• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Örtünmeyi yasaklayıp cezalandıracaklar
01 Mayıs 2010 Cumartesi 10:52

Örtünmeyi yasaklayıp cezalandıracaklar

Avrupada burka ve peçeyi yasaklayıp cezalandıran ülke yolunda öncü adımı Belçika atıyor. Gerekçe bu giyim tarzının kimlik teşhisini mümkün kılmayıp güvenlik riski yaratması...
Avrupa’da burka ve peçeyi yasaklayıp cezalandıran ülke yolunda öncü adımı Belçika atıyor. Belçika parlamentosunun alt kanadı, önceki gün kamuya açık her yerde peçeli çarşaf yahut burka giyilmesini yasaklayan tasarıyı onayladı. Gerekçe bu giyim tarzının kimlik teşhisini mümkün kılmayıp güvenlik riski yaratması. Tasarıya 136 vekil ‘Evet’ derken, iki vekil çekimser kaldı. Yasaya uymayanlar 15-25 avro para ve yedi gün hapse çarptırılacak. Flaman ve Valonlar arasındaki kriz ve hükümetin çökmesiyle erken seçim ufukta göründüğünden, teklifin parlamentonun üst kanadında onayının gecikebileceği ve gözden geçirilebileceği belirtiliyor.

İslami giyim kodları Avrupa’da tepki çekerken, kadınların zaptürapt altına alındığı algısı öne çıkıyor. Nitekim liberal vekil Denis Ducarme, “Bir dizi kadın esirin zincirlerini kırmasını başlatan ülke olduk. Bizi diğer ülkelerin izlemesini umuyoruz” dedi.

‘Tehlikeli bir örnek’

Belçika Müslüman İdaresi Başkan Yardımcısı Isabelle Praile ise bunun ‘çok tehlikeli bir örnek teşkil edeceği’ ve tüm dini sembollerin hedef olacağını savunup “Düzinelerce kadını bir ideoloji yüzünden temel haklarından yoksun kalıyor” diye çıkıştı. İslami akademisyen Michael Privot, “Belçika şimdi sıkı giyinme kuralları empoze eden İran ve Suudi Arabistan gibi ülkeler külübüne katıldı” tepkisini gösterdi. Af Örgütü de tasarıyı kınayıp gözden geçirilmesini istedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA