• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Operasyon Lazkiye
12 Mart 2013 Salı 08:44

Operasyon Lazkiye

Cilvegözü saldırganları film gibi operasyonla yakalandı. Bombalı aracı bırakıp Suriye'ye kaçan 1'i kadın 2 teröristin yerini muhalifler tespit etti. Türkiye'den giden özel ekip, bombacıları Lazkiye ya

Cilvegözü'nde 17 kişinin hayatını kaybettiği, 26'sının da yaralandığı korkunç patlamanın failleri, aradan geçen 28 günün ardından yakalandı. Uzun süredir yürütülen çalışmalar neticesinde 7 Mart'ta düğmesine basılan ve üç gün süren operasyon sonrası dün 5'i Suriye vatandaşı 8 kişi gözaltına alındı. Yapılan ilk sorgunun ardından 8 kişiden 3'ü serbest bırakılırken, 4'ü Suriye vatandaşı 5 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ÖNCE KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

11 Şubat'ta meydana gelen patlama sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü terör ve istihbarat birimlerinden oluşturulan özel bir ekip Suriye sınır hattında çalışmalarını genişletti. Görüntüler üzerinde yapılan incelemeler sonucu saldırganların kimlikleri tespit edildi.

'MUHABERAT' BAĞLANTISI

Teröristlerin Suriye istihbarat örgütü El-Muhaberat ile rejim ordusu ile bağlantılı oldukları belirlendi. Bu gelişmenin ardından, Suriye'nin Türkiye sınırındaki 'kurtarılmış bölgeleri' kontrolünde tutan, Özgür Suriye Ordusu ile irtibata geçildi. Şahısların kimlik ve eşgalleri El Faruk ve El Nusra Tugayları'na gönderildi. Lazkiye'nin dağlık kesimlerini kontrolü altında tutan 'Fatih Sultan Mehmet' tugayı da saldırganlar konusunda bilgilendirildi. Bu bilgiler doğrultusunda istihbari çalışma yürüten muhalifler 2 teröristin yerini Beşşar Esed'in memlekeki Lazkiye yakınlarındaki 'Selme' bölgesinde olduğunu belirleyerek Türk güvenlik makamlarına bildirdi.

ÖZEL HAREKAT SINIRI GEÇTİ

Hemen harekete geçen Özel Harekatçılar Suriye'ye girerek film gibi bir operasyon düzenledi. Özel Harikatçılar iki zanlıyı paketleyerek Türkiye'ye getirdi. 'Paketlenen' 1'i kadın iki şahsın aracı sınır kapısına getirerek bırakan kişiler oldukları öğrenildi. Bombalı aracı bırakarak Suriye'ye kaçan ve yakalanamayan bir kişinin de hâlâ Lazkiye'de bulunduğu ifade edildi.

4'Ü SURİYE UYRUKLU

Aynı soruşturma kapsamında Hatay'da da 6 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 3'ü emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Bomba yüklü aracı olay yerine getiren Suriye uyruklu Y.B, Z.Ş (kadın) ve Y.B'nin ağabeyi olan patlama sırasında olay yerinde bulunan A.B. ile bu kişilerle irtibatlı oldukları tespit edilen Suriye uyruklu İ.Z ile Türk uyruklu R.B, Adana Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi.

CEZAEVİNİ BOYLADILAR

Başsavcılıkta ifadelerinin alınmasından ardından mehkemeye sevkedilen teröristler 'ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, tasarlayarak ve bomba ile 17 kişiyi öldürmek, patlayıcı madde bulundurmak, suçlarından' tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bombacılar akraba çıktı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, yakalananların ikisinin bombalı aracı sınıra getiren biri kadın diğeri erkek iki şüphelinin olduğunu belirterek, 'İçlerinde olayı planlayan bir kişi ve yardım eden 5 kişi de var. Yakalanan Suriyelilerin Suriye istihbaratı ve ordusu ile bağlantıları bulunuyor' dedi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirilerek Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle yetkili savcılıkta ifadesi alınan zanlılardan 3'ünün isimlerinin A.B., Y.B., Z.B. olduğu ve bu kişilerin akraba oldukları tespit edildi.

İkinci hedef Öncüpınar kapısı

Lazkiye'de paketlenerek adli makamlara teslim edilen 1'i kadın toplam 5 kişilik grubun Öncüpınar Sınır Kapısı'na da saldırı hazırlığı içerisinde oldukları öğrenildi. Ancak Cilvegözü saldırısının ardından sınırda alınan üst düzey güvenlik önlemleri ve muhaliflerin baskıları üzerine bu amaçlarına ulaşamadıkları belirtildi. Düşürülen Türkiye uçağı ve Suriye sınır hattına düşen havan mermileri gibi Cilvegözü'ne yönelik saldırı planının arkasında da uluslararası istihbarat örgütleri olduğu iddia edildi.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA