• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Okul malzemeleri tehlike saçıyor
10 Eylül 2011 Cumartesi 12:08

Okul malzemeleri tehlike saçıyor

Çocukları için okul ve kırtasiye malzemelerini temin etmek amacıyla çarşı pazar dolaşmaya başlayan öğrenci velilerinin kalitesiz ve kanserojen madde içeren malzemelerden uzak durmaları gerekiyor.
Çocukları için okul ve kırtasiye malzemelerini temin etmek amacıyla çarşı pazar dolaşmaya başlayan öğrenci velilerinin kalitesiz ve kanserojen madde içeren malzemelerden uzak durmaları gerektiği bildirildi.
    
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasadaki su matarası, beslenme ve okul çantası, kalem, silgi gibi ürünlerin kalitesi ve sağlığıyla ilgili Tüketiciler Birliği olarak kapsamlı bir araştırma yaptıklarını söyledi.
    
Dinç, araştırma sonucunda, kaliteli ürünlerle kıyaslanamayacak kadar düşük fiyatlardan satılan okul gereçlerinin pek çoğunun, özellikle küçük yaştaki çocukların sağlığını orta ve uzun vadede ciddi şekilde etkileyebileceğini tespit ettiklerini belirtti.
     Çin malları başta olmak üzere, okul malzemeleri imalatında yoğunlukla yararlanılan plastik ürünlerde, atık plastikler kullanılabildiğini ifade eden Dinç, plastiklerin yumuşatılması için kullanılan fitalat maddesinin kanser, böbrek ve karaciğer bozukluğu, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozuklukluklarına yol açtığını dile getirdi.
     Dinç, kırtasiye ürünlerinin kaplamasında sağlamlık ve parlaklık için kullanılan ağır metallerin deriden ya da ağız yoluyla insan vücuduna geçtiğini, boya kalemlerinde kullanılan ''azo boyar'' maddesinin kullanımının Türkiye'de yasak olduğunu, uzak doğudan gelen ürünlerde bu maddeye rastlandığını vurguladı.
    
Plastiklerde kullanılan katkı maddelerinin zararlarının net bir şekilde ortada olduğuna dikkati çeken Dinç, şunları söyledi:
     ''Türkiye'de kısırlık oranı geçmiş yıllara göre arttı. Uzmanlar, bu durumun baş aktörünün plastik katkı maddeleri ve diğer kanserojen maddelerin hayatımıza girmesi olduğunu belirtiyor. Plastiği hayatımızdan tümüyle çıkarmamız belki olanaksız. Ancak en azından anaokulu ve ilköğretim çağında bulunan, bu tür zararlı maddelerden yoğun şekilde etkilenen çocuklarımızı kaliteli ürün alarak bu etkiden kurtarabiliriz. Kaliteli ürünler çocuklarımızı kanserojen maddelerden uzak tutacaktır'' dedi. 
     
 -''KALİTESİZ ÜRÜN ALAN ŞUBAT TATİLİNDE KIRTASİYENİN YOLUNU TUTAR''- 
     
Dinç, kalitesiz ürünlerin uzun süre kullanılamayacağını, sağlık sorunlarının yanında ekonomik olarak da aileye ekstra bir külfet getireceğini, alınan ürünlerin az ama kaliteli alınması gerektiğini vurguladı.
    
Türkiye'de alım gücünün yükseldiğini ve bazı ürünlerin tüketiciye çok pahalı gelmediği değerlendirmesinde bulunan Dinç, ''Gidip ucuz ürünleri alarak hem çocukların sağlığını tehlikeye atmayın hem de paranızı boş yere harcamayın. Kalitesiz ürün alan Şubat tatilinde tekrar kırtasiyenin yolunu tutacaktır'' ifadelerine yer verdi.
    
Dinç, öğretmenlerler tarafından çocuklara verilen malzeme listelerinin aileler tarafından eksiksiz olarak alındığını, tüm ürünleri bir arada gören çocuklarda tasarruf kültürünün gelişmediğini aktardı.
    
Küçük yaştaki çocukların alınan ürünleri eğitim süresi boyunca düzenli kullanmasının mümkün olmadığını anlatan Dinç, ailelere çocuklarına tasarruf bilincini aşılaması gerekiğini tavsiye etti.
    
Kalitesiz ürünlerin alınmaması konusunda duyarlı olunmasını isteyen Dinç, kaliteli ürünün pahalı olmasına karşın uzun yıllar kullanılabileceğinin akıllardan çıkarılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 
 
AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA