• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ötesi var mı!
24 Ağustos 2014 Pazar 09:08

Ötesi var mı!

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, 46 gündür ölüm kustuğu Gazze'yi yine tehdit etmesi akıllara 'Soykırımdan daha öte ne var' sorusunu getirdi.

7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye ölüm kusan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu saldırılarda ilk kez bir İsrailli çocuğun ölmesi üzerine Gazze'yi soykırımla tehdit etti. İsrail'in öldürdüğü 561 bebek ve çocuğu görmezden gelen Netanyahu, 'Gazze'deki İsrail ordusunun ölen İsrailli çocuğun intikamını alacağını' söyledi. İsrail topraklarına peş peşe roket ve havan toplarının düşmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman kendi hükümetine tepki verdi.

TEK 'ÇÖZÜM' TESLİMİYET

Lieberman, İsrail ordusunun Hamas'a karşı net bir hedefi olmadığını ve yeterince mücadele etmediğini iddia etti. Orduya Hamas'ı yok etmesi için emir verilmesini isteyen Lieberman, saldırılara ise ancak Hamas'ın füze fırlatmasının, üretmesinin ve tünelleri yeniden kazmasının engellenmesi şartıyla son verileceğini vurguladı. Lieberman'a göre çatışmaların bitmesinin tek yolu, Hamas'ın teslim olması.

BİR AİLE DAHA YOK OLDU

Bu arada 47. gününe giren saldırılarda İsrail ordusu, önceki gece ve dün de Gazze Şeridi'nde 3'ü cami, 30 hedefe saldırı düzenledi. Evlerine füze isabet eden bir ailenin 5 ferdi hayatını kaybetti. Gazze'nin ez-Zevayide beldesinde Ebu Dahrac ailesinin evini hedef aldığı saldırıda aynı aileden Halil Ebu Dahrac (29) ile eşi Hüda Ebu Dahrac (25) ile çocukları Abdullah ve Hadi'nın yanı sıra amcaları Hayat Ebu Dahrac (47) hayatını kaybetti.

400 BİN GAZZELİ EVSİZ

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 563'ü çocuk, 255'i kadın ve 98'i yaşlı 2 bin 96 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 189'u çocuk, bin 994'ü kadın, 388'i yaşlı olmak üzere 10 bin 500'den fazla kişi de yaralandı. 40 bine yakın bina zarar görürken 400 bini aşkın Gazzeli sınır kapıları açılmadığı için okullara, cami ve kamplara sığındı.

Terör bildirisi!

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, Gazze Şeridi'nden saldırı düzenlenen tüm sivil ve askeri binaların hedef alınacağını söyledi. Adraee'nin Twitter hesabından paylaştığı bildiride şu ifadeler yer alıyor: 'Gazze sakinlerine askeri bildiri... Güvenliğiniz için çevresinde terörist saldırıların düzenlendiği her ev vurulacak. Terör elemanlarının mülkiyetiniz altındakileri kullanmasına izin vermeyin. Terörist faaliyetlerin gerçekleştirildiği yerlerden hemen uzaklaşın. Biz uyardık, sorumluluk kabul etmiyoruz.'

Kassam Gurion'u vurdu

Hamas'ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları, İsrail'in tek uluslararası havalimanı olan Tel Aviv'deki Ben Gurion'u M75 füzeleri ile vurdu. Kassam'dan yapılan açıklamada, İsrail'in yerleşim yerlerinin de isabet aldığı belirtildi. Bu arada Kassam dışında İslami Cihad'ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri de Gazze sınırında bulunan İsrail kentlerine 22 füze ve havan saldırısı düzenlediklerini açıklamıştı.

BM'den Gazze diplomasisi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak Ortadoğu ve Gazze'yi konuştu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, bir basın toplantısında yaptığı açıklamada Genel Sekreter Ban'ın, Erdoğan'ın yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'yi de arayarak, bölgedeki gelişmeleri ele aldığı ve özellikle Gazze'de kalıcı barışın sağlanması konusunu görüştüğünü belirtti.

İKİ DEVLETLİ FORMÜL

Dujarric, Genel Sekreter'in Ortadoğu liderlerine, Mısır'ın arabuluculuğundaki ateşkes görüşmelerine dönülmesi ihtiyacı olduğunu belirtirken, BM'nin taraflar arasında varılacak herhangi bir anlaşmayı desteklemeye hazır olduğunu bildirdiğini kaydetti. Görüşmelerde, Genel Sekreter'in taraflara kalıcı ateşkesin sağlanmasının önemini vurguladığı ve nihai olarak iki devletli çözüm için müzakerelere yeniden dönülmesinin altını çizdiğini belirtti.

İsrail'i korkutan hamle

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Hamas'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üyelik için Roma Statüsü'nü imzalanmadan önce Filistinli gruplar tarafından onaylanmasını istediği belgeyi imzaladığını belirtti. Söz konusu belgenin imzalanması ve UCM'ye katılım, İsrail'in işlediği insanlık dışı suçların ve hak ihlallerinin UCM'ye taşınması ve bunun doğuracağı ulusal ve uluslararası sorumlulukların İsrail tarafından kabul edilmesi anlamına geliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA