• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Operasyon öncesi Balbaya randevu
23 Eylül 2009 Çarşamba 12:49

Operasyon öncesi Balbay'a randevu

Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un, Genelkurmay İkinci Başkanı olduğu dönemde, 'Güneş Harekatı'yla ilgili Ergenekon sanığı Mustafa Balbay'a
Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un, Genelkurmay İkinci Başkanı olduğu dönemde, 'Güneş Harekatı'yla ilgili Ergenekon sanığı Mustafa Balbay'a 7 ay önceden bilgi verdiği tespit edildi. Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Balbay, Orgeneral Saygun'la randevusunu, gazetenin yöneticilerine anlatınca, operasyon hazırlıklarıyla ilgili önemli bilgiler de dinlemeye takıldı.

SAYGUN PAŞA'DAN EMRİVAKİ TELEFONU

Terör örgütü PKK'ya yapılan en büyük sınır ötesi operasyonlardan Güneş Herakatı 2. Ergenekon iddianamesinin ek delil klasörlerine girdi. Dinleme kayıtlarına göre, dönemin Genelkurmay Başkanı Ergin Saygun, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden önce Mustafa Balbay'ı karargaha çağırdı. Görüşme talebi olmadığı halde Genelkurmay'a çağırılan Balbay, İlhan Selçuk ile gazetenin yazarlarından Cüneyt Arcayürek'i arayarak bilgilendirdi. Arcayürek'e "Abi emrivaki gibi bir şey oldu. Genelkurmay'dan aradılar ve 'Saat 17.00'de Ergin Saygun Paşa bi kahve içelim diyo' dediler” şeklinde bilgi veren Balbay "Randevu da istemedim ama ya bi şeyler diyecek" diyor.

ASKERE HATAMIZ MI OLDU

Arcayürek ise, "Dur bakalım, dur. Sakin olalım. Bi dakka. Yani gazetede bi hata yaptık mı askere karşı" karşılığını veriyor. Balbay Selçuk'a da "Ergin Saygun Genelkurmay İkinci Başkanı şimdi, 'beşte bi çay içelim' dedi, 'yüz yüze konuşalım' dedi. Ben şimdi oraya gidiyorum abi, sonrasında bi ararım sizi abi ben bitince altı buçuk gibi ordaki havayı iyice almış oluruz yani" diyor.

OPERASYON BİLGİSİ BALBAY'A

2007 Haziran ayının başında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'la görüşen Mustafa Balbay, bir Cumhuriyet yazıişleri yöneticisine de randevuda nelerin konuştuğunu anlatıyor. Görüşme, Orgeneral Saygun'un 21 Şubat 2008'de terör örgütü PKK'ya yapılacak sınır ötesi operasyonla (Güneş Harekatı) ilgili Balbay'a bilgi verdiğini ortaya koydu:

SAYGUN 'ABD'Yİ YOLDA İKNA EDERİZ' DEMİŞ

# Balbay: Direk kendi ağzından yani hani sağda solda söylenir de bunlar böyle bakıyorlar… 'Bir de Amerika'yı yolda biz ikna ederiz' diyor abi.

# Cumhuriyet Yöneticisi: Peki ne yapmak istiyorlar abi?

# Balbay: Abi yolda ikna ederiz diyor. Şimdi ana hedef komuoyunun… Tabii daha bu böyle yazılmaz tamamen 'off the record' görüşme.

# C.Y: Hımmmm.

# Balbay: Amerika da bunun farkında.

# C.Y: O bölgeye girip ne yapacaklar abi.

# Balbay: Abi onların bütün oluşumlarını bitirmek abi, yani Irak'taki devlet kuruluşunu engellemek abi.

# C.Y: Hımmm

Editörün notu: 2007 Haziran ayından sonra ilk sınır ötesi operasyon 21 Şubat 2008'de yapıldı. 'Güneş Harekatı' adı verilen operasyon 8 gün sürdü.

Cumhuriyet'te 'hap gibi' haber

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Balbay, Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun'la görüşmesini anlattığı Cumhuriyet yöneticisine 'Hap gibi vermeyi' önerdiği TSK raporundan da bahsediyor. Raporun PKK'nın geldiği noktayla ilgili olduğunu belirten Balbay, “Yani çok ilginç saptamalar var, hap gibi onu veririz” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyet'in 26 Haziran 2007'de “TSK' nın Irak raporu tüm gerçeği gözler önüne serdi" başlığıyla verdiği haber şöyle: “Irak'ta Mevcut Durum ve Alınması Gereken Önlemler” başlıklı TSK raporunda, Irak'ın bütünü ve özellikle kuzeyinin Türkiye açısından tam bir çözümsüzlüğe gittiği uyarısında bulunuldu. Türkmenlerin yok sayıldığı yakın bir geleceğin planlandığının vurgulandığı raporda, “Bu surecin devamında değil diplomasinin, askeri çözümün de imkansız olacağı bir durum meydana gelebilir” denildi.

Kaynak: Yenişafak
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA