• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Otomobil, uçak ve tank üretilecek...
01 Kasım 2013 Cuma 12:42

Otomobil, uçak ve tank üretilecek...

"Döküm sanayimiz 2012'de Avrupa'da Almanya, Fransa ve İtalya'dan sonra 1 milyon 445 bin ton üretimle 4'üncü sırada yer aldı. Avrupa toplam döküm üretiminin yüzde 10,46'sını karşılıyoruz"
- TÜDOKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Akdaş:
- "Tank yenileme ve milli tank projelerinde Türk dökümhaneleri üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Birçok parça zaten hali hazırda dökümhanelerde üretilmektedir. Ciddi bilgi birikimi mevcut olup, NATO tarafından yetkilendirilmiş firmalarımız bulunmaktadır"
- "Bu sektörde ham madde ithalatını önleyici yatırımların özellikle teşvik edilmesi stratejik öneme sahiptir. Türkiye'de alüminyum ham maddesi üreten tesislerin teşvik edilmesi gerekiyor"
 
Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş, döküm sektörünün yerli üretim için gerekli donanıma sahip olduğunu belirterek, "Tank yenileme ve milli tank projelerinde Türk dökümhaneleri üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Birçok parça zaten hali hazırda dökümhanelerde üretilmektedir. Ciddi bilgi birikimi mevcut olup, NATO tarafından yetkilendirilmiş firmalarımız bulunmaktadır" dedi.
 
Akdaş, yaptığı açıklamada, Türk otomotiv sanayinin son 30 yılda montaj ağırlıklı büyüme gösterdiğini söyledi. Yatırımların çoğunlukla yabancı ve çok uluslu şirketlerin montaj yatırımları şeklinde gerçekleştiğini ifade eden Akdaş, "Bu yatırımlar da otomotiv üretimindeki ticari katma değerin sınırlı kalmasına ve gelişimin de dışa bağımlılığına yol açtı" diye konuştu.
 
Son 20 yılda yerli otomotiv firmalarının motor ve aktarma organlarını ithalat yoluyla tedarik etmeyi tercih etmeleri ve yatırımların bu yönde gelişmesi neticesinde Türkiye'deki dökümhanelerin Avrupa ana sanayisine döküm parça ürettiğini dile getiren Akdaş, şunları kaydetti:
 
"Bu dökümler de yurt dışındaki tesislerde işlenip monte edilerek komponent olarak ithal edilmekte ve yurdumuzda üretilen araçlara monte edilmektedir. Dökümhanelerimiz, sanayinin tüm beklentilerine cevap verebilecek teknolojik seviye ve kapasiteye sahiptir. Müşteri bulmakta ve üretim yapmakta sıkıntımız yok. Otomotiv sanayi, şu anda Türkiye'nin en önemli ihracat sektörü. Ancak otomotiv sanayinin yarattığı net yurt içi katma değer istenen seviyelerde değil. Yerli otomotiv sanayi yurt içinde komponent üretimine önem vermeli. Hükümetimizin hazırladığı sanayi stratejik planlarında ve yeni teşvik sisteminde bu doğrultuda yönlendirme mevcut."
 
- Döküm sektörü yerli üretime hazır
 
Akdaş, savunma sanayisi içinde dökümün önemli yeri olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
"Tank yenileme ve milli tank projelerinde Türk dökümhaneleri üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Birçok parça zaten hali hazırda dökümhanelerde üretilmektedir. Ciddi bilgi birikimi mevcut olup, NATO tarafından yetkilendirilmiş firmalarımız bulunmaktadır. Uçak sanayisinde de ticari katma değeri çok yüksek olan hassas döküm parçalar firmalarımızda üretilmektedir. Bu alanda da önemli yatırımlarımız mevcut olup, firmalarımız çok uluslu uçak sanayi firmalarının yetkilendirmiş ve kabul etmiş oldukları çok özel teknolojik döküm parçaları üretmeye başlamıştır. Kısa bir gelecekte uçak sanayisine seri üretimler ile yüksek cirolara ulaşılacağını ümit etmekteyiz."
 
Özellikle otomotiv ve makine sanayisinde hafifliğinden dolayı alüminyuma ilginin arttığını aktaran Akdaş, "Seydişehir'de üretilen birincil alüminyum, sektörün ihtiyacının sadece yüzde 6-7'sini karşılamaktadır. Sektörün ihtiyacı ham maddeler, ithal edilmektedir. Ham madde ithalatını önleyici yatırımların özellikle teşvik edilmesi stratejik öneme sahiptir. Türkiye'de alüminyum ham maddesi üreten tesislerin teşvik edilmesi gerekiyor. Yoksa biz alüminyum dökümde treni kaçırırız" ifadelerini kullandı.
 
- Avrupa'da dördüncü sırada
 
Akdaş, Türkiye'de 2012 yılında 962 dökümhane bulunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Döküm sanayimiz 2012'de Avrupa'da Almanya, Fransa ve İtalya'dan sonra 1 milyon 445 bin ton üretimle 4'üncü sırada yer aldı. Avrupa toplam döküm üretiminin yüzde 10,46'sını karşılıyoruz. 2011 dünya döküm sıralamasına göre Türkiye, demir çelik dökümde 10'uncu, demir dışı döküm sıralamasında ise 15'inci sıradadır."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA