• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Oruç, kalp hastalıklarından koruyor
10 Haziran 2016 Cuma 12:10

Oruç, kalp hastalıklarından koruyor

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Gökçe, sağlıklı kişilerde orucun koroner kalp hastalığından koruduğunu, koroner kalp hastalarında hastalığın ilerlemesini önlediği söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Gökçe, Ramazan ayı ile birlikte kalp rahatsızlığı bulunanların acaba oruç tutabilir miyim stresi yaşadığını, ilaç düzenini bozmamak kaydı ile kalp hastalarının önemli bir kısmının oruç tutabileceğini belirtti. 
Orucun koroner kalp hastalığından koruduğunu ifade eden Gökçe, “Özellikle dekompanse kalp yetmezliği, kalp krizi, erken dönem kalp krizi ve bypass sonrası hastalar oruç tutamazlar ve tedavi altında olmayan kalp hastaları da risk altındadırlar. Orucun insan sağlığı üzerindeki etkileri, küçük gruplarda değerlendirilmekle beraber yararları konusunda da kanaat oluşturmaktadır. Orucun sağlıklı kişilerde bir takım iyi değişiklikleri tetiklediği eski zamanlardan beri düşünülmektedir. Oruç tutanların kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığı görülmüş, yararlı kolesterolün artmakta olduğu, kötü huylu kolesterol ile trigliserid düzeylerinin de dengede kaldığı gözlemlenmiştir. Koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosisteinin oruç tutanlarda en düşük düzeylere gerilediği gösterilmiştir. Bu bulgularla sağlıklı kişilerde orucun, koroner kalp hastalığından koruduğu, koroner kalp hastalarında hastalığın ilerlemesini önlediği veya azalttığı rahatlıkla söylenebilmektedir” dedi.

TEDAVİ EDİLMEMİŞ KORONER ARTER HASTALIĞI OLANLAR İÇİN ORUÇ TUTMAK RİSKLİ
Koroner arter hastalığı olanların oruç konusunda dikkatli davranmaları gerektiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Gökçe, “Tedavi edilmemiş koroner arter hastalığı olanlar için oruç tutmak risklidir. Özellikle bol yağlı, kalorili ve hızlı yenilen iftar yemeklerinden sonra bu hastaların kalp krizi geçirme riskleri yükselmektedir. Koroner arterlerin (atardamarların) tıkanmasına bağlı enfarktüs, yıllarca iyi tedavi edilmemiş yüksek tansiyonun, kalp kasını yorması sonucu kalp büyümesi, tedavisi zamanında yapılmamış kalp kapağı hastalıkları veya kalp kası hastalığı gibi nedenlerin yol açtığı kalp yetersizliği varsa, hastalar ilaç kullansalar bile oruç tutamazlar. Kalp yetersizliği olan kişiler, vücutlarında artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar kullanır. İlaçların etkisiyle oruç zamanı aşırı tuz ve su kayıpları olur, bu durum bayılmalara hatta şoklara neden olabilir. İftarda vücuda yüklenen aşırı su ve tuz, zaten pompalama gücü sınırda olan kalbi aşırı çalışmaya zorlar. Bunun yanında hızlı ve bol yemek sonrası, mide ve bağırsak sisteminin kan dolaşım hızı artar, bu da kalbe ek yük getirir. Aşırı yük, kalp yetersizliğine yol açar” diye konuştu.
Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Gökçe, kalp hastalığı riski faktörleri taşıyan kişilerin oruç tutmak istiyorlarsa mutlaka kontrolden geçmeleri gerektiğini, Ramazan’da özellikle iftardan sonra sınırda veya gizli olan koroner hastalığı, bir kalp krizi ile ortaya çıkabildiğini, bu da kişi için çok büyük riskleri beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA