• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Osmanlı geleneği Niyaz Usta’da yaşatılıyor
30 Eylül 2016 Cuma 10:56

Osmanlı geleneği Niyaz Usta’da yaşatılıyor

Konya'da 'çeşmelerinden bal-süt akan okul' olarak tanınan Niyaz Usta İlköğretim Okulu öğrencileri, bal-sütle beslenmeye devam ediyor.

Osmanlı geleneğinin günümüze taşındığını ifade eden Niyaz Usta İlköğretim Okulu Müdürü Osman Terzi, Okulu inşa ettiren hayırsever iş adamı Niyaz Usta’nın, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde mübarek günlerde, padişahlar tarafından halka ballı süt ikram edilmesinden esinlenerek, okulun giriş kapısının iki tarafına, birinden süt diğerinden bal şerbeti akan iki çeşme yaptırdığını söyledi. Okulun açıldığı 2006 yılında bu yana çocuklara bu tarihi geleneğin yaşatıldığının altını çizen Terzi,  Finansmanı da tamamen okulu yaptıran Niyaz Usta’nın (Niyazi Ildırar) oğlu aynı zamanda Okul Aile Birliği Başkanı Mücahit Ildırar tarafından karşılandığını söyledi. Türkiye’de ilk olan uygulamanın başka bir örneğinin olmadığını ifade eden Terzi, Öğrenciler, öğretmenler, veliler bir kaynaşma içerisine giriyor. Hem de ortak bir tat oluşturuluyor. Akşam evlerine gittiklerinde bu gelenekten ailelerine bahsediyorlar. Öğrenciler ve velileri okulun bu uygulamasında çok memnun oldukları ifade ediyorlar” diye konuştu.

osmanli-gelenegi--(7).jpg

MİRASI DEVAM ETTİRİYORUZ

Niyaz Usta İlköğretim Okulu denince ilk akla gelen çeşmelerinden bal ve süt akan okul olarak anıldığını belirten Niyaz Usta’nın oğlu Okul Aile Birliği Başkanı Mücahit Ildırar,  2006-2007 Eğitim öğretim yılından bu yana okulun belli programları düzeninde öğrencilere, velilere, misafirlere bal, süt ikramımız oluyor. Niyaz Usta’dan kalan mirası devam ettiriyoruz. Çocuklara bir motivasyonda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

osmanli-gelenegi--(1).jpg
 


 


 


 


 

osmanli-gelenegi--(6).jpg
 

 

 

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA