• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Organik çilek ve kiraz kültür festivali yapıldı
08 Temmuz 2012 Pazar 12:46

Organik çilek ve kiraz kültür festivali yapıldı

Konyanın Hüyük ilçesi İlmen beldesinde geleneksel olarak düzenlenen Organik Çilek ve Kiraz Kültür Festivali büyük bir coşkuya sahne oldu.
 Konya’nın Hüyük ilçesi İlmen beldesinde geleneksel olarak düzenlenen “Organik Çilek ve Kiraz Kültür Festivali” büyük bir coşkuya sahne oldu.
İlmen Futbol Sahası’nda belde belediyesi tarafından düzenlenen festivalde yörede üretilen organik çilek ve kiraz gibi ön plana çıkarılan ürünlerin tanıtımı gerçekleştirildi.
Festivalde konuşan İlmen Belde Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, son dönemde yörede organik ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştığına dikkat çekti. Bunlar içerisinde verilen desteklerle organik çilek üretiminin son dönemde bölgede popüler hale geldiğini ifade eden Şahin, organik kiraz, vişne ve diğer alternatif ürünlerle İlmen’in söz sahibi ve çevresine örnek bir yerleşim haline geldiğini kaydetti. Şahin, bölgede kısıtlı ekim alanlarında yüzde 15 sulanabilir oranıyla bu başarıyı yakaladıklarını, sulama ve diğer konularda yapılan desteklerin artması halinde elde ettikleri başarıyı daha üst noktalara taşıyabileceklerini belirtti.
Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ise, Konya’da kırsal kalkınma adına başlattıkları çalışmaların meyvelerini verdiğine dikkat çekerek, özellikle insanların geçmişte başka bölgelere çalışmaya giderken, bugün artık kendi topraklarında iyi bir gelir elde etmeye başladığını söyledi. İlmen beldesinin bunun en güzel örneklerinden biri olduğuna vurgu yapan Selvi, İlmen çileğinin de bir marka haline geldiğini kaydetti. Bölgede yetiştirilen çileğin başta İngiliz ve Amerika Birleşik Devlet olmak üzere yurtdışına ihraç edildiğini kaydeden Selvi, “Siz çalışın, İl Genel Meclisi olarak bizler sizlere destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşçı da, kırsal kesimi ayakta tutmanın en önemli yolunun tarımı ayakta tutmaktan geçtiğini dile getirdi. İl genel meclisi üyesi olduğu dönemde tüm mesai arkadaşları ile birlikte boşalan kırsal kesimi ayakta tutabilmenin yolunu aradıklarını, buna kafa yorduklarını ifade eden Taşçı, “Hükümetimizin Köydes Projeleri ile başlatılan köylüyü doğduğu yerde doyurmak ve kırsal kesimi ayakta tutmak projesi ile il genel meclisinde gölet ve tarımsal destek çok büyük önem kazandı. Bugün burada 138 çiftçinin tarımda sertifika aldığını ve organik tarıma geçildiğini öğrendim. Bu gerçekten mutluluk verici bir olay ”diye konuştu.
Festivalde protokol konuşmaların ardından organik çilek ve kiraz yarışması da yapılırken, en iyi ürünü yetiştiren üreticilere çeşitli ödüller verildi.
Bu arada, yerleşim biriminde kiraz ve çilek ürünlerinin alım merkezlerine taşımasının yapıldığı ATV motor, çapa motorunu kullanan çilek ve kiraz yetiştiricisi kadınların festival alanındaki geçidi renkli görüntüler oluşturdu. Festival alanında Sarıkaçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından bir Yörük çadırı da kurulurken, Antalya’dan gelen develer ise alanda zaman zaman yaptığı geçitlerle de dikkat çekti.
Festival kapsamında folklor, mehteran ve sema gösterileri gerçekleştirilirken, kara kucak güreşleri yapıldı. Deste, büyük deste, büyük orta, baş ve baş altı kategorilerinde yapılan güreş müsabakaları büyük bir heyecana sahne oldu. Müsabakalarda başpehlivanlığı güreşçi Yusuf Boyalı kazanırken, Ahmet Günüvar ise ikinci oldu. Güreşçilere madalya ve ödülleri etkinliğe katılan Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İlmen Belde Belediye Başkanı Hürriyet Şahin ile Sadıkhacı Belediye Başkanı Şakir Özel tarafından verildi.
Festival, yerel sanatçılar ile ünlü ses sanatçısı Seher Dilovan’ın sahne almasının ardından sona erdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA