• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Osmanlının iki emanetini koruyorlar
22 Nisan 2016 Cuma 15:33

Osmanlı'nın iki emanetini koruyorlar

 Karadağ İslam Birliği Zekat Vakfı Başkanı Sadmir Haciyic, Balkanlarda yaşayan Müslümanların Osmanlı hakimyeti sonrası yetim kaldığını belirterek, "Dedelerimizin Osmanlı'dan aldığı iki emanet vardı. Kur'an-ı Kerim ve bayrak. Çok şükür bu iki emaneti bütün zorluklara rağmen bugüne kadar koruduk." dedi.

Bir dizi program için geldiği Konya'da AA muhabirine açıklamalarda bulunan Haciyic, Osmanlıların Karadağ'da asırlarca hüküm sürdüğünü anımsattı. 

Ülke nüfusunun dörtte birinin Müslüman olmasına dikkati çeken Haciyic, başkanı olduğu vakfın ihtiyaç sahiplerine yardım yaptığını aktardı.

Haciyic, Konya'dan Karadağ'a insani yardımların yapıldığına işaret ederek,  "Konya halkına bize verdiği destekten ötürü teşekkür etmek için, geldim. Burada sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldik. Tecrübe paylaşımında bulunduk." diye konuştu.

Karadağ'ın Bosna Hersek ve Sırbistan arasında 625 bin nüfuslu küçük bir devlet olduğunu ifade eden Haciyic, ülkesinde Boşnak, Arnavut ve Sırpların bir arada yaşadığını belirtti.

- "Karadağ, NATO'ya girdiğinde Müslümanlar da rahatlar"

Haciyic, ülkesinin NATO üyeliği hedefini şöyle değerlendirdi:

"Karadağ'da önemli gelişmeler yaşanıyor. Hükümet, NATO'ya girmek istiyor. Karadağ'a davetiye de geldi. Bunu Türkiye de destekledi. Müslümanlar için de iyi bir gelişme. Orada güvenli bir bölge sağlanabilir. Nüfusun yüzde 35'ini oluşturan Sırplar buna tepki gösterdi. Hükümete ve NATO'ya karşı protestolar oldu. Bunlara rağmen devlet NATO'ya girmeye kararlıdır. Karadağ, NATO'ya girdiğinde Müslümanlar da rahatlar."

- "Tamamen huzur içinde diyemeyiz"

Balkanlarda 1912'de büyük katliamlar yapıldığını hatırlatan Haciyic, şunları kaydetti:

"Karadağ'da bunu az kişi biliyor. Yine 1920'li yıllarda Sırplar ve Ortodoks milletlerle sıkıntılar yaşadık. Bosna Hersek'te de büyük sıkıntılar yaşandı. Balkanlarda 20. yüzyılın sonunda katliamlar ve soykırım yaşandı. Şu an sağlam diyemeyiz. Balkanlarda Müslümanlar hep sıkıntı yaşıyor. Osmanlı Devleti, Balkanlardan çekilince Müslümanlar 100 yıldır maalesef yetim kaldı. Dedelerimizin Osmanlı'dan aldığı iki emanet vardı. Kur'an-ı Kerim ve bayrak. Çok şükür bu iki emaneti bütün zorluklara rağmen bugüne kadar koruduk. Bir asırdır barış olmasına rağmen şimdi bazı sıkıntılar var. Tamamen huzur içinde diyemeyiz. Orada gaz, petrol ve zenginlik yok ama herkes o topraklar için savaşıyor."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA