• Konya8 °C

Gülşen Yılmaz

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Osmanlı’nın “Deliler”i Almanya’yı delirtti!

04 Aralık 2018 Salı 17:58

Osmanlı Ordusu’nun gözü kara savaşçıları…

Deliler!

Hiç abartısız, savaş meydanında yürürken düşmanı titreten ve Osmanlı tokadı ile özdeşleşen Deliler Ordusu 1400’lü yıllarda kuruldu.

Osmanlı Devleti o dönemlerde bakmış ki bu cengaver ordu büyük başarılara imza atıyor. Orduyu genişletmeye karar vermiş ve Batı’nın gözünü Delilerle epey bir korkutmuştu.

Deliler ilk gövde gösterilerini Varna Savaş’ında yaptı. Ve akabinde de özellikle Fatih Sultan Mehmet dönemine damgalarını vurdukları söylenebilir.

Yeniçerilerin Bektaşi geleneğinin aksine Deliler, Hz. Ömer’e gönülden bağlı bir askeri gruptu. Ben bunu şuna bağlıyorum. Hz. Ömer’in İslam tarihindeki duruşu, heybeti, hiddeti su götürmez bir gerçek. Delilerin kendilerine Hz. Ömer’i rehber edinmelerinin sebebi biraz bundan kaynaklanıyor.

Mesela Venedikli Vecellio, Deliler hakkında şu yorumu yapar; “Öylesine cesur hareket ederlerdi ki, insanları gölgelerinin bile öldürücü olduğuna inandırmışlardı.”

Tasvire bakar mısınız?

Tek kelime ile nasıl bir güce sahip olduklarını anlatıyor. Nasıl güçlü olmasın ki. Tarihte tokatla düşmanı öldürebilen başka bir ordu var mı?

Bu yüzden Deliler sadece Osmanlı tarihinde değil, Dünya tarihinde de hatırı sayılır bir yer edindi.

Ee hal böyle olunca, gün geçtikçe daha çok tarih filmi çekilen ülkemizde bu konuda da bir film vizyona girdi elbette…

“Deliler Fatih'in Fermanı”

Film 23 Kasım’da vizyona girdi. Sadece fragmanı bile insanın tüylerini diken diken etmeye yetiyor. Türklük duygusu fazlasıyla işlenmiş filmde… Zaten de öyle olması gerekiyor. Türksün kendi tarihinde müthiş bir ordu var. Ve sen bunu elbette ki en heybetli haliyle işlemek zorundasın. Tabi ki tarihsel filmler çekilirken ne kadar özüne riayet edilse de biraz fantastik olmalı ki seyirciyi kendisine çekebilsin. Bu filmde aynen öyle olmuş.

Almanya’da tarihe adını yazdırmış bu yiğit orduyu, gurbetçi gençlerimizin izlemesini istememiş olacak ki, Deliler Fatih’in Fermanı’na yaş kısıtlaması getirdi.

Bu skandal kararla ilgili filmin yapımcıları hukuki yollara başvurulacağını açıkladı.

Bu güne kadar Avrupa’da çokça tarihi film çekildiği bilindiği üzere… Bu filmlerin hangisi insanları kışkırtıp, gaza getirdi. Gençler bu filmlerden sonra kılıç kuşanmaya da çalışmadı. Herkes gururla filmini izledi ve çıktı. Delileri de izleyen gurbetçi gençlerde en fazla Türk tarihine ilgisini artırır. Bir iki araştırma yapardı…

Belki de Almanya’yı tedirgin eden de budur kim bilir?

O zaman Türkiye’de Deliler kesinlikle izlenmeli!

Hatta bu filmi seyretmeyen deli olsun diyelim mi?

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA