• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Önerge TBMM Başkanlığına sunuldu
03 Kasım 2009 Salı 14:29

Önerge TBMM Başkanlığı'na sunuldu

'Demokratik açılım'' sürecinin tüm yönleriyle ele alınmasını içeren genel görüşme önergesi, TBMM Başkanlığına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla sunuldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla sunulan önergede, ülkenin yıllarına mal olan, birlik ve beraberliğe kasteden terör sorununa, demokratik standartların yükseltilerek kalıcı bir çözüm geliştirmek amacıyla, Hükümet tarafından kamuoyunca ''demokratik açılım'' olarak bilinen ''Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'' başlatıldığı hatırlatıldı.

Önergede, şunlar kaydedildi:

''Birlik ve beraberliğimize kasteden, milletimizi ayrıştırmayı amaçlayan teröre karşı yıllardır taviz verilmeden yürütülen mücadele sonucunda ve bugün gelinen noktada sorunun çözümü konusunda uygun bir ortam oluşmuştur. Milletimize yıllardır acı çektiren bu sorunun gerçek ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

Terör sorununun çözümüne ve bu konuda toplumsal mutabakat sürecinin oluşturulmasına yönelik olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere siyasi parti liderlerinden, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlarımıza kadar herkes tarafından çok olumlu bir yaklaşım sergilenmiş ve toplumsal bir beklenti oluşmuştur. Ülkemizde birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi, temel hak ve özgürlükler alanında yeni adımlar atılması ve yıllardır süregelen terörün sonlandırılması amacıyla demokratik açılım çalışmaları başlatılmıştır.

Demokratik açılım çerçevesinde atılmış, atılmakta ve atılacak olan tüm adımlar, ülkemizdeki huzur ve güvenin, kardeşlik ve dayanışmanın, birlik ve bütünlüğün, bir arada yaşama iradesinin pekiştirilmesine, en önemlisi bu iradenin bizden sonraki nesillere miras bırakılmasına yöneliktir.

''AÇILIMIN EN ÖNEMLİ AYAĞI...''

Önergede, demokratik açılımın en önemli ayağı ve teröre karşı alınan önceki tedbirlerden farklı yanının; ''demokratikleşme, insan haklarının en üst düzeyde tesis edilmesi, bireysel ve kültürel hakların tüm vatandaşları kapsayacak şekilde geniş kapsamlı olacak şekilde uygulamaya konması'' olduğu bildirildi.

Demokratikleşme sürecinde yapılmakta olan çalışmaların, tüm devlet kurumlarının katkıları ve sahiplenmesi ile bir devlet politikası olarak yürütüldüğü kaydedilen önergede, şu ifadelere yer verildi:

''Ortak aklın ortaya konması ve sorunun çözümü konusunda geniş bir mutabakat sağlanabilmesi için süreç içerisinde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla, siyasi partilerle, meslek odalarıyla, sivil toplum örgütleriyle, bilim adamları ve gazeteci-yazarlarla bir dizi görüşmeler ve toplantılar yapılmıştır. Baştan beri tüm siyasi partilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, sendikalarımızın, medya mensuplarının, kısaca tüm toplumsal ve siyasi aktörlerin bu sürece katılması ve katkı vermesi için gayret gösterilmiştir.

Demokratikleşme süreci kapsamında bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda, sorunun siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, güvenlik ve uluslar arası ilişkiler gibi bütün boyutları dikkate alınmakta ve çalışmalar bu çerçevede yürütülmektedir. Demokratik açılımla ilgili çalışmalarımızın her aşamasında bu sürecin nihai adresinin ve çözüm yerinin milletin temsilcilerinden oluşan TBMM olduğu vurgulanmıştır. Sorunun nihai karar ve çözüm merci de milletin temsilcisi olan Yüce Meslis'tir.

Yukarıdaki hususlar çerçevesinde önümüzdeki hafta içerisinde Yüce Meclisimizi demokratik açılım sürecinde yapılan çalışmalar ile ilgili olarak bilgilendirmek ve katkılarını almak arzusundayız.

Bu itibarla Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 101, 102 ve 103'üncü maddeleri uyarınca, TBMM'de demokratik açılım sürecinin tüm yönleriyle ele alınmasını amaçlayan bir genel görüşme açılması hususunda gereğini arz ederim.''

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA