• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Olimpik ayrım
23 Şubat 2014 Pazar 07:20

Olimpik ayrım

Çerkes soykırımının izlerini taşıyan Soçi'de Rus yönetiminin İslamofobik tutumu olimpiyat yarışlarının gölgesinde kaldı.

Kafkasya'da Çerkes soykırımının adresi olması nedeniyle tepki gören Soçi'deki Kış Olimpiyatları bugün sona eriyor. Ancak olimpiyatlarda çekişmeli geçen müsabakalar kadar, Müslümanlara yönelik hak ihlalleri ve altyapı sorunları daha çok konuşulacak gibi görünüyor. Soçi'deki 20 binden fazla Müslüman, Rusya'da 2014 Kış Olimpiyatları için altyapı ve saha inşa edilmesine yardım etti. Bunun yanısıra çok sayıda ülkeden Müslüman sporcular bu milyonlarca dolarlık stadyumlar, yamaçlar ve yapılarda olimpiyat madalyası almak için yarıştı. Ancak Rus yönetiminin İslamofobik tutumu Soçi'ye de damgasını vurdu.

YENİ RUSYA'NIN GÖRÜNMEYENİ

Olimpiyat şehri Soçi, Kafkas dağlarının eteklerinde bulunuyor. Burası, 19. Yüzyıl'da Müslüman Çerkeslerin katledildiği ve tehcir edildiği yer. Olimpiyatların hemen öncesinde Rusya'da art arda düzenlenen saldırılarda Müslümanlardan 'terörist tehdit' olarak bahsedilirken, başörtülü kadınlara da 'kara dul' göndermesi yapıldı. 7 Şubat'ta başlayan olimpiyat öncesi düzenlenen açılış töreni 'Yeni Rusya'nın yüzünü görkemli bir şekilde yansıtırken, Rusların hem yerli Müslümanlara hem de olimpiyatlar için gelen ziyaretçi Müslümanlara yönelik tutumunu değiştirmemesi ise dikkatlerden kaçmadı. Tim Murphy, Mother Jones'ta yayımladığı 'Soçi'de neden cami yok' başlıklı makalesinde, Soçi'de 20 bin Müslüman sakin için tek bir cami bile olmadığını vurguladı.

Olimpiyat sayfası kapanınca Soçi’de yaşayan Müslümanlar yeniden kaderine terk edilecek.

7 Şubat'ta başlayan Kış Olimpiyatları bugün sona eriyor.

VERDİKLERİ SÖZDE DURMADILAR

Olimpiyatlarda kullanılan tesisleri inşa etmek için şehre göç eden Müslümanlar için kentte hiçbir cami yok. En yakın cami, Soçi'den yaklaşık 80 kilometre uzaktaki Tkhagapsh köyünde. Soçi'nin geçici belediye başkanı Anatoli Rykov, muhtemel protestoları önleme amacıyla olimpiyatlardan sonra ilk cami inşasının başlayacağını söyledi. 2009'da o zaman Devlet Başkanı olarak görev yapan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de, müftüler konseyinin sorusu üzerine Soçi'ye cami yapımı projesine destek vereceğini söylemişti. Ancak aradan geçen 5 yılda hiçbir şey değişmedi ve Müslüman kanaat önderlerinin çabalarına rağmen hiçbir adım atılmadı.

Olimpiyat şehrini inşa eden binlerce Müslüman için ibadet edilecek bir yer bulunmuyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA