• Konya19 °C

İsmail Koç

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Onlar konuşur Türkiye yapar!

07 Şubat 2017 Salı 08:39

İçinde bulunduğumuz yüzyıl insan haklarının daha iyi noktalara geldiği bir yüzyıl olması gerekirken maalesef 21. yüzyıl daha önceki asırlarda olduğu gibi insan haklarının ihlal edildiği bir yüzyıl olarak kayıtlara geçiyor.

Dünyanın birçok noktasında yaşanan savaş ve şiddet olayları sebebiyle birçok insan ya hayatını kaybediyor ya da vatanlarını terk etmek zorunda kalıyorlar. Son yıllarda savaşlardan ve doğal afetlerden dolayı yurdunu terk etmiş ve başka bir ülkelere iltica edenlerin sayısı giderek artıyor. Özellikle Ortadoğu'daki çalkantılar ve sonrasında Suriye'deki iç savaşla birlikte bu sayı gitgide arttı.

Dünya ise bu dram karşısında mültecilere sınırlarını kapatıyor, tel örgüler çekiyor, duvarlar örüyor.

2016 sonu itibari ile dünyada toplam mülteci sayısı 21,3 Milyonu buldu. Türkiye ise dünyadaki mültecilerin 3,1 Milyonunu kabul ederek topraklarında en fazla mülteci barındıran ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’nin dışında Lübnan, nüfusuna oranla en fazla mülteci barındıran ülke…

Tüm bu yaşananlar karşısında Batı ülkelerinin mülteci karnesi ise pek parlak değil. Bu ülkeler dünyadaki mültecilerin sadece yüzde 11 kadarını barındırıyor. Bu oran Türkiye’nin tek başına barındırdığı mültecilerden çok daha az bir rakama tekabül ediyor. Ülkesinde en fazla mülteci barındıran ülke ise Almanya…

Almanya’nın Avrupa’nın en çok mülteci kabul eden ülkesi olması yanıltmasın. Keza Almanlar dünyadaki mültecilerin sadece 316 binini yani % 1.5’unu barındırıyor.

ABD ve Kanada üzerinden ise tam bir algı oyunu yapılıyor. Donald Trump’un Başkan olmasıyla mülteci kabulünü durduran ve daha önce alınan mültecileri sınır dışı etmeye hazırlanan ABD, dünyadaki mültecilerin sadece %1,3’ünü topraklarında barındırıyor. Mülteci politikası ile sürekli gündeme gelen ve övülen Kanada ise mültecilerin sadece %0,7’sine sahip çıkmış durumda bulunuyor. Yapılan açıklamalara bakarsanız sanki dünyadaki tüm mültecilere kol kanat geriyorlar sanırsınız fakat gerçekler hiç de öyle değil.

Son yıllarda bir de “Suriyeli mülteci” gerçeği var.

Dünya genelindeki toplam Suriyeli mülteci sayısının 6,1 Milyon olduğu tahmin ediliyor. En çok Suriyeli mülteci ise 2,8 milyon kişi ile Türkiye’de bulunuyor. Türkiye dünyadaki Suriyelilerin yaklaşık yarısını himaye ediyor.

Buna karşılık Avrupa, Suriyeli mülteciler konusunda elini taşın altına sokmuyor. Yani çok laf az iş yapılıyor. En fazla Suriyeliyi kabul eden Avrupa ülkesi olan Almanya, toplam Suriyeli sayısının sadece yüzde 4’lük kısmını kabul etmiş durumda bulunuyor. Diğer Avrupa ülkelerinin oranları ise oldukça düşük…

İnsan hakları ve mülteciler konusunda her fırsatta şov yapan Kanada ise Suriyeli mültecilerin sadece %0,6’sını barındırıyor.

Yani lafa gelince mangalda kül bırakmayan sözde gelişmiş, medeni ülkeler, iş insan hakları konusuna gelince ikiyüzlü davranıyorlar. Kanada Başbakanı 300 mülteciyi göstermelik olarak havaalanında karşılıyor.

 

İşleri güçleri reklam…

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan herhalde Kanada Başbakanı gibi ülkemize gelen mültecileri tek tek karşılamak istese yıllar alırdı.

Türkiye ise geçmişte olduğu gibi yine zalimlerin karşısında mazlumların yanında yer aldı. Tarih tekerrürden ibaret ne de olsa. Onlar zulmettikçe bu aziz millet mazlumlara sahip çıkmaya devam edecek.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA