• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öğrencinin lehine değerlendirilecek
23 Ocak 2013 Çarşamba 16:40

Öğrencinin lehine değerlendirilecek

Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasında çakan yangın sonrası harekete geçen Galatasaray camiası, bağış kampanyası başlattı.
Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi binada, itfaiye ve olay yeri inceleme ekiplerinin yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmaları sürüyor.
Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, binaya gelerek, incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. Kıraç, ''Yeni Galatasaray, küllerin üzerine en kısa zamanda yapılacak'' dedi.
Bağış kampanyası
Galatasaray camiası adına yapılan yazılı açıklamada "Galatasaray camiası, eğitim kurumları, eski öğrencileri, kulübü, dernekleri, vakıfları ve taraftarlarıyla en kısa sürede hasar gören binalarını kendi mali imkanlarıyla yeniden yapmak üzere harekete geçmiştir. Yanan binanın küllerinden daha güçlü bir Galatasaray çıkacaktır'' denildi.
Açıklamada, isteyenlerin Galatasaray Eğitim Vakfı'nın ''IBAN no: TR 67 0006 7010 0000 0088 3090 50'' hesabına bağış yapabileceği bildirildi.

Öğrenciler de geliri yanan binanın onarımında kullanılması amacıyla ''Gücümüz Sevgimiz Fonu'' kurdu.
Öğrencinin lehine değerlendirilecek
Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, üniversitenin Ortaköy'deki kampüsünde, öğretim üyelerinin odaları ve sekretaryanın bulunduğu tarihi ahşap binada çıkan yangına ilişkin basın mensuplarına ve okul bahçesinde bekleyen öğrencilere açıklama yaptı.
Okunmayan sınav kağıtlarının yanmasıyla ilgili, hiçbir öğrencinin paniğe kapılmaması gerektiğini vurgulayan Tolga, ''Dekan ve öğretim üyeleriyle konuştum. Onlar, öğrencinin lehine uygun olarak değerlendirilecek'' dedi.
Tolga, okunmamış sınav kağıdı oranının yüzde 5 olduğunu ifade ederek bu sınavların sonuçlarının öğretim üyelerinin kanaatiyle belirleneceğini aktardı.
Eğitim-öğretim devam edecek
Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü, eğitim öğretimin hiçbir aksama olmaksızın akademik takvimde duyurulduğu şekilde devam edeceğini bildirdi.
Yerine beton bina yapılmayacak
Piri Reis haritasının 500. yılına özel hayata geçirdiği koleksiyonun Topkapı Sarayı'ndaki Müze Mağazası'nda tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Yangın sonrasında herkes merak ediyor; acabaGalatasaray Üniversitesi yıkılıp yerine başka bir şey mi yapılacak, eğitime devam mı edecek?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Hayır. Bir tarihi bina hele bugünkü çağda bütün yapısal özellikleri bilinen bir bina ancak kendi haliyle yeniden yapılabilir. Yerine başka bir bina yapmak mümkün değildir. O bina aynen tamamlanacak, yerine yıkılıp beton bir bina yapılamaz. Bu binaların belki bazılarının, temelden çatıya kadar elden geçirilmesi ve kültür turizmi açısından daha yararlı fonksiyonlarla kullanılması mümkün olabilir mi? O ayrı bir tartışmadır. 'Biz burayı okul olarak kullanmak istiyoruz' deniyorsa, elbette aynısı yapılıp okul olarak kullanılır.''
Hanedan mensupları kalıyordu
Profesyonel turist rehberi Saffet Emre Tonguç, aralarında Galatasaray Üniversitesinin tarihi ahşap binasının da bulunduğu Feriye Sarayları'nın, Osmanlı Hanedan mensuplarının kalması için 1872 yılından sonra Balyan ailesi tarafından yapıldığını bildirdi.
Yangın sıçramadan söndürüldü
Halifeliğin kaldırılmasıyla boş kalan binanın 1967-1992 yılları arasında Galatasaray Lisesi olarak kullanıldığını, daha sonra üniversiteye devredildiğini anlatan Tonguç, ''Yangın, şükürler olsun, restorasyonu yeni biten Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi'nin türbesine, Yıldız Sarayı girişindeki Küçük Mecidiye Camisi'ne, Denizcilik Okulu'na ve Kabataş Erkek Lisesi'ne sıçramadan söndürüldü'' diye konuştu.
Geceyi Topkapı Sarayı'nda geçirdi
Topkapı Sarayı Müdürü Haluk Dursun da yangında büyük zarar gören Galatasaray Üniversitesi'nin, Çırağan Sarayı'na bağlı aynı model ve aynı hat üzerindeki parçaları olan Feriye Sarayları'ndan biri olduğunu söyledi.
Galatasaray Üniversitesi'ndeki yangının ardından geceyi Topkapı Sarayı'nda geçirdiğini belirten Dursun, ''Topkapı Sarayı'nı tekrar gözden geçirdim. Çıkan her olayın bize ders olması lazım'' dedi.
Abdülaziz'in katledildiği bina
Tarihçi Talha Uğurluel, yanan tarihi binanın, Osmanlı döneminde Feriye Sarayları'nın bir bölümü olduğunu belirterek, ''Sultan Abdülaziz, Feriye Sarayları olarak bilinen binada katledildi'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA