• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ortadoğu ısıtılıyor
08 Ocak 2012 Pazar 10:40

Ortadoğu ısıtılıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran ziyareti öncesi yaptığı, Bölgesel soğuk savaş çıkarmak isteyenler var uyarısının ardından Akdeniz ve Basra Körfezi'nde sular iyice ısındı. İran'dan sonra...

Emperyalistlerin enerji kaynaklarına sahip olma hırsı Ortadoğu'yu yeni bir dünya savaşının merkezi haline getiriyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran ziyareti öncesi yaptığı, “Bölgesel soğuk savaş çıkarmak isteyenler var” uyarısından üç gün sonra Akdeniz ve Basra Körfezi'nde sular iyice ısındı. Hürmüz Boğazındaki 10 günlük askeri tatbikatın ardından yeni bir tatbikata hazırlanan İran'a karşı ABD ve İsrail de ortak tatbikata hazırlanırken, Rus savaş gemileri Suriye'ye ulaştı. On gün kadar önce de Suudi Arabistan ABD'den tarihinin en büyük silah alımını yapmıştı.

RUSYA'DAN GÜÇ GÖSTERİSİ

Rusya'ya ait Amiral Çabanenko destroyeri ve Yaroslav Mudri firkateyni dün Suriye'nin Tartus limanına vardı. Gemilerin Rusya'nın yurtdışındaki birkaç tesisinden birinin bulunduğu Tartus limanında birkaç gün kalacağı kaydedildi. Rus gemilerinin ziyaretinin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimine destek ve güç gösterisi olarak değerlendiriliyor. Rusya, Suriye'de yaklaşık 10 aydır süren yönetim karşıtı gösterilerde Esad'a destek vermişti. Rusya, ekim ayında da Esad yönetiminin kınandığı bir karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nden geçmesini Çin'le birlikte engellemişti.

AMERİKAN ASKERLERİ İSRAİL'DE KONUŞLANIYOR

Bu arada ABD ve İsrail zamanı henüz açıklanmayan büyük çaplı bir tatbikata hazırlanıyor. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Austere Challenge 12” adı verilen ve savunma sistemlerini geliştirmek için olduğu iddia edilen tatbikatın bahar aylarından önce yapılabileceği belirtiliyor. Tatbikat kapsamında binlerce Amerikan askerinin İsrail'de konuşlandırılması bekleniyor. İsrail ordusunun tatbikat çerçevesinde bu ay bir radyoaktif bombanın patlamasından sonra sivil halkın savunulması amacıyla görülmemiş büyüklükte bir operasyon da düzenlemesi planlanıyor. İsrail, ABD ile ortaklaşa, İran füzelerini yakalamak üzere tasarlanmış “Arrow” sistemini geliştirmiş ve yerleştirmişti.

İRAN'DAN YENİ GÖVDE GÖSTERİSİ

İran ise, 24 Aralık 2011 ile 3 Şubat 2012 tarihleri arasında ülkenin güneyindeki Hürmüz Boğazı ile Hint Okyanusu'nun kuzeyini kapsayan 2 bin kilometrelik bir alanda deniz tatbikatı yapmıştı. İran, bir ay içinde Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda yeni bir deniz tatbikatı yapmayı planlıyor. Dün de Fars haber ajansının Devrim Muhafızları Halkla İlişkiler Birimine dayandırdığı habere göre, ülkenin doğusunda kara tatbikatının hazırlık safhası başladı. Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur, hazırlıktan sonra asıl tatbikatın yarın yapılacağını söyledi.

ABD SİLAH SATARAK KÂRA DÖNÜŞTÜRÜYOR

ABD ise savaş havasına giren bölgede bir yandan da tarihin en büyük silah satış anlaşmalarını gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz hafta ABD, Suudi Arabistan ile yaptığı tarihinin en büyük anlaşması 60 milyar dolarlık silah satışının en büyük dilimi olan 30 milyar dolarlık kısmını uygulamaya koydu. Anlaşma çerçevesinde İran'ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan'a 84 F-15 savaş uçağı ile birlikte onlarca Apache, Black Hawk ve Little Bird helikopteri verilecek. Ayrıca 70 savaş uçağı da ABD tarafından modernize edilecek. Yapılan anlaşmanın en az 50 bin ABD'liye iş sağlayacağı belirtildi.

BİR SATIŞ DA BAE'YE

ABD geçtiğimiz hafta bir satış anlaşmasını da Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptı. BAE'ye 3,48 milyar dolarlık füze ve ilgili teknoloji satışı konusunda anlaşmaya varıldı. ABD anlaşma kapsamında BAE'ye 96 füzenin yanı sıra destek teknoloji ve eğitim desteği vereceğini söyledi.

PROF. ERHAN: MÜSLÜMANLAR ÖLECEK ABD KÂR EDECEK 

Akit'e konuşan Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan “Basra Körfezi'nin ve genel olarak Ortadoğu'nun bir barış ve istikrar alanına dönüşmesi, herkesin yararınadır. Fakat görünen manzara, barışa değil, yaklaşmakta olan bir bölgesel savaşa işaret ediyor” dedi. Erhan, son yıllarda ağırlıklı olarak AB ve Rusya'dan silah alan Suudi Arabistan'ın birden bu kadar büyük miktarda ABD'den silah alacak olmasının ekonomik kriz içindeki ABD'ye büyük bir destek anlamına geleceğini kaydetti. Erhan, “Amerikalılar, daha fazla satış yapabilmenin yollarını da arıyor. İşin ilginç tarafı, Suudiler önceki yıllarda ABD'den silah almak için temasa geçtiklerinde, yüksek sesle itiraz eden Musevi lobisi, bu sefer fazlaca bir itirazda bulunmuyor” dedi.
 
YENİAKİT
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA