• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ölümün eşiğinde 50 bin çocuk
11 Mayıs 2014 Pazar 08:34

Ölümün eşiğinde 50 bin çocuk

2011'de açlıktan 250 bin insanın hayatını kaybettiği Somali'de yeni bir trajedi yaşanıyor.

Büyük kıtlığın üzerinden 3 yıl geçti, ancak Somali halkı yaralarını sarabilmiş değil. World Vision, Oxfam, Save the Children, Care International ve Norveç Mülteci Konseyi'nin de aralarında bulunduğu 23 kuruluşun yayımladığı rapor, Somali'deki insani trajedinin boyutunu gözler önüne seriyor. Rapora göre, 50 binden fazla çocuk, beslenme yetersizliği, sağlık imkanlarının olmaması ve kuraklık nedeniyle 'ölümün eşiği'ne gelmiş durumda, toplamda da 2.9 milyon Somalili açlıkla boğuşuyor.

YARDIM BEKLENİYOR

Nüfusun üçte birinin yardıma muhtaç olduğunu ortaya koyan raporda, 2011'de Somali'de yaşanan felakete atıfta bulunuluyor ve özellikle de hassas durumdaki ülkelerde kriz uyarılarının daha fazla ciddiye alınması gerektiği vurgulanıyor. 23 hayır kurumu, ülkenin tehlikeli durumunu vurgulamak ve sağlanması gereken yardımlar için eksik fonun tamamlanması için birleşti. Raporda yapılan hesaplamalara göre, bu yıl

Somali bütçesinin yaklaşık 822 milyon dolara daha ihtiyacı var.

FACİAYA DÖNÜŞEBİLİR

Ülke, ihtiyacı olan paranın sadece yüzü 12'sini almış durumda. Yardım kuruluşları tarafından derlenen rapora göre Somali, dünyada 'anne ölümleri' sıralamasında ikinci sırada yer alıyor ve sadece dört kişiden biri sağlık önlemlerine erişme imkanına sahip. Ayrıca toplam 193 vaka ile çocuk felcinin geri döndüğü de gelen haberler arasında. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'dan Ed Pomfret, 'Eğer şimdi harekete geçmezsek, bu kriz bir faciaya dönüşebilir' derken, Somali İyileştirme Programı Başkanı Andrew Lanyon da olası bir felaketin önlenmesi için bağış yapan herkesin acilen harekete geçmesi yönünde çağrıda bulundu.

 

13 milyon insanı vurmuştu

Somali'de 2011 yılında yaşanan kıtlıkta, yarısı 5 yaş altı çocuk olmak üzere 250 binden fazla insan açlıktan ve kötü beslenme koşullarından dolayı hayatını kaybetmişti. Bu felaket 'Afrika Boynuzu' olarak da adlandırılan Somali yarımadasında yaşayan 13 milyon insanı etkilemiş ve bölgenin büyük göçler vermesine sebep olmuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA