarda ağustos ayından itibaren üretilen araçlar, bir sonraki model yılına ait olarak satılabilirken, bu yıl Sanayi Bakanlığı yeni model yılına tescil edilecek araçların, o yıl içinde üretilmesi şartını getirdi. Her sene satış rekorları kırılan aralık ayında, bu kez tüketicilerin yeni uygulamaya nasıl tepki verecekleri de belirsizliğini koruyor. ÖTV artışı ve model yılı geçişiyle birlikte yeni zamların yıl başına kadar markalar tarafından karşılanacağı konuşulurken, yılbaşından itibaren artışların fiyatlar üzerindeki etkisinin iyice hissedilmesi bekleniyor.

HANGİ MARKA KAMPANYA YAPIYOR?

- ALFA ROMEO: Euro fiyatlarını daha önce TL olarak güncelleyen Alfa Romeo, ÖTV farkını yansıtmadığı fiaytlarını ay sonuna kadar değiştirmeyecek. Giulietta ve MiTo modellerinde yarısı peşin, yarısı 1 yıl sonra kampanyası uygulanıyor.
- CITROEN: Eylül kampanyalarını değiştirmeyen Citroen, 1.6 lt ve altı motor hacimli modellerindeki ÖTV artışını ay sonuna kadar uygulamıyor.
- DACIA: Tüm motorları ÖTV artışından etkilenen Dacia'da ay sonuna kadar fiyat artışları yansıtılmayıp, devam eden kampanyalarda bir değişiklik yapılmıyor.
- FIAT: Yüzde 3'lük ÖTV artışını Eylül sonuna kadar karşılayan marka, ay sonuna kadar 18 bin TL'ye sıfır faiz ve Linie ve Linea Classic modellerinde 'KDV bizden' kampanyasına devam ediyor.
- FORD: Eylül ayında binek modellerde yüzde 12'ye, ticari araçlarda ise yüzde 24'e varan indirim kampanyalarına devam eden Ford, ay sonuna kadar ÖTV artışını yansıtmıyor.
- HYUNDAI: Eylül ayı sonuna kadar fiyatlardaki artışı üstleneceğini açıklayan Hyundai, tüm araçlarında devam eden kampanyalarında herhangi bir değişiklik yapmayacağını duyurdu.
- NİSSAN: Mevcut kampanyalarına devam eden Nissan, eylül ayı boyunca ÖTV artışının getirdiği fiyat farkını modellerine yansıtmıyor.
- OPEL: Yeni ÖTV oranlarını fiyatlarına eylül sonuna kadar yansıtmayan Opel, daha önce başlattığı kampanyalarında da bir değişiklik yapmadı.
- PEUGEOT: ÖTV farkını fiyatlara yansıtmayan Peugeot, 308 modelinde 3.500 TL, 3008, 5008 ve 508 modellerinde 5 bin TL takas indirimi kampanyası uyguluyor. Ticari araçlardaysa 18 bin TL'ye 18 ay sıfır faiz kampanyası sürüyor.
- RENAULT: Renault tüm modellerinde ÖTV farkını ay sonuna kadar karşılarken, 'Şimdi Al 2013'te Öde' kampanyası tüm binek ve yeni Kangoo Multix modelinde ay sonuna kadar devam ediyor.
- SUBARU: Yeni ÖTV artışından özellikle en çok sattığı XV modeliyle etkilenen Subaru, kampanyalarına devam edip, eylül ayı sonuna kadar fiyatlarını değiştirmeyeceğini duyurdu.
- TOYOTA: Yaris modelinde, 3.450 TL, Auris'te 5.100 TL, Corolla'da 4.200 TL, Avensis'te 3.350 TL indirim yapan Toyota, ÖTV farkını eylül sonuna kadar fiyatlarına yansıtmıyor
- VOLKSWAGEN: VW binek araç mevcut kampanyalarına devam ederken, ÖTV farkından doğan artışları Ekim ayı sonuna kadar fiyatlarına yansıtmayacağını açıkladı.
- VOLVO: Modellerinde kullandığı 1.6 lt hacimli dizel ve benzinli motorlarla dikkat çeken Volvo da, eylül ayı boyunca kampanyalarına devam edip, ÖTV artışını fiyatlarına yansıtmayacağını açıkladı.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA