• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Onu hastalığı bile hayattan koparamıyor
15 Ocak 2012 Pazar 15:48

Onu hastalığı bile hayattan koparamıyor

Ailesinin ve doktorların yardımıyla çaresi olmayan ve ömür boyu sürecek olan hastalığı kabullenen Abdulkadir, neşesi ve mutluluğuyla hayat dolu.
Konya'da küçük darbelerde bile durmayan kanamalara yol açabilen ve çaresiz olan hemofili hastalığıyla mücadele eden 13 yaşındaki Abdulkadir, hastalıkla yaşamayı öğrenip, mutlu olmayı başardı.
Edinilen bilgiye göre, akraba olan Menekşe (30) ve Uğur Sevgen (30) çiftinin oğulları Abdulkadir'e (13) vücudundaki morarmalar nedeniyle 6 aylıkken götürdükleri hastanede hemofili hastalığı (kanın pıhtılaşma sorunuyla ortaya çıkan hastalık) teşhisi konuldu.
 
Küçük darbelerde bile durmayan kanamalara yol açan hastalığa karşı aile, çocuklarını hep göz önünde tuttu.
 
Sevgen çifti, dünyaya gelecek ikinci bir çocuklarının da aynı hastalığı taşıyabileceği ihtimaline karşı başka çocuk sahibi olmayı düşünmedi.
 
Hastalığı tüm ayrıntılarıyla öğrenen ve her ayrıntıyı sahip oldukları tek oğullarıyla paylaşan Sevgen çifti, durdurulamadığında ölümle sonuçlanan kanamaları, uygulanan tedaviyle önlüyor.
 
Ailesinin ve doktorların yardımıyla çaresi olmayan ve ömür boyu sürecek olan hastalığı kabullenen Abdulkadir, neşesi ve mutluluğuyla hayat dolu.   
 
Hasta olduğuna inanmıyorlar
   
Abdulkadir Sevgen, yaptığı açıklamada, hastalıkla yaşamaktan başka çaresinin olmadığını çok iyi bildiğini söyledi.
 
''Ben ne yapacağım'' diye karar kara düşünmektense hayata hep pozitif bakmayı başarabildiğini belirten Sevgen, ''Benim ruh halimi gören çevremdekiler ve arkadaşlarım hasta olduğuma inanmıyor.
 
Fiziki görünüşümde hastalığı yansıtan bir durum olmadığı için böyle düşünüyorlar. Ailem ve doktorlarım bana çok yardımcı oluyor. Ailem yanımda yokken kanamam olduğunda hemen onları arıyor ya da eczane ve hastaneye başvuruyorum'' dedi.
 
Zamanında yapılan aşıyla kanamasının durdurulduğunu anlatan Sevgen, ara sıra ağrılarının olduğunu, vücudunda morarmaların yaşandığına dikkati çekti.
 
Bunlara rağmen neşesini hiç kaybetmediğini dile getiren Sevgen, şunları kaydetti:
 
''Arkadaşlarım oyunlarına beni almadıkları zaman üzülüyorum. Ama benim sağlığımı düşündüklerini bildiğim için üzüntüm geçici oluyor. Onlara kırılmıyorum. Arkadaşlarım bazen sert darbelere maruz kalabilme ihtimali olan oyunlar oynuyor. Ben de oynamak istiyorum ama hastalığım aklıma geldiğinde geri çekiliyorum. Onlarla futbol oynayamıyorum. Bisiklete binemiyorum. Yapmamam gereken çok şey var. Ama dediğim gibi bazen hiçbiri umurumda olmuyor. Yaşamayı seviyorum. Hiçbir şey hayatın sonu değil. Ailem sevdiklerim yanımda. Benim için bu yeter...''
   
Abdulkadir düşe kalka büyümedi
   
Anne Menekşe Sevgen ise vücudundaki morarmalar nedeniyle götürdükleri hastanede hemofili teşhisi konulan oğlunun doğuştan gelen rahatsızlığı nedeniyle hep dikkatli olmak zorunda kaldıklarını bildirdi.
 
Hastalığıyla ilgili yeterince bilinçli olan oğullarına kanaması başladığında hemen müdahale ettiklerini vurgulayan Sevgen, ''Doğuştan rahatsızlığı bulunan oğlum, diğer çocuklar gibi düşe kalka büyümedi. Hep gözümün önünde tutuyorum. Öğretmenlerini, arkadaşlarını Abdulkadir'in rahatsızlığıyla ilgili haberdar ediyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız hastalığın tam bilinmemesi. Bir defasında oğlumun kolu 'kangren oldu' diye keseceklerdi. Doktorumuz olaya müdahale ederek bu yanlışın önüne geçti. Abdulkadir'in neşeli olması ve hastalığını çok kafaya takmaması bizi çok sevindiriyor'' diye konuştu.  
Hastalığın çaresi yok, ömür boyu tedavi gerekiyor
   
Çocuğun doktoru Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümran Çalışkan, çaresi olmayan hemofili hastalığının kanın pıhtılaşma sorunuyla ortaya çıktığını söyledi.
 
Söz konusu hastalıkta küçük darbeler bile hastada durmayan kanamalara yol açabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Çalışkan, uygulanan tedavilerle kanamanın durdurulduğunu, kanın pıhtılaşmasının sağlandığını kaydetti.
 
Hastalıkla ilgili tedavi çalışmaları devam etse de henüz kökten çözümünün olmadığına dikkati çeken Çalışkan, hemofilinin ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlık olduğunu, kanama durdurulamadığında yeri ve miktarına göre hastanın kaybına kadar istenmeyen durumların ortaya çıkabileceğini ifade etti.
 
Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği Başkanı Mehmet Oğuzhan Petekci ise hemofili hastasının kanaması olduğunda, hayatta kalabilmesi için adeta zamanla yarışıldığını dile getirdi.
 
Petekci, şırıngayla damar yolundan verilen ilaçla kanamaların durdurulduğunu belirterek, ''Eklem kanaması da olan Abdulkadir, bizim derneğimizin üyesi. Hastalıkla barışık bir çocuk. Bu da çocuk için çok iyi bir şey. Ancak tüm hastalar bu şekilde değil. Burada hem Abdulkadir hem de aile çok bilinçli. Hastalığı tüm yönleriyle kabullenmişler. Hayatının her aşamasında olacak olan ve tedavisi bulunmayan bir hastalıkla mücadele eden Abdulkadir, hayat dolu bir çocuk'' diye konuştu. ....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA