• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öğrencilere yol ve yemek bedava
03 Ekim 2010 Pazar 11:45

Öğrencilere yol ve yemek bedava

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), bu yıl ilk kez ortaöğretim 9. sınıflar için uygulanacak taşımalı eğitim ile ilgili esasları belirledi.
Buna göre, özellikle kız çocuklarının okula erişimi, ailenin sosyal durumu, taşımanın ekonomik olması gibi hususlar göz önünde bulundurulacak.

Edinilen bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Taşımalı Ortaöğretim Uygulaması'' konulu bir genelge yayımladı.

İlköğretim okulu bulunmayan, çeşitli nedenlerle eğitim-öğretime kapalı, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilköğretim okullarındaki öğrencilerin taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında taşındığını anımsatan Çubukçu, şunları kaydetti:

''Taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında bulunup, 2009-2010 öğretim yılında ilköğretim kurumlarının 8. sınıfını bitiren öğrenciler ile devam edebileceği ortaöğretim kurumu bulunmayan yerleşim birimindeki 9. sınıfa devam edecek öğrencilerin taşınarak sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına erişimlerini sağlamak amacıyla 2010-2011 öğretim yılında, 9. sınıflar için taşımalı ortaöğretim uygulaması başlatılacaktır. Söz konusu uygulama kapsamında, ortaöğretim erişimde sorunlar yaşayan 9. sınıf öğrencilerinin ikamet ettikleri yerleşim biriminden alınarak ilgili okullara, ders bitiminde de okullarından alınarak yerleşim birimlerine götürülmesi ve öğrencilere öğle yemeğinin verilmesi planlanmaktadır.''

Genelgeye göre, öğrencilerin taşıma ve yemek işlemleri yürürlükteki ihale mevzuatı çerçevesinde hizmet satın alma yoluyla gerçekleştirilecek ve giderleri Bakanlık tarafından karşılanacak.

Valiliklerce yapılacak taşımalı ortaöğretim uygulamasında Planlama Komisyonu kurulacak. Bu komisyon taşımalı ortaöğretim kapsamına alınacak yerleşim birimleri ile 9. sınıf öğrencilerini tespit edecek, öğrencilerin taşınacağı araç sayısı, araçların izleyeceği güzergah, duraklar ve saatleri belirleyecek. Öğrencilerin güvenli şekilde taşınmaları ile sağlık, beslenme ve benzeri konularda alınacak önlemlerin belirlenmesi ile ilgili planlama yapacak. Bu komisyon tarafından hazırlanan taşıma planlaması rapor halinde il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek.

İl milli eğitim müdürlüğünce de Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon da taşıma planlaması raporunu inceleyecek ve uygunluğunu tespit edecek. İller de taşımalı ortaöğretim uygulaması ile ilgili ayrı bir raporu milli eğitim bakanlığına sunacak ve bakanlık rapora göre uygun görülen yerlerde taşımalı eğitime geçilmesini kararlaştıracak. Taşımalı eğitimin ihale işlemleri il milli eğitim müdürlüğünce yapılacak.

''5 KİLOMETREDEN DAHA AZ MESAFEYE TAŞIMA YOK''

Taşımalı ortaöğretim uygulaması 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 9. sınıflar için ilk kez uygulanacak.

Taşıma planlamasında, öncelikle kız çocuklarının okula erişimi, ailenin sosyal durumu, taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında ilköğretim kurumlarından mezun olanlar ile taşımanın ekonomik olması gibi hususlar dikkate alınacak. Taşımalı eğitim uygulamasının verimli ve ekonomik olabilmesi için güzergah birleştirilmesi yapılacak.

Taşıma merkezi okulların ders saatleri dikkate alınarak taşıma araçlarının geliş ve gidiş hareketleri düzenlenecek. Gerektiğinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından okulların fiziki imkanları nispetinde öğrencilerin eve dönüş saatlerine kadar geçecek sürede zamanlarının en iyi şekilde değerlendirilmesi için kültürel ve sosyal etkinliklere yönelik çalışmalar yapılacak.

Taşınması ekonomik olmayan ve ulaşım şartları elverişsiz olan yerleşim birimlerinde bulunan öğrencilerin öncelikle pansiyonlu ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmeleri sağlanacak. Bu pansiyonlardaki boş kapasiteler doldurulacak. Bu durumdaki öğrencilerden pansiyona yerleştirilemeyen öğrenciler taşıma kapsamına alınacak.

İl veya ilçe belediye sınırları içerisinde taşıma yapılmayacak. Ancak, belediye sınırları içinde herhangi bir ortaöğretim kurumu yoksa öğrenciler taşımalı ortaöğretim uygulamasına alınabilecek.

Taşıma yapacak araçların özellikleri, taşıt sürücüleri ile yüklenicilerin yükümlülükleri, sigorta ve diğer hususlar, ''Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'' hükümlerine göre düzenlenecek. 5 kilometreden daha az mesafede taşıma yapılmayacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA